Surf weer bericht

Surfweer Donderdag 8 oktober 2020

Off 18

Deze herfst lijkt precies zo te moeten gaan als we ooit gewend waren in de herfst. Depressies met regen en wind teisteren de lage landen en er is geen enkele reden om naar buiten te gaan behalve om te surfen. Ideaal dus! De variatie in windrichting en sterkte laat het telkens toe om een goed moment uit te zoeken. Zowel vandaag als morgen als in het weekend zijn er fronten waarbij de wind na de regen ineens uit een andere richting komt. Dat hoeft niet per se te betekenen dat de golven dan pas goed zijn. Die kunnen ook in de wind gewoon al lekker te surfen zijn. Zeker in het zuiden en zuidwesten van Nederland.

Donderdag 8 oktober
Tijdens de passage van het koufront is de wind wel heel stevig zuidwest, maar dat geeft met laagwater in Zeeland wel een leuk speelveld tussen de paalhoofden. Na het koufront is het even een tijdje droog. Tegen het eind van de middag weer wat felle regen op een zogenaamde back-bend occlusie waarbij de wind al wat meer WZW zou kunnen worden (mogelijkheden in België). Daarna klaart het wat op en ruimt de wind een klokslag door naar NW en is er ineens een mogelijkheid om spots te surfen die eerder op de middag full-blown out zijn. Ook neemt de wind af gedurende de avond, dus zou het best wel eens leuk kunnen zijn om wat van die dikkere bakken op zee mee te pakken. Vandaag is alleen niet iets voor beginners..

Vrijdag 9 oktober
Nu zijn de golven wel prima voor beginners en de wind in de ochtend lekker rustig met nog voldoende swell uit het noorden. Echt hoog gaat het niet worden, want de meeste swell zit achter het frontensysteem (occlusie en trog) die pas aan het eind van de dag passeren. Tegen die tijd waait het ook al veel te vrij krachtig (windkracht 5) voor zo’n kleine swell om zich staande te houden. Uiteraard is het niet flat, want de wind zelf genereerd ook wat golven. Helaas voor België en mindere mate Zeeland zit er niet veel hoogte bij. Ook niet in de ochtend. De betere surf is te vinden in het noorden van Nederland en op de oostelijke wadden met een ZW 4.

Zaterdag 10 oktober
Zaterdag start al met wat meer swell (1 meter of iets hoger) waarbij de wind nog niet al te hard is en uit het westzuidwesten komt. Ook is de waterstand gunstig, dat wil zeggen hoogwater. In het tweede deel van de ochtend ruimt de wind al meer WNW onshore, nog steeds is het dan goed te surfen maar wel meer chop en iets meer wind. Daarna draait het nog verder door naar noordwest en kan er eind van de dag in het zuiden met hoog water flink hogere surf worden verwacht. Het tij wordt echter voor donker niet helemaal hoog meer. In Noord-Holland haalt het niet eens mid-tij. Dat maakt het lastig voor de protected spots, want die hebben bij deze hoogte wel wat push nodig. Voor beginners is het daar uiteraard wel de moeite en longboarden kan er ook prima. Voor het suppen staat er net iets te veel wind uit noordwest (windkracht 5 a6)

Zondag 11 oktober
Zondag is de swell nog twee keer hoger en heeft meer krachtig. Nu komen ook de meer protected spots in aanmerking hoewel dat in N-H niet eens nodig zou kunnen zijn. De winstille kern van het lagedrukbied ligt daar niet heel ver vandaan en de warme zee zorgt voor een bepaalde mate van variatie in de wind. Tussen de buien door zou het telkens steeds even windstil kunnen zijn in Noord-Holland. In Zuid-Holland en Zeeland is dat minder het geval, maar daar is het tij dan weer beter. Nog voor donker komt die over mid-tij heen op de meeste zuidelijke spots. En uiteraard kan er ook in de ochtend al gesurft worden met laagwater. Midden op de dag is echt even wat minder spectaculair met ws ook te veel stroming. In Zuid-Holland zijn er met laagwater nog wel wat mogelijkheden, maar heel mooi gaat het niet zijn. Wel hoog.

Vooruitzichten volgende week
Het blijft maar doorgaan met de depressies in de Noordzee. Maandag vlakt het wat af en staat er een westelijke wind, maar loopt er zeker ook nog een goede noordswell als resultaat van zondag. Op dinsdag maakt een nieuwe weer de oversteek vanaf IJsland de Noordzee in. Het is dan even een dag wachten, maar dan heb je ook wat (woensdag). Nog wel onzeker over het exacte verloop. De weerkaarten maken in ieder geval wel duidelijk dat er tot het eind van de maand geen standvastig hoog te verwachten is. De lagedrukgebieden blijven aan zet met als gevolg golven, wind en weer golven!

Bron: Surfweer Donderdag 8 oktober 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel