Surf weer bericht

Surfweer maandag 20 augustus 2019

Off 3

Na een aantal dagen met stevige wind en golven staan er de komende dagen prima beginnersgolven in Holland. In België en Zeeland is dat in mindere mate het geval, want de wind en de golven komen te veel uit een westelijke richting. Wel beloofd een kleine noordelijke swell voor nog wat surfbaars te gaan zorgen. Na donderdag is de wind en de swell ver te zoeken en is het een mooi moment om te (foil)surfen achter een boot.

Dinsdag 20 augustus
De windgolven in Noord-Holland en het noordelijke stuk van Zuid-Holland zijn toch af en toe 1m hoog vandaag. Uiteraard is het wel slappe hap en breekt het niet in lijnen, maar er kan toch prima gesurft worden. Hoe noordelijker hoe meer de richting west is en hoe beter de golfhoogte tot het strand komt. De wind gaat vanavond na 19:00 verder afnemen en vanaf dan zijn de meest cleane condities te verwachten. Wel is het zo dat op de spots in Zuid-Holland de golven te veel op de kant zullen klappen. Daar is het beter om met laag tot mid-tij te gaan. In Noord-Holland zal het ondanks de stroming het mooist zijn vanaf dat de wind gaat liggen tot na zonsondergang. Het is onbewolkt en dus blijft het nog lang licht.

Woensdag 22 augustus
Woensdag arriveert iets van swell met langere periode uit het noorden. Deze zal alleen de stranden in het Noorden voor wat surfbaars zorgen en ook alleen met een longboard. Clean is het wel, want de wind is zuid of zuidzuidwest en echt heel zwak. Op de wadden levert dan nog de beste condities op. Het is nog even afwachten wat de boeien in het centrale deel van de Noordzee meten aan swell om de verwachte hoogte echt goed te kunnen inschatten. Een indicatie daarover volgt later. Het beste moment is waarschijnlijk in de ochtend, maar ook in namiddag of avond kan er nog een kniehoge golf doorkomen.

Donderdag 23 augustus
Toch weer een dag met even wat wind voordat het hoogzomerse weer aanbreekt. In de pluim staat een windkracht 4-5 voor de grens tussen Noord- en Zuid-Holland. Verder noordelijk wordt een dikke 5bf verwacht eind van de ochtend. Dat levert vooral daar (en op Texel) iets hogere windgolven op in de middag, waarbij de wind aan het eind van de middag weer zal afnemen. Prima condities voor beginners om te oefenen. Heel veel meer zit er niet in, want de wind wordt toch al snel te zuid. In BE, Zeeland en Zuid-Holland zal het zo goed als flat blijven donderdag.

Lange termijn
Dat is niet best. Op de surflocaties van de lokale frankrijk specialisten gaat het los. Bij ons zorgt een hogedrukgebied voor rustig weer zonder wind of golven tot het einde van de maand. Natuurlijk kun je dit niet met zoveel stelligheid beweren. Het oude GFS model (legacy modus) geeft toch weer een lagedrukgebied in de Noordzee voor volgende week maandag. Daarin staat het model wel alleen ten opzichte van alle andere modellen. En het is niet voor niets dat de running van dit model in het einde van zijn levensfase zit. Dus wil je zekerheid qua golven zit er niets anders op om een stukje te reizen. Wat betreft het zuidwesten van Europa blijft het daar tot zeker eind van de maand er goed uitzien!

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is nog lekker
Woensdag: 3/2 mm of lekker met shorty
Donderdag: Weer een 3/2 fullsuit in de wind

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilsurfen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert (o.a. op de Westeinder plassen). Achter de boot is het erg snel te leren om er daarna meteen in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en opgeven kan met het formulier op de website of mail naar h2osportstech4@gmail.com. De volgende dagen staat er in ieder geval een clinic ingepland:
Woensdag 21 aug
Donderdag 22 aug
Vrijdag 23 aug

Bron: Surfweer maandag 20 augustus 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts