Surf weer bericht

Surfweer Maandag 17 december 2018

Off 5

Het was even een paar dagen wat kouder, maar inmiddels heeft de zuidwester zich over onze contreien meester gemaakt met flink hogere temperaturen. Dit levert niet meteen hogere golven op, want de wind kan maar over een kort gedeelte van de Noordzee deining maken. Meestal heb je in zo’n situatie een wat koudere lucht of gewoon wat hardere wind nodig. Dinsdag is dat meteen al het geval.

Maandag 17 december
Een kleine randstoring geeft heel lokaal windkracht 6 over het zuiden van de Noordzee, waardoor de golven maar heel beperkt hoogte oppakken. Richting het noorden lukt dat beter, alleen daar komt het windveld met het overtrekken van de randstoring, pas wat later op de dag. Met helemaal laagwater niet te beste condities, helemaal omdat de wind zo pal onshore zit. Toch kan het de moeite worden voor een goede peddelsessie naar de achterste bank in de branding. De metingen geven 1,5m bij 5 seconden uit het westen. Meer dan genoeg golven in het midden en noorden van de Hollandse provincies. Richting Zeeland en België is die hoogte er niet en dat heeft ook te maken met de lage waterstanden. Maar de belangrijkste reden blijft natuurlijk de kortere fetch.

Dinsdag 18 december
Dinsdag is de fetch is het zuiden nog korter. Slechts enkele meters, omdat de windrichting daar zuidzuidoost pal aflandig is. De wind is wel een stuk harder met windkracht 7 verder op zee tussen Lowestoft en IJmuiden. Aan de kust bij ons overigens maar een 6 beaufort aflandig, wat de golven mooi clean maakt. Als die er tenminste staan, want daarvoor zul je naar het noorden moeten of mazzel hebben met het opkomende getij. Echter is dat pas na zonsondergang. Op zich dus een gunstig tij met minimale stroming. Echter de hoogte is letterlijk en figuurlijk ‘ver’ te zoeken.

Woensdag 19 december
Woensdag komt het front door van het grootschalige lagedrukgebied bij IJsland. Eigenlijk al in de nacht met even veel regen. Achter het front gaat de fut er te veel uit en vult het laag op de Oceaan snel op. De wind is daardoor op woensdag niet voldoende voor hogere golven. Misschien kan er in de vroege ochtend nog wel gesurft worden, vooral wanneer de timing van het opvullen nog iets vertraagd. Het blijft zuidswell, dus in het zuiden sowieso flat. Woensdagmiddag liggen er een aantal troggen met neerslag boven zee die de wind doen krimpen naar nog verder zuid. Daarnaast neemt de wind dan ook eerder af dan toe. Geen gunstige condities, tenzij er een mooie noordswell had gelopen. Die zijn echter in geen velden of wegen nog te bekennen deze week.

Donderdag 20 december
Het laag op de oceaan vult nog verder op en neemt kracht af. Toch wordt wind bij ons veel sterker, omdat de kern van het laag dichterbij komt. In de middag staat er een ZW 6, mogelijk 7 voor de kust van Zuid-Holland. In Zeeland en België blijven de golfhoogte niet veel voorstellen, maar in de provincies Holland zijn er eind van de dag toch behoorlijk wat golven te vinden. Het getij keert dan van helemaal hoog naar mid-tij net voor het donker, wat de stroming al wat tegenhoudt. Geen slechte middag om een nat pak te halen, al lukt dat waarschijnlijk al op het strand vanwege de overvloedige neerslagactiviteit.

Vrijdag & Zaterdag
Vrijdag in eerste instantie wat minder wind, regen en golfslag dankzij een ruggetje van hogedruk. De rust duurt niet lang, want in de middag naderen al weer nieuwe storingen vanaf de oceaan met kans op een stormachtige westenwind op vrijdagavond. Of de wind al genoeg zal zijn voor een sessie op vrijdagmiddag is te betwijfelen. Dit weertype is meer iets voor de zaterdag, omdat dan opnieuw een rug van hogedruk passeert en de wind het nodige voorwerk heeft gedaan. Prima condities dus op zaterdag met een westelijke swell en afnemende wind met een hele fijne zachte lucht van 10-12 graden.

Zondag 23 december
Zondag is de wind minder en komt te veel uit het zuidwesten voor goede golven. De ontwikkelingen vanaf dan zijn ook nog erg onzeker. De meeste modellen geven nog 1 keer een aanstormende depressie vanaf de Oceaan met veel wind uit west tot noordwest voor de kerst. Achter deze depressie volgt een hogedrukgebied, wat de wind rond kerst doet uitdoven terwijl de swell uit het noorden nog zou kunnen aanblijven voor een dag of twee. Dat zijn mooie ontwikkelingen voor deze vrijde dagen en het tij valt dan ook nog eens gunstig later op de middag. De watertemperatuur is nog steeds rond de 10 graden in de zuidelijke Noordzee en dus niet al te koud.

Wetsuit diktes:
Maandag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 6mm boots en 3mm hand
Dinsdag: 5 mm met 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Woensdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Weekend: 5mm met 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm

Bron: Surfweer Maandag 17 december 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts