Surf weer bericht

Surfweer donderdag 6 oktober

Off 15

De noordooster zal de surfer in het zuiden van het land geen windeieren leggen de komende 7 dagen. Een robuust hogedrukgebied (1050 hPa) boven Scandinavië houdt een straffe wind uit het oosten tot stand. Af en toe is deze wind dankzij het lagedrukgebied boven Polen (1015 hPa) meer noordoost dan oost, wat voor tijdelijke swelltoenames uit een meer noordelijke richting kunnen zorgen. Feitelijk is dit vandaag (woensdag 5 oktober) al het geval met de eerste 1m hoge golven voor de kust van Vlaanderen. Het hoogwater duwt daar het extra zetje in de juiste richting zodat het mooi te surfen is deze namiddag en begin avond. Ook in Zeeland zijn vandaag al de eerste golven te vinden dankzij de oosten wind. Vanavond en vannacht draait de wind meer noordoost en neemt nog verder toe. Het lagedrukgebied ligt dan nog dichterbij, deels over Duitsland. In de Baltische Zee is het helemaal feest met golfhoogtes van 5-6m hoog. En natuurlijk aan de andere kant van het spectrum, waar een lagedrukgebied van 962 hPa ligt voor de kust van Groenland en IJsland. Dit laag zorgt voor epic condities later in de week tijdens de Quiksilver Pro in Frankrijk – Hossegor.

De tegenstellingen in luchtdruk op relatief vrij korte afstand zijn typisch voor het herfst jaargetijde van begin oktober. Ze worden veroorzaakt door het toegenomen verschil in temperatuur tussen de 70e (Noorwegen noord) en de 40e breedtegraad (ter hoogte Azoren). Mocht je overigens willen weten hoeveel kilometer er tussen 10 breedtegraden zit van noord naar zuid, dan is dit op de weerkaart / landkaart altijd 1111 km. In dit geval zou de swell van het laag van 962 hPa dus van de 40e naar de 60e breedtegraad een afstand van 2222 km moeten afleggen. Er vanuit gaande dat de deze lange periode swell een snelheid heeft van 50 km per uur, dan bedraagt de reisafstand in tijd ruim 44 uur (2222 gedeeld door 50). Ze zullen daar in Hossegor dus het best nog 2 extra dagen wachten vanaf vandaag (beste wedstrijdcondities dus vrijdag).

Bij ons heeft de swell een veel minder lange reisafstand nodig en komt om de bocht bij Denemarken en de Duitse waddeneilanden vandaan. Dat betekent dat het morgenochtend al goed binnen kan komen rollen op de spots in het zuidelijke midden van Zuid-Holland. En uiteraard weer in Zeeland en België hoewel daar het tij net iets minder gunstig is voor het moment van zonsopgang. De wind is zachtjes oost tot noordoost en minder hard dan vandaag. Toch zijn de golven een stuk hoger, omdat het nu om echte swell gaat en niet meer enkel winddeining. Dit alles is goed te zien aan de richting van de rode pijlen op de deiningskaartjes van het dwd model (zie hieronder). Omdat het lagedrukgebied zich nu veel dichter in onze buurt bevindt (boven buurland Duitsland), zal het ook niet meer zo zonnig zijn als afgelopen dagen. Op zich is dit alleen maar gunstig voor de condities op het eerste stukje zee vanaf de branding. De golven worden niet uit vorm geblazen door een te hard offshore.

Ook de dagen na donderdag zien er gunstig uit wat de windsterkte betreft. Op zee blijft het wel gewoon hard genoeg waaien voor voldoende hoogte op vrijdag en zaterdag. Zondag komt er weer nieuwe wind al is het de vraag wanneer de swell hiervan een maximale hoogte gaat geven. De getijden schuiven namelijk ook elke dag weer een stukje op. Waar het vandaag en morgen nog voldoende hoogwater wordt voor donker, is dat in het weekend niet overal meer het geval. Wel in het zuiden, als eerste in Vlaanderen, dan Zeeland en nog net op tijd voor donker ook zuidelijk Z-H.

De regio Noord-Holland is de hele week een stuk minder golfrijk en zal alleen op de beste momenten een binnenkomende swell laten zien. Uitzondering is natuurlijk Texel, want daar hoeft het minder omheen te draaien. Eigenlijk ligt het hele stuk tussen Den Helder en midden Zuid-Holland net te veel in de luwte van de swellrichting. Mocht je het daar toch willen proberen, dan zijn donderdag 2e hoogwater en vrijdag het 1e hoogwater waarschijnlijk de beste momenten. Of begin volgende week, want dan gaat de wind op de Noordzee nog een stuk harder doorstaan en draait tijdelijk ook nog iets meer noord. De kern van de Duits/Poolse depressie komt ma/di zelfs vanaf het oosten de Noordzee over met een aangename windstilte boven onze omgeving. Daarna smelt het laag samen met een kleinere kern vanaf de Atlantische Oceaan en komt weer terug via het zuiden. Medio volgende week zijn de golven even weg of een stuk kleiner, maar aan het einde van de week neemt de wind rond het laag weer toe en geeft golven tot en met het weekend daarna. De herfst is begonnen!

Bron: Surfweer donderdag 6 oktober appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts