Surf weer bericht

Surfweer donderdag 16 mei 2019

Off 5

Het lagedrukgebied boven Spanje verplaatst zich vandaag richting Frankrijk, waardoor er een straffe ONO wind komt te staan. Dit geeft in de regel vrij goede surfcondities als het tij op de juiste tijd valt. Helaas is dit niet helemaal het geval. Door het koude zeewater en het opwarmende land komt de zeewind pas na drieen met een extra impuls. Het heeft dan nog ongeveer drie uur tijd nodig om op te bouwen voor er genoeg golfhoogte is.

Donderdag 16 mei
Het tij valt vandaag precies goed op het moment dat de wind aangaat. Dat is dus net iets te vroeg. In het zuiden wordt het al snel eb en komen de golven niet goed over de banken. Later, als de wind echt aan gaat, zou dat wel kunnen lukken in België en vooral Zeeland. Het is inmiddels net halve maan geweest met twee dagen later volledig doodtij. Dat geeft niet al te laag water, dus zal er nog best wel wat overheen kunnen komen. Uiteraard superrommelig en ook nog eens met redelijk wat stroming. Die stroming was overigens pas echt erg geweest als het vandaag springtij was geweest en de swell over de hele Noordzee uit het noorden was gekomen. Dus eigenlijk valt het al met al nog wel mee en is het zeker de moeite waard op het uitgedroogde neopreen een onderhoudsbeurt te geven. Vanwege het doodtij is het absolute punt van hoogwater in het uiterste noorden van N-H ruim 6 uur later dan in het zuiden van de Benelux. Oostende heeft vandaag HW om 12:30u, Texel Dekoog pas na 18:30u helemaal HW. Toch bizar om zo’n verschil te zien op zo’n korte afstand. En het geeft in Noord-Holland dus het voordeel dat er wel met het juiste tijd gesurft kan worden op de eerste windgolven opm 18:00 uur.

Vrijdag 17 mei
De getijden, de wind, de maanstand en de swell zitten nu wel op 1 lijn op het juiste moment. Na de lunch wordt het langzaam hoogwater en komen de golven als eerste in België (maar vooral Zeeland) best wel lekker door met net 1mtje. De wind is volledig gaan liggen, dus nog clean ook. In de vroege ochtend waait het nog een beetje, maar dan al offshore noordoost, dus kan er ook al gesurft worden in Zuid-Holland. In Noord-Holland gaat dat met uitzondering van het eiland, niet echt lukken. Daar komt de NO swell gewoon heel slecht binnen. En als die al binnen komt, dan echt alleen met de push naar hoogwater.

Zaterdag 18 mei
Ook zaterdag staat er nog swell met een periode van 6 seconden en 0,5m hoogte. Vooral op de wadden en in Zuid-Holland komt het nog leuk binnen, prima voor longboarden en voor wie surfen nog moet leren. Mogelijk is de ochtend met laagwater nog beter geschikt, want in de middag dooft de swell helemaal uit met een naar zuidoost draaiende wind. Uiteraard is het de hele dag helemaal clean met geen of aflandige wind. In België en Zeeland zijn er ook wat beginnersgolven. In N-H komt het ws net te laag door met een veel te oostelijke oorsprong van de swell.

Zondag 19 mei
Zelfs zondag zou er nog iets van noordelijke swells hun weg kunnen vinden naar de zuidelijke Noordzee. Het waait verder niet, dus de reis wordt verder niet gehinderd. Daarnaast waait het boven de Noorse Zee nog wel vrij krachtig uit het noorden. In de namiddag is het tij juist, maar ga wel op tijd want in de avond wordt de eventuele swell verprutst door de wind die opsteekt uit het noorden.

Maandag 20 mei
In de nieuwe week bouwen er weer wat meer lokale swells op door de matige noordenwind. Er komt ook nog wat verre noordswell door, maar dat heeft niet zoveel impact op de surfbaarheid (te laag). Vooral op dinsdag en woensdag lijkt de wind voldoende lang te hebben op het Noordzeewater te hebben gewreven voor een leuk klein 1mtje bij hoogwater. Die kun je dus nu alvast inplannen voor de nieuwe werkweek. Zie getijden op surfweer.nl/spots.

Wetsuit advies Water +-11 gr C
Vandaag: 5mm of (of goede 4mm), 3mm schoen
Vrijdag: 4/3mm wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3mm, overdag met zon 3/2mm wetsuit, 3mm schoen
Zondag: Nieuwe 3mm, schoen 2mm

Bron: Surfweer donderdag 16 mei 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts