Surf weer bericht

Surfweer Maandag 10 september 2018

Off 11

Maandag een trage opstart van de surfweek met bar weinig golven en wind. Dat zal dinsdag wel anders zijn met een straffe zuidwester langs het gehele kustgebied! Woensdag is de wind weer weg en komt er swell onze kant op. Ook op donderdag swell zonder wind. Dat beloofd dus een leuk weekje te worden met voor ieder wat wils!

Dinsdag 11 september
Maandag slaan we even over, hoewel het i/d avond al bijna winddracht 6 waait voor de kust van België. Mocht je dus nog gaan dan best zo laat en zo zuidelijk mogelijk, want daar zit de wind.

Die wind heeft alles te maken met het opschuiven van de jetstream van de Atlantische Oceaan naar het Noordzeegebied op dinsdag. Op 12 km hoogte is de wind meer dan 300 km/u en geeft brandstof voor een heel aantal luchtdruk- en trog creaties in onze omgeving de komend 48 uur.

Allereerst staat er dinsdag een harde zuidwest langs de hele kust met in de namiddag en avond een golvend koufront (te herkennen aan de knik in de lijn), welke de wind er een beetje uit laat gaan. In eerste instantie zou het advies dus zijn om wat later op de middag en ruime sop op te zoeken. Echter dan stroomt het tij met de wind mee en waarschijnlijk nog eens 1,5 x sterker dan anders. Het is immers net nieuwe maan geweest, met gegarandeerd springtij 2 dagen later. Op sommige spots is dat niet echt een probleem en ook daar waar de wind side-offshore is kan hoogwater prima werken (mogelijk België en zuidelijkste deel van NL westkus). In Zeeland is mid-tij naar hoogwater echt nogo. En ook in Z-H en N-H op de meeste spots te veel stroming in de middag en avond. Overigens wordt het natuurlijk ook weer een keer laagwater, alleen dat moment komt enkel in het uiterste zuidwesten misschien net op tijd voor donker. Dan is de wind al afgenomen, hoewel die in het zuidwesten mogelijk juist weer toeneemt. Het slepende/ of golvende koufront zit in het noorden. Daar is de windafname dat ook het sterkst (vooral op de wadden).

Woensdag 12 september
Woensdag is de wind weg en ziet er alweer een stuk beter uit voor de middag- en avondkansen. De trog van dinsdag einde ochtend bij Schotland zet een gunstige WNW deining op gang. Die mist wat echte noordelijke richting, waardoor het in Zeeland en Belgie vrij kleintjes is. In het noorden en vooral op de wadden is het hoger met ruim 1m swell. De wind zit daarbij nog wel even te veel aanlandig noordwest. In de regen heb je daar niet zo’n last van en ‘regent’ het normaal gesproken ook zo weer clean. Met de stroming is het nu minder heftig gesteld, omdat het niet waait. Sterker nog, een beetje stroming richting het noorden zou wel helpen, want de wind draait uiteindelijk en komt dan uit Noord/noordoost (zwak tot minder dan matig).

Donderdag 13 september
Ondertussen zal het woensdag rond 12:00 boven schotland dankzij een trog (blauw omcirkelt) opnieuw stormachtig waaien uit WNW met een tweede swell die donderdag arriveert. Dat zal dan opnieuw een mooi surdagje worden met weinig wind aan onze kust. Het tij is wederom het beste in de middag, maar kan ook in de ochtend al goed genoeg zijn. Exacte tijden, afhankelijk van de wind, volgen op een later moment.

Vrijdag en het weekend
Op de kaart hierboven staat een derde depressie met een kerndruk van 994 hPA tussen IJsland en Schotland in ontwikkeling. Het is nog onzeker wat dit minder uitgediepte laag exact gaat doen, maar de kern gaat in ieder geval de Noorse Zee op. Hierdoor zal het vrijdag bij ons lichtjes gaan waaien uit het zuidwesten. Dat geeft mindere golven zonder echte kracht en met te veel wind om het mooi te maken. Wel geeft deze depressie een lichte noordelijke deining van 0,3m hoog en 11 seconden periode. Deze zal zaterdagavond of pas zondag dit weekend voor wat golven geven. Heel klein, net hoog genoeg voor een longboard, en natuurlijk heel clean bij een zwakke zuidenwind. De swell is in het zuiden echt te klein en dit weekend is het in België en Zeeland dan waarschijnlijk ook helemaal flat.

Bron: Surfweer Maandag 10 september 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts