Surf weer bericht

Surfweer donderdag 26 april 2018

Off 7

De watertemperatuur is de afgelopen weken goed opgewarmd en de eerste surfers zonder handschoenen en schoentjes zijn al gespot. Toch is dat laatste nog wel aan te raden, helemaal omdat de temperatuur weer gaat dalen de komende dagen. Gelukkig gaat dit zoals vaak het geval is, gepaard met de aanvoer van golven uit het noorden.

Donderdag 26 april
De eerste dag van deze week dat de golven eindelijk wat hoger zijn door wind. Die komt uit WZW en geeft in de ochtend de beste golven. Zo vroeg mogelijk, want dan is het nog laagwater en zit de hoogte er in. Met opkomend kan het ook nog wel leuk lopen, alleen wel met stroming en golfhoogte op zee zal dan al afgenomen zijn. In de middag staat er een stuk minder wind. Maar nog wel genoeg voor surfbare golven. In de avond zou het weer iets toe kunnen nemen, maar echt veel wordt het dan niet meer.

Vrijdag 27 april
Vrijdag staat er geen wind of in ieder geval de wind is zwak en komt uit een aflandige richting. De zee zal dus superclean zijn en waarschijnlijk niet eens echt dead flat. Uit het noorden komt er in de loop van de dag een swell van 1 foot bij 10 seconden aan vanuit het noorden. Op de wadden is dit al snel mooi en ook in N-H zijn dit soort golven snel te surfen bij hoogwater. In Zuid-Holland en het overige zuiden zal het waarschijnlijk te klein zijn om te kunnen surfen.

Weekendverwachting
Zaterdag verloopt ook klein, hoewel het GFS model nog een storing geeft dit voor een NW windswell zorgt in de ochtend. De meeste modellen laten het lagedrukgebied te snel boven Engeland opvullen, waardoor er op de Noordzee niets meer in zit. Een tweede lagedrukgebied komt wel vol in de Noordzee te liggen en diept flink uit op zondag. Of het dan al los gaat met golven is nog de vraag. Het gaat in ieder geval al wel flink harder waaien zondagmiddag uit het noordoosten. Helaas is het dan al hoogwater geweest in het zuiden en met laagwater gaat het te veel stromen met te weinig hoogte. Mogelijk dat het een paar uur eerder komt, dan is het al wel te surfen.

Maandag 30 april
Het lagedrukgebied is verder uitgediept en ligt als een behoorlijk storm op de Noordzee. Ook bij ons waait het hard tot stormachtig met een groot deel veels te hard onshore. Mogelijk dat het in de avond wat afneemt en het wel te doen is met een beetje bescherming. Zelfs in België komen de golven dan met laagwater nog goed hoog binnen. En daar zal de windafname ook het sterkst zijn, dus het meest gunstig.

Dinsdag 1 mei
Het stormlaag ligt inmiddels bij Denemarken en de wind is behoorlijk veel minder geworden. Omdat er op de oceaan een ander lagedrukgebied ligt dat dichterbij komt, zal de wind bij ons naar zuid of zuidwest draaien. Gunstig, want de swell komt nog wel even vol binnen uit het noordwesten. Het is nog even afwachten hoeveel wind er uit zuidwest zal staan, maar eigenlijk is nu al met zekerheid te zeggen dat de golven uit noordwest gewoon blijven doorkomen en het erg de moeite waard zal zijn op de eerste dag van mei.

Wetsuit adviezen:
Watertemperatuur 10.5 graden Celsius

Donderdag: 5mm wetsuit, 5mm schoen, hand 2mm
Vrijdag: 4/3mm wetsuit, 4mm schoen
Weekend : 5mm, schoen 5mm, hand 3mm, oorbescherming ivm wind!
Maandag : 5mm wetsuit, 5mm schoen, hand 3mm en cap 2mm.
Dinsdag: 4 of 5mm wetsuit met schoen 4mm + hand 3mm

Bron: Surfweer donderdag 26 april 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts