Surf weer bericht

Surfweer Maandag 19 oktober 2020

Off 2

De boei-metingen zijn top, alleen het getij is minder gunstig. Vanochtend vroeg was het nog even hoogwater, maar al snel zakte het tij veel sneller dan gemiddeld. Dat kwam uiteraard door de stand van de maan (springtij, nieuwe maan). Wil je hier meer van weten? Check dan de gloednieuwe cursus die Meteo Morris (van Wepowder), Valentijn (Oceaan meteoroloog) en ik hebben samengesteld en nu online te volgen is via http://cursus.goedegolven.nl/. Hieronder volgt de forecast voor de volgende dagen inclusief vandaag:

Maandag 19 oktober
Het Springtij vandaag heeft niet alleen maar nadelen. Met helemaal laagwater ligt de achterste bank waar normaal alleen maar kruimelige golven breken, ineens ondiep genoeg. Hierdoor breekt het nu wel krachtig en hol, terwijl dat met doodtij (halve maan) dat niet had gedaan. Dat is nu goed te zien op een spot als Noordwijk en Bloemendaal. Straks ook in de rest van Noord-Holland, waar het bijna de hele middag nog laagwater is. In Zuid-Holland heb je dit effect ook, alleen de golfhoogte is er met laagwater altijd wat minder. In zuidelijk Z-H en Zeeland is dat helemaal het geval en is het wachten tot het tij weer opkomt. Dat is daar al vroeg, midden op de middag. En de wind blijft de hele dag zwak aflandig. Mooier kan het bijna niet, hoger wel. Toch als je de hoogte van de swell op K13 bekijkt, dan kan je niet anders concluderen dat het wel goed moet komen. De meting staat steady op 1,5m op een frequentie van 80 mhz, omgerekend zo’n 12 seconde. Laat daar 75cm van overblijven in het zuiden en gewoon 150cm in het noorden (wadden). Ook in N-H moet er af en toe wel een setje van 1,5m bij zitten. In de avond geeft het tij nog een laatste duwtje met de naar zuidoost draaiende wind. Genoeg golven totdat het licht uit gaat…

Dinsdag 20 oktober
De swell komt uit een compleet tegenovergestelde richting, uit het zuiden. In de ochtend is het nog zo goed als flat. Tegen het middaguur steekt het koufront over waardoor de wind naar ZZW draait (en het tevens gaat regenen). Dit is wel het moment dat er iets van golven binnen kunnen komen op spots als Zandvoort en Egmond of Bergen aan Zee. Net genoeg voor beginners en net genoeg voor een funsessie op softtop. Later in de middag ook om te longboarden wat meer golven en id avond met de push van het tij lukt het met een shortboard ook wel op de noordelijke spots. Uiteraard geeft het tij wel wat stroming, dus heel ideaal is het niet. Helaas blijft het in het zuiden flat. Dat wil zeggen in Zeeland en België, want in Zuid-Holland kan er nog wel een klein golfje doorkomen met een beetje geluk. Dat zal dan wel op z’n vroegst einde middag zijn. Voor de laagwaterspots is het dan al te laat.

Woensdag 21 oktober
Woensdag stilte voor de storm. De verwachting is wat onzeker, maar de weerkaarten zijn schrikwekkend te noemen met het windveld dat in de namiddag en avond door het kanaal geperst wordt. Het Europese weermodel komt zelfs met windstoten van meer dan 150 km/u per uur. Het nauw van Calais zal wel iets van een remmende werking hebben, dus zo extreem wordt het voor onze kust niet. Hopelijk valt het mee en valt er nog iets te surfen. In de ochtend lukt dat in ieder geval niet, want dan is de wind nog zuidoost en zijn er geen golven. Voor de storm overtrekt is de wind wat harder zuid en met laagwater zijn er dan wel opties in Noord-Holland. Voor de pro’s is de avond wellicht een optie in België, net na het hoogtepunt van de storm. Het is dan hoogwater, maar ergens achter een havenhoofd zou wellicht een optie kunnen zijn. In Zeeland gaat dat helaas niet lukken en ook in Zuid-Holland is het waarschijnlijk gewoonweg te ruig.

Donderdag 22 oktober
De storm is maar van korte duur en de golven die er achteraan komen ook. In het noorden deint de zuidwest swell nog even na met later in de ochtend al minder wind. Het blijft dan de hele dag te surfen op de ‘open zee’ spots als Zandvoort en de spots in noordelijk Noord-Holland. In Zuid-Holland moet het ook nog wel lukken begin van de dag, maar België en Zeeland zijn ws te snel flat. Een volgende kern van lagedruk ontspringt nu niet aan de zuidkant van Engeland, maar in het noorden bij Schotland. Dat geeft een interessante situatie, want daardoor waait het bij ons eventjes niet, terwijl er wel noordwestelijke swells kunnen afkomen. Dat zou volgens de laatste weerkaarten op vrijdag gaan gebeuren! In de ochtend is het dan nog offshore, maar op nadering van een mega depressie gaat het later op de dag licht waaien uit het zuidwesten. Dat grote laag zorgt in de dagen daarop overigens voor een niet al te interessant weertype. Kleine depressies krijgen geen kans en daardoor is de wind slechts vrij krachtig, misschien krachtig uit het zuidwesten. Alleen in Noord-Holland geeft dat een paar golven. In het zuiden verloopt het weekend flat.

Wetsuit Advies. Water 16 a 17 graden
Maandag: Een nieuwe 4/3mm of versleten 5’4 met schoen 3mm
Dinsdag: Een 4/3mm zou genoeg zijn
Woensdag: 4/3mm wind, dus Ear plugs
Donderdag: Een 5/3mm met schoen 5mm

Bron: Surfweer Maandag 19 oktober 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel