Surf weer bericht

Surfweer Donderdag 30 Mei 2019

Off 6

Vandaag is opening van het Strandseizoen van 2019 met niet het allerbeste strandweer wat je kan wensen. Tenminste niet voor de zonaanbidder, want het zand stuift de hele dag met windkracht 5 parallel van zuid naar noord over het strand. Daarbij gaat de zon in de middag wel volop aanwezig zijn met nauwelijks nog een wolkje in de lucht. Vanaf vrijdag wordt het wel subliem strandweer met als klap op de vuurpijl op zondag 30 graden en minimaal 30cm groundswell. Omdat de periode zo hoog is, kunnen de golven aan het strand dan uitpakken tot 80cm krachtige lijnen.

Donderdag dus wat matige surf-condities als je alleen naar golven op zoek bent. Qua wind niets te klagen, want die blijft de hele dag aanwezig met 18-24kn zuidwest. Uiteraard geeft dit nog wel eens een golf hier en daar, zeker wanneer het tij in komt in de loop van de ochtend. Dat er nog iets van noorderswell tussen zit, kan nog aardig helpen. Zeker in Noord- en Zuid-Holland. De wind heeft eigenlijk geen vat op deze swell, want die zit op een compleet andere frequentie. Vergelijk het met radiozenders, die storen elkaar alleen als frequenties dichtbij elkaar zitten. Overigens lijkt er vanuit het kanaal later vanmiddag weer een nieuw windveld te onstaan met windkracht 6. Dit is in de regel wel genoeg om dat hogere windgolven er bij te krijgen. Helaas geen push meer vanavond, maar op de laagwaterspots kan dit gunstig uitpakken.

Vrijdag start nog met een side-shore bries van 3bft en kleine golfjes. De wind gaat niets opleveren, maar swell uit het verre noorden staat er nog altijd. Het zal heel erg afhankelijk van plaats en tijdstip worden of die een beetje leuk surfbaar is. Voor de beginners is het in ieder geval ideaal. Met uitzondering van de Belgische kust, waar die swell niet al te goed doorkomt. Op de wadden komt het daarentegen juist wel heel goed binnen met heuphoog. Meeste kans op een golf is overal tussen mid-tij vloed-hoog en mid-tij eb.

Zaterdag nog zo’n dag met een nog wat mooier windveld. Of eigenlijk het ontbreken daarvan / naar aflandig draaiend van richting. Dat levert meteen een heel stuk warmer weertype op aan de kust. In je 3/2mm kan je het nu al warm krijgen en blijven. Alleen qua swell lijkt er even een dip te zitten, omdat de depressies bij Noorwegen van plaats veranderde op vrijdag (Zie weerkaart). In de regel kost het 2 x 24 uur voordat de swell van zo’n depressie bij ons is. Soms nog een halve dag langer, dus het is de vraag op het zondag al goed binnenkomt of dat we moeten wachten tot het tij van zondag naar maandag. Voor de wadden maakt dat niet zo veel uit, daar komt het hoogwater veel later, samen met de nieuwe swell in de middag! Voor de rest is het dus mogelijk wachten tot maandag de peak arriveert. Hoewel het niet te hopen is dat dit precies met het hoogwater van de nacht van maandag is. Maar goed, afgelopen dagen hebben we gezien dat de swell meestal wel een aantal getij-cyclus overdeed om helemaal uit te doven. En dat er zelfs met laagwater nog prima kon worden gesurft in Zuid en Noord-Holland.

Wetsuit advies Water is 13 gr C

Vandaag: 4/3mm-tje, schoen geen of 3mm.
Vrijdag: 4/3mm wetsuit, 3mm schoen.
Zaterdag: 3/2mm kan overdag met zon. Of 4/3mm wetsuit
Zondag: 3/2mm lekker warm, 30gr offshore!

Bron: Surfweer Donderdag 30 Mei 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts