Surf weer bericht

Surfweer Maandag 12 oktober 2020

Off 9

Het is vandaag even wat rustiger in de atmosfeer dankzij een hogedrukgebied over Frankrijk met een kleine uitloper onze kant op. Dit hogedrukgebied maakt de komende dagen via de Atlantische Oceaan een aansluiting met een hoog boven de Noorse Zee. De kern van het lagedrukgebied kan geen kant op en wordt de Noordzee in gestuurd op dinsdag. Opmerkelijk genoeg trekt de kern van dit laag het Europese vaste land op en sluit dan aan bij het lagedrukbied dat nu nog op de Middellandse Zee ligt. Een vrij unieke situatie, want het systeem trekt via Griekenland naar Polen en zet in onze omgeving een stevige noordoosten wind in de onderste luchtlagen. Dat is natuurlijk mooi, want die wind blaast over zee en genereerd later deze week dikke swell uit noord tot noordoost.

Maandag 12 oktober
Eerst maandag. De rug met hogedruk trekt door van west naar oost en daarbij zal de wind van WNW naar WZW krimpen. Precies tijdens deze draai is de wind het minst sterk en worden de golven beter uitgelijnd. Dat is omstreeks mid-afgaand tij met in Zeeland en België alweer te klein wordende golven. In Zuid-Holland blijft de hoogte wel goed doorstaan met nog ruim 1,5m swell op de A12 en de K13 boei-meting. De periode is lekker hoog, rond de 8 seconde (1000 delen door 125 mhz frequentie). Het blijft dus bij laagwater ook nog voldoende breken in Zuid-Holland en Noord-Holland. In België niet, op een enkele spot uitgezonderd na. De wind gaat pas laat in de middag weer iets toenemen en wordt dan zuidwest. Zeker in Zuid-Holland is dat geen verkeerde richting, want het geeft mogelijk wat side/ side-offshore cleanere condities. Op de wadden is de surf echt goed aan later op de dag als de wind zuidwest wordt. Met hoogwater flinke bakken, steeds cleaner richting eind van de middag met hoogwater. Wat een feest!

Dinsdag 13 oktober
Het is afwachten hoe de swell zich staande houdt in de offshore condities. Het waait niet hard, maar op zee ligt toch een smalle windbarrière met ZZW 6bft die in de ochtend wegtrekt. De combinatie van de energie die hierbij aan de zee wordt meegegeven en de laatste restjes noord-swell is toch interessant in de provincie Noord-Holland. Zeker in de ochtend met een duwtje van het opkomende tij en de weer afnemende wind. In het zuiden is en blijft het flat. De wind in de middag neemt daar toe en draait nog verder oost.

Woensdag 14 oktober
Woensdag de overgang naar de klassieke noordoost situatie. Niet dat deze zo veelvuldig voorkomt, maar als het gebeurd is het meestal goed raak ook. In de ochtend is het nog flat. Met het tij komt ook de wind, maar dit net te laat voor de spelopbouw in het zuidwesten. Later op de dag is het daar laagwater en is er ondanks de windhoogte eigenlijk niet veel te surfen. In Zuid-Holland en Noord-Holland mogelijk wel de eerste golven, maar eigenlijk is de timing van het getij gewoon verkeerd. Met uitzondering van de wadden, daar valt het wel precies op het juist moment in de avond.

Donderdag 15 oktober
Donderdag komt er swell binnen en gaat mogelijk de wind alweer snel liggen. Dan valt het allemaal wel precies samen met het tij, de swellpiek en de windafname. Als de wind echt behoorlijk afneemt kan er ook nog in de middag en avond gesurft worden in Zuid-Holland. Mocht de wind toch wat steviger uitpakken, dan is het beste moment eigenlijk net voor hoogwater eerder op de dag. Bij zo’n noordoost is het wel zo dat de spots in Zeeland en België altijd wat meer onshore zijn dan elders. Heel clean oogt het dan niet vanaf de kant, maar eenmaal in het water zijn de golven qua surfbaarheid zeker wel de moeite.

Weekend vooruitzichten
Mogelijk vrijdag nog zo’n dag, mocht de wind op donderdag toch wat langer aanblijven. Het wordt in ieder geval mooi longboarden en funsurfen op alle spots in zowel het zuiden als noorden. Weinig wind en hoogwater midden op de dag zijn gunstig voor een funfactor met het hele gezin/huishouden. Zo langzamerhand lijkt het weer tijd te worden voor de Covid19 surfregels die we eerder dit jaar op deze site overnamen van de overheid. Neem ze nog even door op surfweer.nl/regels/ voor je een plons gaat wagen!

Wetsuit Advies. Water 16 a 17 graden
Maandag: Een nieuwe 4/3mm is top
Dinsdag: Lange wachttijden, minimaal 4/3mm
Woensdag: 4/3mm moet nog steeds kunnen
Donderdag: Wind, dus Ear plugs & een 4/3 of 5/3mm!

Bron: Surfweer Maandag 12 oktober 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel