Surf weer bericht

Surfweer donderdag 2 mei 2019

Off

De golvenmachine gaat weer aan en niet zo’n beetje ook. Gelukkig bouwt de hoogte heel langzaam op. Zo is het op woensdag nog erg rustig en is er geen golf en geen wind te bekennen. Donderdag rolt de eerste kleine swell binnen met de nodige wind mee. Dat betekent dus onshore oefengolfjes. Vrijdag wordt al iets hoger en zaterdag echt heel hoog, maar ook met veel wind.

Donderdag 2 mei
Eigenlijk kun je het op donderdag nog geen surfen noemen. De golven zijn dusdanig slap dat ze alleen met een softtop of longboard te surfen zijn. Niet eens met een sup, want daar waait het dan weer te choppy voor recht uit zee. Die wind is de oorzaak van de golven, dus noodzakelijk kwaad. Het best ga je zo laat mogelijk in het hoogwater tij. In Holland en vooral in de kop van N-H, kan het ook nog later op de avond iets opleven.

Vrijdag 3 mei
Nu komt er echte swell bij met 1m en 7 seconde periode uit het noorden. Een tussenlaagje boven Engeland duwt de lucht weer de andere kant op naar het noorden, waardoor de wind even stil komt te staan. Het front ook, dat is te zien aan de onderbreking van het blauwe koufront met een stukje rood boven ons land (zie weerkaart). Gunstig is dus dat de wind zich nog rustig houdt. Het zal niet helemaal clean zijn, maar voor ieder niveau surfbare golven. Het best een beetje in de middag vanwege het tij. Hoewel de hoogte in de avond verder toemeemt. Zit je op Texel en wil je shortboarden, dan ga je dus het best zo laat mogelijk. Longboarden beter eerder op de dag, bij minder wind en iets minder hoogte. De swell komt ook in België al een beetje door, maar beter rij je een stukje naar het noorden, bijvoorbeeld deze spot.

Zaterdag 4 mei
Ruim 3 meter swell komt er afzakken met de nodige wind uit het noorden tot noordwesten. Hoogwater valt heel gunstig midden op de middag, hoewel het nog beter was geweest als deze in de late avond had gevallen. Dan neemt de wind namelijk het meest af en draait naar het noorden. Vol in de swell en windzone surfen is bijna niet te doen op 70% van alle spots langs de Nederlandse kust. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven waar de wind niet recht het strand op komt of waar de stroming in ieder geval niet compleet vrij spel heeft. Sowieso moet wel rekening gehouden worden met het tij. Vanaf 1/3 hoog tot en met hoog en 1/5 na hoogwater is het beste moment. Er zijn daar op weer een paar uitzonderingen en tevens is het zo dat de golven met laagwater minder heftig worden. Dat kan bijvoorbeeld in België nog uitkomst bieden, want daar is geen echte beschutting te vinden bij noordwest wind. Als de wind in de avond naar noord draait zijn de opties al beter (en is het getij ultra laag).

Zondag 5 mei
Zondag nog zo’n dag met behoorlijk wat swell uit het noorden, maar wel veel minder wind. Nu kan er in principe wel gesurft worden langs de gehele Nederlandse en vooral Vlaamse kustlijn. De wind in het zuiden zakt eerder weg, dus dat wordt genieten in Zeeland en in België. Ook in Zuid-Holland is het al goed te doen overal, weer met dezelfde getijden als zaterdag, die uiteraard 50 minuten zijn opgeschoven naar achteren. De swell is niet meer stevig genoeg om echt op de protected spots lekker te kunnen surfen maar als je daar een eindje vandaan zit, lukt dat meestal wel goed en scoor je het beste tussen de nodige hoogte en het uitgelijnde golfveld.

Lange termijn
Ondertussen rolt er zondagmiddag opnieuw een depressie vanaf de Noorse zee de Noordzee in met verse swell voor maandag en dinsdag. Op maandag is er nog wat wind, ongeveer dezelfde sterkte als op zondag. Daarbij is de richting overigens meer west of WNW, gunstig voor de spots in het zuiden (Belgie, Zeeland en zuidelijk Z-H). Dinsdag valt de wind helemaal weg en kan het echt helemaal clean worden. De golfhoogte zal niet eens zo veel onderdoen, zeker in het midden en noorden niet. In het zuiden is het verschil wel groter en zijn de golven minder hoog dan op maandag.

Wetsuit advies Water +-10 gr C
Vrijdag: 5mm wetsuit (of goede 4mm), 4mm schoen, 2mm hand
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 2mm
Zondag: 5mm wetsuit, 4mm schoen, 2mm hand
Maandag: nieuwe 4/3mm wetsuit, schoen 3mm

Bron: Surfweer donderdag 2 mei 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts