Surf weer bericht

Surfweer donderdag 7 februari 2019

Off 10

De week begon erg goed. Maandag stond er en hoge zuidswell met veel wind en dinsdag gaf een minder hoge NW swell, maar wel eentjes zonder wind. Vandaag geven de weergoden een woensdag die als rustdag zou kunnen worden genomen. Slechts 1 dag, want morgen gaat het al weer los met een uitdiepende depressie vlak voor de deur. Dit zal slechts het begin zijn. Er volgen er nog vier meer!

Donderdag 7 februari
Een depressie die woensdag nog niet eens bestond, diept ten zuidwesten van Ierland uit en koerst in rap tempo naar het midden van de Noordzee. Omdat het zo snel gaat, is de betrouwbaarheid ver te zoeken, maar we weten in ieder geval dat het flink gaat waaien. Dat worden dus hoge golven, waarbij twee momenten eventueel voor enige mate van surfbaarheid zouden kunnen zorgen. Dat is in de ochtend, direct na het passeren van de eerste twee fronten (koufront met daarachter diepe trog). De wind is dan even hard genoeg geweest voor een goede push, terwijl het nog niet meteen zo belachelijk hard waait. Dat gebeurd later pas, wanneer de kern van de depressie het midden van de Noordzee bereikt. De verwachtingen zijn rond de windkracht 8 uit het WZW in Z-H. In Zeeland iets minder hard, dus daar valt met laagwater nog wel te surfen. En in België lukt dat mogelijk zelfs met hoogwater. Het gaat allemaal zo snel dat de felste windstoten ook weer verdwijnen voor het eind van de middag is. Dat is dus het tweede moment dat een gokje gewaagd kan worden met een krachtige van WZW naar ZW gekrompen wind. Het is dan wel hoogwater, dus stroming als een malle uit de beschutting.

Vrijdag 8 februari
Het sturende lagedrukgebied ten zuiden van IJsland legt even een wat minder wild windtype bij ons voor de deur. Dat komt omdat we tijdelijk onder de vleugels van een warme sector bivakeren. Het warmtefront komt daarbij door in de ochtend me enige vorm van (mot)regen. Daarna is het minder regenachtig en ‘lekker warm’ met 10gr plus. Enige nadeel van de verzadigde lucht is dat de wind ook sterk zuid zal krimpen langs de kustlijn. Maar gelukkig waait het hard genoeg en komt de windswell sowieso wel door. Met uitzondering van België, daar is de wind te aflandig en zijn de golven te klein. In Zeeland al beter te doen (alleen met laagwater) en in Zuid-Holland kan het al aardig aan de maat worden met 1,5m windlijnen. Richting N-H uiteraard nog hoger, maar toch te surfen dankzij die windkrimping naar zuid. Dat gaat niet overal lukken, want natuurlijk zijn er in N-H ook nog veel spots waar zuid nog volledig sideshore is. En met windkracht 7 is dat dan toch nog te veel van het goede.

Zaterdag 9 februari
De kern van het sturende laag komt zaterdag dichterbij en steekt in de loop van de middag de noordelijke Noordzee over richting Noorwegen. Dat is een eindje bij ons vandaag waardoor de dag eigenlijk veelal zonnig verloopt, maar wel met een flink doorstaande zuidwester. Beetje te veel van het goede met windkracht 7 (soms 8), hoewel dit natuurlijk ook nog niet per se heel hard kan worden genoemd. Vooral in Zeeland niet, want daar is de zuidwest toch al iets minder onshore (wel alleen bij laagwater te surfen). En ook in Belgie zijn er kansen. Eind van middag neemt de wind mogelijk een windkracht in snelheid af. Met een beetje beschutting is het dan het proberen waard. Er zijn in ieder geval golven, hoge golven!

Zondag 10 februari
Voor zondag is eigenlijk nog geen verwachting te maken. In het kielzog van de grote depressie sleept nog een front op het randje van de straalstroom. Hierdoor wisselen de modellen van een windstille dag in het centrum van de kern van een depressie tot een vrij zware storm met de kern zo vlakbij. Volg de berichten in de surf-reports voor meer up tot date info.

Maandag 11 februari
Verder kijkend naar volgende week wordt de voorspelbaarheid weer groter. Heel groot zelfs. Aan de achterzijde kiept de windrichting naar noordwest voor 1 a 2 dagen en stuwt direct al een behoorlijke swell onze kant op. Die kan maandag met hoogwater voor leuke surfcondities geven. Nog wel met een onshore wind, dus dat tij is wel echt belangrijk. Nadelig is dat de twee hoogwaters die dag rond 7:00 uur en om 19:00 vallen. Beiden net buiten de tijden dat het buiten licht is. Alleen in Zeeland en België komt het tweede getij veel eerder en is het vanaf 16:00 al meer dan voldoende hoogwater voor een lekkere surfsessie die dan al clean genoeg is. Overige regio’s zullen waarschijnlijk op dinsdag of zelfs op woensdag pas echt cleanere golven voor de kiezen krijgen. Wel een stuk lager, maar zoals altijd is die noordenswell nooit meteen weer weg. Ook is het hogedrukgebied niet meteen weer weg. Dat heeft daarbij wel als nadeel dat depressies even niet meer heel erg in de buurt kunnen komen. Niet veel wind, weinig regen, maar ook geen echte golven. En geen kou, want het is in feite het Azoren-hoog dat zich eventjes heeft verplaatst vanaf de Oceaan naar vaste wal. Een situatie die normaliter voor perfecte golven zorgt in Les Landes. Swell is dan immers minder hoog 1-2m en de wind draait mooi tegen de wijzers van de klok in om het hoog en is dan offshore langs deze kust. Helaas is de Surf Inn nog niet open in deze tijd van het jaar. Wel staan daar een paar hele mooie surf-coachings weken op de Agenda die ws al snel weer vol zullen lopen. We proberen daar vanuit Surfweer ook weer bij te zijn dit jaar, maar weten nog niet welke locatie en week dat zal worden!

Warmte-advies:
Donderdag: 6mm wetsuit met cap 3mm, schoen 7mm en hand 4mm
Vrijdag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Zaterdag: 6mm , 3mm cap, schoen 6mm en hand 4mm
Zondag: ?
Maandag 6 mm wetsuit, 4mm cap & 7mm boots en 4mm hand

Bron: Surfweer donderdag 7 februari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts