Surf weer bericht

Surfweer langste dag van 2019

Off 11

Rond deze langste dag van het jaar lijken we wel de langste flatness van 2019 te beleven. Hoewel nieuwe technologieën wellicht een compleet ander verhaal kan vertellen. Gisteren werd de schrijver van dit blog verrast met rimpelgolven bij zuidwest 5. Dat gaf een branding die normaal gesproken onsurfbaar zou zijn geweest. Met een surffoil (lees een speciale vin) onder het board geschroefd, kon ik echter hele lange ritten maken van golf naar golf zwevend. Veel langer dan op de beste dag van het jaar! Hoe dan ineens de perceptie van de condities verandert. Wat we altijd flat hebben genoemd, is ineens een golfsurf foilheaven.

Dit gaat mij wel veel meer werk geven om allemaal in kaart te brengen. Niet alleen qua surf-forecast, maar ook qua regio’s. Ineens behoort het IJsselmeer nu ook tot de mogelijkheden vanaf windkracht 6? Net zoals er wordt gegolfsurft (geloof het of niet) op het gardameer. Zie foto’s hier. Uiteraard is het de vraag of hier echt behoefte aan is of dat we liever ons geld uitgeven aan een surf pool gevuld met zoet water? In ieder geval kan ik iedereen aanraden om het een keertje proberen. Je weet niet wat je meemaakt. Pak daarbij een niet al te drukke dag, maar zo een als gisteren met een compleet lege zee en slappe golven van een halve tot 1 meter hoog. Hierbij schrijf ik dan ook een nieuwe soort weerbericht voor slappe golven die te klein zijn of niet breken. Terwijl ik dat anders nooit had gedaan, wat het is en blijft gewoon flat tot en met aanstaande woensdag!

Zaterdag 22 juni
De ochtend staat de zee er nog bij zo strak als een biljartlaken. Gedurende de tweede helft van de middag gaat het waaien uit het noordoosten. Tenminste op de wadden, want in het zuiden van Nederland en in België is de wind meer noordoost. Dat levert begin vd avond toch een paar schuimrollers op van 30cm hoog. Onsurfbaar, maar perfect om te foilen. En wellicht voor een allereerste surfles als je minder weegt dan 60kg. Overigens zijn dit nu niet echt de condities om voor het eerst zo’n foil te proberen (want vrij ondiep). Beter is om eerst een paar keer achter een boot te hangen. Dit wordt bijvoorbeeld georganiseerd op de foil-clinics op de Westeinder plassen. Dit is de ideale manier op het foil surfen te leren en daarna mee de golven in te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar h2osportstech4@gmail.com.

Zondag 23 juni
Zondag wordt de wind meer oost of oostzuidoost en daar is geen beweging in de zee van te verwachten. Wel kan er nog een rimpel noordoost swell staan die in België van 5:30-7u een golfje zou kunnen geven. Niet voor de foil. Er zijn grenzen. het is gewoon te ondiep met kniediep water. Om te foilen sta je minimaal tot borsthoog in ondiep water. Dus de enige manier is een softtop met flexvins. Het is wel echt desperate om zo vroeg op te staan voor flatness. Wel een mooie zonsopkomst boven zee. Dat is het grappige van de kust oriëntatie van Vlaanderen. Rond de langste dag van het jaar komt daar de zon op in zee en gaat daar ook weer onder. Dat is overigens ook zo op de wadden. De place to be dit weekend, want zowel op zaterdagavond kan daar windschuim staan vanaf een uur of 20:00 tot donker, als op zondag. Wanneer de wind zondagmiddag meer ONO en minder OZO draait, kan daar zondag eind van de dag iets van een golfje verwacht worden op de eilanden Ameland en Terschelling. Vlieland en Texel blijven flat, want die hebben meer noordoost nodig.

Verdere vooruitzichten
Maandag en dinsdag komt de wind uit een pure zuidoost of oost-zo hoek en is de enige golf die we te zien krijgen een hittegolf. Ook woensdag is het flat met zelfs om te foilen geen enkele vorm van energie in de zee. Mogelijk krijgen we wel weer de blauwe zeevonk te zien in de nacht. Hoe vet zou het zijn om daar in te surfen. Helaas gaat dat nooit gebeuren, want voor zeevonk heb je compleet rustige zee nodig. Wellicht met een winch of al suppend. Het is wel een magisch tafereel en bij het gebrek aan golven zullen we ook dat een beetje in de gaten houden de komende week. Handig hierbij kunnen zijn Zeevonk-alert op twitter en deze facebook pagina.

Wetsuit advies Water is 13 gr C
Zaterdag: 3/2mm fullsuit en oorprotection ivm wind.
Zondag 3/2mm shortarm of gewoon boardshort
Maandag Boardshorts en bikini’s!

Bron: Surfweer langste dag van 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts