Surf weer bericht

Surfweer donderdag 8 mei 2018

Off 16

Na een week lang zonder golven komt de Noordzee donderdag weer voorzichtig tot leven. Een lagedrukgebied bij Ierland stuurt een uitloper van het het front de Noordzee op waardoor de wind naar het noordwesten draait en de golven kunnen opbouwen. Helaas is dit het maar een eendagsvlieg en loopt het front meteen stuk op het hoog boven Scandinavie.

Woensdag 7 mei
In principe is er woensdag ook al sprake van een zelfde front dat van een laag bij Spitsbergen afslingert en in de Noordzee de eerste verandering in het weer teweeg brengt. Omdat het lagedrukgebied verder ligt zal de wind niet krachtig genoeg zijn, maar wel uit de juiste richting (noordwest). Voor de allereerste surflessen is woensdag dus al een aardige surfdag en dan met name in de ochtend. Met hoogwater zal het al te snel op de kant breken in Zuid-Holland. In N-H en Belgie loopt het met hoogwater en inimini-golven meestal wel. In de middag zal de wind en daarmee de kleine branding, al weer uitgedoofd zijn. De windrichting blijft wel noordwest, alleen in Belgie draait het weer offshore (aflandig).

Donderdag 8 mei
De wind van 5 tot maximaal een kleine 6 bft (windkracht) zal als eerste Belgie en dan Zeeland aandoen. Pas eind van de ochtend gaat het ook meer noordelijk, in Zuid- en Noord-Holland harder waaien. Qua getij komt dit goed uit voor het zuiden, want daar is het al vroeg op de dag hoogwater en had de wind geen twee uur later moeten komen. De golven zijn wel redelijk slap en ongeorganiseerd. Het beste te surfen met een funboard of iets dergelijks. Later op de middag worden de golven in Zuid-Holland iets hoger, maar in Zeeland is dan het gunstige getij al geweest. Heel misschien pikt het daar na 20:30u nog een uurtje op voor donker met opkomend. Elders is het vooral goed met hoogwater naar mid-tij, hoewel er in Z-H en N-H ook prima met laagwater in de avond nog een golfje gepakt kan worden. Verwacht geen hoogstandjes, dit is puur en alleen een dagje om je pak & plank weer door het zoute nat te halen.

Vrijdag 8 mei
Het is meteen al weer flat met een wind die vanaf het land waait. Heel misschien loopt er in Noord-Holland nog een left-over van 25 cm en op de wadden een golfje van 50cm. Met name de wadden die meer oost liggen, dus Ameland & Terschelling en Schiermonnikoog. Het zal in ieder geval heel mooi clean zijn en mogelijk ook meteen weer mooi zonnig (op de wadden).

Weekend & Frankrijk
Zaterdag bij ons helemaal flat. Zondag mogelijk een verandering. In ieder geval gaat er heel veel regen vallen. Mogelijk met wat wind en golven, maar dat is nu nog lastig te zeggen. Frankrijk gaat heel de tijd af, met vooral op vrijdag-ochtend overal hele mooie condities. Waarschijnlijk te hoog voor Les Landes, maar prima in Bretagne/Vendee of het deel van Normandie dat dichterbij bij Bretagne dan Belgie ligt. Er komt wel een meer WZW swell die dieper het kanaal in loopt, maar die staat pas voor zondag op de kaarten. Alleen ligt er dan voor de kust van Bretagne een stormdepressie met westenwinden. Mogelijk blijft de wind beperkt tot de kop van Bretagne en kan het richting ons kustgebied nog windvrij zijn. Heel lastig te forecasten en ws pas 1 dag van te voren. In ieder geval is de surf goed aan de noordkant van Bretagne, want met WZW vindt je daar genoeg baaitjes waar het offshore is. Elders zal het lastig surfen worden met zo veel swell en een matige onshore bries. Uiteindelijk kom je dan meestal uit in het uiterste zuiden van Frankrijk, maar daar zijn die spots dan ook meteen knetterdruk. Beste is dus om zo vroeg mogelijk in het hemelvaartsweekend de surf mee te pakken op donderdag en vrijdag. De onshore in het weekend maakt de zoektocht behoorlijk lastig, maar zeker niet onmogelijk.

Bron: Surfweer donderdag 8 mei 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts