Surf weer bericht

Surfweer donderdag 4 juli 2019

Off 39

Eindelijk weer eens een cleane dag met een mooie noordelijke swell. En dit zal het laatste niet zijn, want komende dagen zien er goed uit wat betreft nieuwe swell en niet heel veel wind. Het weekend beloofd een echt oerhollands weertype te worden met van die donkere golven die je op een 17e eeuws schilderij wel eens ziet. Gelukkig is het zeewater lekker op temperatuur en neemt de wind daardoor niet meer toe dan in de verwachting staan. Na het weekend cleant het helemaal uit en zijn er momenten om nu alvast vrij te regelen. Hoewel, de getijden vallen heel vroeg of juist heel laat.

Donderdag 4 juli
Het mooiste deel van de dag is al geweest met van 4:00 tot 7:00 uur hoogwater, geen wind en nieuwe swell. Vanmiddag zal het opnieuw 1m hoog worden, maar de wind gooit toch wat ribbels tussen de setjes. Meer dan windkracht 2 gemiddeld wordt het niet, dus eigenlijk blijft het gewoon clean. Ook vanavond zal het dan nog de moeite zijn om te surfen in het midden en noorden van Holland. De swell in Zuidelijk Holland trekt te snel weg met eb en ook Zeeland en België zijn snel niet meer de moeite. We zien op de A12 meting een versmalling van het spectrum, wat het aantal golven niet ten goede komt. Het wordt dus steeds langer wachten op de ene goede golven. Dus een beetje op tijd het water in is vandaag geen slecht idee.

Vrijdag 5 juli
Deze dag hoef je je wekker iig niet te zetten. Er staat in eerste instantie iets minder swell en een front over de wadden zal overal voor een matige WNW wind gaan zorgen. Nadat het front is gepasseerd wordt de wind weer minder en wordt het in de namiddag steeds cleaner. De wind zal de hoogte goed hebben gedaan, dus een sessie met het juiste tij (zeker in Z-H & N-H) is wel de moeite waard. Golfhoogtes zitten dan rond 1 meter weer.

Zaterdag 6 juli
Op Texel vind het NK golfsurfen plaats met op zaterdag de Grommets en Junioren en op zondag de overige categorieën. Een goede keuze, want op zondag is de swell eerst nog laag en moeten we het doen met een restje van vrijdag. Later op de dag wordt het hoger en hoger met het doorkomen van het koufront om 12 utc (zal dus ergens zijn tussen 12 en 14 uur). Het tij wordt daarna pas gunstig of eigenlijk heel veel daarna. Hoewel er in het noorden ook spots zijn die juist met laagwater wat betere golven laten zien als de swellhoogte voldoende is. Op Texel dus de beste condities tussen 15 en 19 uur op de wedstrijdspot. Let wel op het springtij dit weekend. Dus extra stroming met laagwater met de wind mee naar het zuiden en extra veel stroming met hoogwater naar het noorden. Als je het juist timed, dan kom je na een sessie van 2 uur weer exact terug op dezelfde spot!

Zondag 7 juli
Zondag arriveert de 2m swell in de nacht en in de vroege ochtend zullen die soort hoogtes dan ook kunnen voorkomen aan de Hollandse kust. Het is dan namelijk nog hoogwater. Overigens in België en Zeeland iets kleiner, maar ook voldoende voor fish shortboards. Wel gaat het getij daar eerder al weer uit en is het dus echt heel vroeg opstaan om dit swellpiekje mee te pakken. Gelukkig komt het opkomende tij daar weer als eerste binnen in de middag en zal de swell nog ruim voldoende zijn. Ook zal het in het zuiden minder waaien dan in het midden en noorden. Kortom, the place to be. Toch zal het in het noorden ook niet slecht zijn. Hogere golven en meer wind dan 4 bft wordt het nou ook nog niet echt.

Volgende week
De stroming en de golfrichting blijven noordelijk, dus nog volop kansen voor volgende week. Maandag waarschijnlijk de meeste hoogte, maar het is de vraag of de wind er een beetje uit gaat. Nu lijkt dat vooral midden op de dag te zijn, maar met laagwater heb je daar dan niet zo veel aan. Dus vooralsnog lijken de momenten om vrij te houden vooral op dinsdag-ochtend en avond te zijn. Of zelfs pas woensdag, want de swells blijven maar komen en tot en met donderdag is het nog goed surfen in de lage landen.

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Donderdag: Een 3/2 fullsuit toch weer lekker id ochtend (shorty kan ook wel)
Vrijdag: 3/2mm fullsuit voor de langste sessies
Zaterdag: 3/2mm en oorprotection ivm wind.
Zondag: 3/2 mm fullsuit of 3/2 shortarm

Bron: Surfweer donderdag 4 juli 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts