Surf weer bericht

Surfweer Donderdag 8 september

Off 16

Vanmiddag trekt een koufrontje over de Noordzee met even een dikke windkracht 6 voor de kust van Belgie en Zeeland tussen 16:00 en 19:00 uur. Het windveld is heel lokaal waardoor er geen swell richting de overige kustgebieden wordt gegenereerd. Voor de surflessen is het echter voldoende en wel zo laat mogelijk in de avond. Nadeel is dat het de hele avond vloed is. De maanstand gaat alweer richting halfvol dus op zich valt het wel mee met die stroming. In deze periode van flatness is aanleiding om een nat pak te halen welkom. Hoe anders was het de afgelopen maanden! De selectie van de foto’s die op social media zijn gepost is te vinden op de site van soulonline 6 surf. Onderaan de site mag je je stem uitbrengen voor diegene die in jouw ogen de meest creatieve post heeft gemaakt. Winnaars worden eind deze maand bekend gemaakt en ondertussen mogen nog steeds nieuwe posts op social media worden gemaakt met nu als thema ‘best wave’. De actie duurt tot 31 oktober en de prijzen die worden vergeven zijn opnieuw een wetsuit, een sms jaarabonnement op het surfweer en eentje op het 6 surf magazine. Vergeet niet de juiste hashtags te gebruiken in je post, dus deze 4 in willekeurige volgorde: #surfweer #northseafun #quiksilver #6surf.

Ondertussen valt er natuurlijk weinig te fotograferen in de categorie “best wave”. De maand september dreigt volledig in het water te vallen of beter gezegd buiten de boot. Ik heb in ieder geval een last-minute surfreis geboekt bij Nienke’s Single Fin Travel in Spanje voor de laatste week van deze maand. Tijdens deze week geef ik een aantal korte meteotrainingen tussen de surflessen door. Deze zijn gratis voor alle longboarders die verblijven in het Single Fin Surfhuis (aanmelden kan hier). Mocht je toevallig in de buurt kamperen en ook graag willen aansluiten bij de surfweer workshops, geef dan even een belletje of mail op het nummer of e-mailadres die op de sms-pagina te vinden zijn. De nadruk van de masterclass zal komen te liggen op het vinden van de ultieme longboardgolf in de lage landen.

Mogelijk komen er ook weer een aantal meteotrainingen in Nederland aankomende winter. Alleen dat is nooit zeker. Dit zal waarschijnlijk ad-georganiseerd worden als er ruimte en tijd in overvloed is. Sinds de laatste training vorig jaar April, wordt er een lijst van geïnteresseerden/wachtenden bijgehouden. Die krijgen als eerste de mogelijkheid zich aan te melden mochten er weer nieuwe trainingen komen. Wie niet kan wachten kan gewoon nu mee gaan naar Spanje 24 september tot 1 oktober! De reis er naar toe kan goedkoop per vliegtuig, maar het is ook mogelijk om met mij mee te rijden (plaats voor maximaal 5 personen, 1 longboard per persoon). Overigens is er de eerste week van oktober ook nog een Single Fin surfreis, alleen dan zonder meteo-clinics. Ik ben dan alweer in Nederland en hopelijk barst het herfstweer dan wel in alle hevigheid los!

Natuurlijk is het van de zotte om zo ver in de toekomst te kijken op de weerkaarten. Eigenlijk is een week vooruit al te veel van het goede. Eerst maar eens de forecast voor de komende dagen.

Vrijdag draait de stroming naar zuid is het overal flat. Enige uitzondering met een paar absolute beginnersgolven, is de kop van Noord-Holland/Texel. Zaterdag dezelfde zuidelijke wind en mogelijk aan het eind van de dag een paar rimpels in het noorden. In de nacht naar zondag trekt het tweede koufront van deze week over. Dit keer geeft het front wel wat regen en heeft een iets actievere kern. Daardoor zou er zondagochtend mogelijk te surfen kunnen zijn op hele korte deining uit het westen. Verwacht niet meer dan kniehoog, maar een nat pak halen kan zeker.

Na zondag is het wederom een aantal dagen flat. Achter de depressie met het koufront van zondag diept een nieuwe depressie uit die veel zuidelijker ligt. Interessant is om te zien hoe een golf in het bijbehorende front voor Spanje uitdiept in een nieuw stationair lagedrukgebied. Dit soort lagen hebben vaak de neiging om over het noorden weg te trekken en dus via Frankrijk onze kant op te komen. Eind volgende week is het dus al weer mogelijk om goede golven te scoren in de Noordzee. Mits het natuurlijk allemaal precies goed valt. Bij een te veel noordwestelijke koers van dit laag komt het windveld te veel over Engeland te liggen en vult de windstille kern de Noordzee. Voor een beetje golven moet het natuurlijk wel eerst waaien op zee! Uiteindelijk komen de herfstdepressies er ook gewoon weer vanaf de bekende route over de oceaan aan. In de laatste berekeningen staat de eerste van deze reeks depressies ergens op de kaarten rond het weekend van de 17e. De maand september is niet verloren en voorbij, voor het 30 september is geweest.

 

Bron: Surfweer Donderdag 8 september appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts