Surf weer bericht

Surfweer maandag 14 mei 2018

Off 12

Yes, eindelijk weer golven. En ook meteen voor een langere periode. In ieder geval tot en met het volgende weekend. Natuurlijk zit er ook een mindere dag bij en zijn er grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. Begin van de week is het zuiden beter terwijl eind van de week de swell zich meer handhaaft in het noorden.

Maandag 14 mei 2018
Het is vandaag even wachten tot de hogere waterstanden, omdat de wind uit het noorden komt. Waaiend doet het in eerste instantie vooral voor de kust van Belgie en Zeeland met daar de meeste golven. Later in de middag gaat het ook in Zuid-Holland weer meer waaien en zolang het nog voldoende hoogwater is, zal de surf de moeite zijn. Vanavond wordt het een lastig verhaal. Weliswaar neemt de wind iets af, maar deze blijft voor flinke stroming zorgen. Alleen in de kop van N-H blijft het tij begin van de avond nog even hoog, maar daar is de swell wel veel kleiner. Toch de moeite als je een longboard pakt, want de richting is daar al minder onshore.

Dinsdag 15 mei 2018
In Noord-Holland is het nu meest flat, terwijl Belgie nog een golfhoogte van ongeveer een meter kan zien. Dat komt doordat het daar vlak voor de kust blijft waaien, vooral richting de grens met Frankrijk. Elders is de wind noordoost en zijn de golven vrij clean, maar ws te laag om echt te kunnen surfen. De meeste kans maak je in Zeeland of zuidelijk Zuid-Holland. De swell zakt in de loop van de dag af, dus een beetje op tijd gaan is het advies. Echter met helemaal laagwater zal er op veel spots niet veel lopen. Begin van de middag keert het tij.

Woensdag 16 mei 2018
De wind trekt op tijd weer aan tot windkracht 6 of 7 op de Noordzee. De toename wordt in gang gezet doordat het hogedrukgebied op de oceaan snel sterker wordt. Omdat het hoog daarna snel boven Ierland komt te liggen draait de wind van NW naar NNO. De NW-er is gunstig om swell onze kant op te krijgen. De NNO kan gunstig zijn om het weer een beetje clean side-shore te krijgen. Ook al waait het woensdag dus hard, het kan alsnog een perfecte surfdag worden. Wel met heel veel stroming tijdens het ‘verkeerde’ getij, nog veel meer dan maandag omdat de wind over de hele Noordzee zit. Ook is daardoor de hoogte veel beter. Eind van de middag zeker 2 meter swell op de buitenbanken. Vooraan met hoogwater zal het een stuk beter te doen zijn. In de avond kun je met de stroming mee naar het zuiden, maar regel dan wel een taxi terug (stroming 4 km/u).

Donderdag 17 mei 2018
Donderdag nog zo’n dag met een stevige bries uit het noorden. Op zich is de wind wel iets minder hard, maar omdat de richting meer NNW is, heeft dat net zo’n choppy effect. Voor Belgie scheelt het wel de helft en lijkt donderdag dus een stuk beter uit te pakken dan woensdag. Ook omdat de swell nu meer uit de oostkant van de Noordzee vandaan komt en daar dus hoger binnenkomt. In N-H is dat waarschijnlijk precies andersom, de stuw uit het NW-en wordt nu gemist en de swell kan de kust minder goed bereiken. Toch is het volgens de modellen overal nog ruim 2 meter op zee, dus te weinig zal het zeker niet zijn!

Vrijdag 18 mei 2018
De wind neemt verder af, maar draait wel terug naar nog meer west of noordwest. Ook wordt er bewolking berekent, maar dat kan alleen maar gunstig zijn. Hierdoor blijft de wind beperkt tot 3bft en komt de swell nog met 3ft binnen in het noorden. Het is om 6:00 uur hoogwater in N-H, dus een vroege sessie behoort tot de mogelijkheden. In Belgie en Zeeland is dat niet het geval en kun je beter de webcams in de gaten houden of er in de middag nog iets over is. Waarschijnlijk wel, want met deze lange fetch van 600km zijn de golven niet meteen weg. Ook in het weekend is er nog wel wat over voor de noordelijke provincies. Hoe vroeger hoe beter en op zondag is het waarschijnlijk helemaal op. Uiteraard is dit op het moment van schrijven nog allemaal ver weg. Een van de scenario’s in de modellen is dat vanuit een kouder gebied bij Denemarken een nieuwe kern van Laag voeding krijgt en het vrijdag-ochtend juist weer harden gaat waaien over de gehele lengte van de Noordzee. Als dat het geval wordt, hebben we waarschijnlijk het hele weekend voldoende swell in de lage landen!

Wetsuit benodigdheden (temp water 12gr)
Maandag : Namiddag 4mm wetsuit, 3mm schoen
Woensdag: 4/3mm 3mm schoen & oorbescherming ivm wind!
Donderdag: 4/3 of zelfs 5mm wetsuit, 5mm schoen
Vrijdag: 4/3mm wetsuit, 3mm schoen

Bron: Surfweer maandag 14 mei 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts