Surf weer bericht

Surfweer donderdag 5 sept 2019

Off 11

De golven zijn aan! De wind ook, en die blijft in het noorden midden toch behoorlijk parten spelen. Gewoon rustig aan surfen op Egmond of Zandvoort is er niet bij of je moet zin hebben in een half uur peddelen om naar buiten te komen. Richting het zuiden komt er wat meer rust in. En natuurlijk kan het vrijdag even mooi zijn als de wind zuid en offshore is. Veel haast hoef je niet te hebben, er komen nog heel veel kansen op goede golven dit weekend en volgende week. De straalstroom draait op volle toeren, gaat dit weekend even meanderen maar volgende week is deze weer van west naar oost over de Oceaan.

Donderdag 5 september
De noordwesten wind heeft de golven op de Noordzee opgestuwd naar een hoogte van 4-6 meter. Eigenlijk net iets te veel van het goede met uitzondering van die paar spots waar normaal niet veel golven te verwachten zijn. Daar is het nu 1 tot 1,5m bij het juiste getij later op de dag. Vanavond gaat de wind in België iets liggen, maar voor Zeeland en een spot als Ouddorp is het nog steeds heel wild en woest. Natuurlijk helpt het wel dat je niet tegen die harde onshore hoeft in te peddelen. Maar als je in België woont, kun je beter daar blijven. Daar is het tij ook eerder goed, terwijl het tij in N-H helemaal niet goed meer komt voor donker (pas half tien hoogwater in de kop van N-H). Het blijft in het noorden ook nog te veel waaien.

Vrijdag 6 september
Dat is vrijdag ook het geval. Een stevige zuidwest tot westzuidwest maakt surfen in het noorden knap lastig. De golven zijn groot, want naast de 2m windgolven loopt er ook nog 2m noordswell restant van donderdag doorheen. Dit zijn de ideale condities voor de zuidelijk gelegen spots. Helemaal omdat daar de wind meer zuid dan zuidwest is, en dus aflandig zal zijn voor een bepaald moment. Heel lang duurt dit niet en de wind zal het zeker lastig maken 1e helft van de middag. Tegen de avond zijn er buien, waarna de wind weer wat afneemt maar ook meer onshore west draait. Het is dan in Zuid-Holland wel weer prima surfbaar, maar mooiere lijnen zijn er eigenlijk eerder gewoon in de harde wind (ZW 6-7bft)

Zaterdag 7 september
Yes, het weer knapt op en dat is goed nieuws voor het SURFANA Festival, dat vrijdag al begonnen is op Bloemendaal. Er zijn nog enkele dagkaarten beschikbaar, dus wees er snel bij! De vroege ochtend heeft minder wind en met hoogwater best al redelijk goede golven. Veel meer swell komt er echter na het frontje (occlusie) van begin middag. Het zal dan nog wel stromen, maar die stroming neemt in de avond snel af dankzij het opkomende tij. Desnoods loop je een stukje richting de pier naar IJmuiderslag waar de golven cleaner en kleiner zullen zijn. Een prima plek om je dit weekend te settelen voor surf en meer!

Zondag 8 september
De wind gaat er zondag helemaal uit. Eigenlijk is de ochtend al genoeg wind-luw om een goede sessie te scoren met hoogwater. In de middag staat er meer stroming, maar de golven blijven hoog. Het tij wordt in de avond opnieuw goed, vooral voor België en Zeeland lijkt dit het moment om nog een keer te gaan. In de kop van N-H gaat niet meer op tijd de stroming er uit en zal dus echt eerder op de dag gepakt moeten worden.

Maandag 9 september
Er loopt begin volgende week nog voldoende restswell uit het noorden. Zowel van verder weg als de resten van zaterdag en zondag. Dat geeft in de ochtend even cleane surf met zuidenwind. In de middag wordt de wind meer zuidwest en dooft de golfhoogte wat uit. Maar helemaal flat wordt het zeker niet.

Dinsdag 10 september
De straalstroom op 7-10km hoogte met een windsnelheid tot 300 km/u trekt weer recht van west naar oost over de Oceaan. Interessant is dat dan de restanten van Hurricane Dorian worden opgenomen in deze stroming op hoogte en ergens boven de Noordzee uitkomen woensdag. Dinsdag zelf is nog vrij rustig met kans op mooie swell uit het noorden.
Het is allemaal nog wel de vraag hoe het precies gaat vallen en hoeveel vocht en warmte er met dit ex tropische systeem meekomt. Voor woensdag lijken de kansen op een harde wind uit zuidwest het grootst met ex-Dorian als lagedrukgebied boven Schotland. Zo’n systeem geeft heel veel onzekerheid en kan pas echt goed worden ingeschat als de restanten van de Hurricane door de straalstroom zijn opgezogen. Dat is dus pas op maandag-ochtend. Tegen die tijd staat er vast wel weer een nieuw bericht op deze site!

Wetsuit advies Water is 19 gr C
Vandaag: Een 3/2mm fullsuit is best lekker
Vrijdag: 3/2 mm of 4/3 in de wind
Zaterdag: 3/2 mm of 4/3 langere sessie
Zondag: Kan weer met een 3/2 fullsuit

Bron: Surfweer donderdag 5 sept 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts