Surf weer bericht

Surfweer maandag 11 juli 2016

Off 25

Magic wind monday. Niet echt ideale golfsurfcondities, maar golven zijn er wel. Aangevoerd door een uitdiepende depressie met een kerndruk van 993 hPa. Zou mooi zijn als eind deze maand nog zo’n joekel langs komt, vlak voor de Reef Midsummernight op zaterdag 30 juli bij Aloha – Wijk aan Zee. Die dag zit hoogwater begin van de middag, terwijl de avond mooi afgaand tij is. Vandaag is dat helaas andersom dus wil je gaan surfen dan zul je de avond moeten vermijden. De wind en stroming zijn zodanig hard, dat er ultiem laagwater nodig is om op één en dezelfde plek te kunnen blijven liggen. In Zeeland is dat echt alleen vanmiddag. In België geldt hetzelfde, maar zijn er ook spots waar het met hoogwater niet al te hard stroomt. Daarnaast neemt de wind in tegenstelling tot de rest van de kust, vanavond al behoorlijk af. In Zeeland is dat niet het geval. Eigenlijk wordt het afgaande getij daar pas verwacht rond of net na zonsondergang. Te laat, helaas.

De kust van Zuid-Holland biedt wat langer bescherming tegen de stroming en harde wind. Wat meehelpt is dat er geen palenhoofden opgesteld staan in de branding. Het opkomende tij in de middag kan helpen hogere golven te geven en met de stroming mee kan dat behoorlijk lange ritten opleveren. De wandeling over het strand terug is wel zwaar in de stormachtige wind. Surfboards onder de 6ft zijn dan ineens een voordeel, want die pakken niet de volle wind. Ook tijdens het surfen zelf. In Noord-Holland zijn de condities minder gunstig dan in Zuid-Holland. Wel houdt het lage water wat langer aan en zijn er begin van de avond nog opties op laagwaterspots. Met hoogwater kan er ook gewoon gesurft worden, inclusief een lange wandeling.

Na 21:00 vanavond neemt de wind af van stormachtig naar krachtig/hard. Vannacht gaat de wind afnemen naar matig en daarmee doven de golven al binnen een paar uur helemaal uit. In de hele vroege ochtend zijn de restjes wel voldoende om te longboarden, maar shortboarden kun je echt vergeten. Daarvoor is vandaag toch echt het aangewezen moment deze week, ondanks de wind. Dinsdagmiddag en avond neemt de swell uit het west tot noordwesten iets toe. Omdat de wind dan afneemt, is het dan waarschijnlijk nog beter surfen dan in de ochtend. Ook op woensdag-ochtend is er geen wind en staat er een kleine swell uit het noorden. Met een hoogte van een halve meter is het perfect voor funboards en longboards en misschien kan het met een dikke fish ook nog leuk zijn. In de middag gaat het waaien met meer rommelige golven, laagwater en mindere condities. Die zouden tegen zonsondergang wel weer iets moeten verbeteren aan het begin van de vloedperiode. Dat kleine beetje wind uit noordwest brengt dan ook iets hogere golven dan een halve meter.

De beste dagen met betere noordwest swells volgen later deze week, op donderdag en vrijdag. De depressie die gedurende de week naar Scandinavië was verschoven, komt terug met een een lange fetch vanuit het noorden. Of met een trog (ukmo model) of met een nieuwe frontensysteem (dwd model). Zie kaartjes hieronder. Voor de nieuwe swell maakt het niet zo veel uit. Die is donderdag hoog en vrij winderig. Vrijdag cleaner, minder wind en zeker ook niet verkeerd. Tegen het weekend wint dat ‘beest’ op de oceaan aan invloed. Niet heel gunstig voor de golven, want het neemt aan de onderkant ook een hogedrukgebied mee met beter weer en meer zuidwestelijke wind. Het laat zich raden wat voor impact deze depressie heeft op de zomersurf in het zuidwesten van Europa. Die is medio juli net als nu behoorlijk epic.

Bron: Surfweer maandag 11 juli 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts