Surf weer bericht

Surfweer Maandag 20 maart 2017

Off 14

De lente is begonnen! De meteorologische was dat al op 1 maart. Pas nu is het astronomisch ook zo ver en staat de zon loodrecht boven de evenaar vandaag. Van lenteweer is geen sprake en dat is maar goed ook. Want depressies geven golven en zijn nog een week lang in onze buurt aanwezig.

Maandag 20 maart 2017
De wind is zuidwest, maar heeft in tegenstelling tot zondag veel minder west component en is daarnaast ook veel harder. Dit levert in de regel mooiere golven op, hoewel het hoogtepunt van de wind wel precies in het juiste moment van het getij zit. Het wordt zoeken naar opties waar de wind niet te hard is. Bijvoorbeeld in Zeeland en België, hoewel je daar tweede helft van de middag al in de problemen kan komen met de stroming. De regen van het koufront komt niet voor het donker met uitzondering van de kop van N-H. In de regen is de wind al minder, na de regen valt de wind even helemaal weg maar helaas is het dan al laat op de avond.

Dinsdag 21 maart 2017
De wind komt opnieuw weer op gang in de ochtend en is op de wadden zelfs even hard. De richting is iets meer west of wzw. Gunstig dus voor de hoogte. In de middag neemt de wind af en klaart het op tot strakblauw. Nu zou het wel eens lenteachtig aan kunnen doen. Frisjes nog wel, dankzij het koele Noordzee water. Een cap is nog steeds nodig, al was het alleen maar voor het duckdiven. Hoe later op de middag (of avond) hoe minder hoog de golven zullen worden. Wel helpt het tij iets om dat te compenseren. Over het algemeen dus overal surfbaar, ook in het zuiden. Het beste moment ergens in de middag, hoewel de ochtend het meest hoog zal zijn.

Woensdag 22 maart 2017
Flat. De zuidoostelijke wind creëert bijna nergens golven. Heel misschien in het noorden van Noord-Holland of op Texel nog een verdwaald golfje. Ondertussen ligt er wel een flink lagedrukgebied tussen vaste land van Noorwegen en de eilanden bij Spitsbergen. Dit laag heeft op de duitse weerkaarten de naam Dieter. Swell hiervan komt pas in de dagen hierna op ons af.

Donderdag 23 maart 2017
De eerste swell komt binnen. Hoog water valt in de ochtend en het is een beetje de vraag of de swell er dan al gaat zijn. En of de zuidoostelijke wind van woensdag niet te hard is geweest. De beste kansen zijn er op de wadden. Ook omdat de zuidoost het hardst zal waaien in het deel van de Noordzee richting Engeland. Het zuiden maakt weinig kans op een golfje de hele dag. In N00rd-Holland en Zuid-Holland is het waarschijnlijk wel genoeg. De wind is in ieder geval offshore, eerst zuidoost, dan oost en later noordoost. Eventueel kan die laatste nog voor extra hoogte zorgen, maar waarschijnlijk is dat pas in de dagen daarna het geval.

Een update voor de dagen na donderdag volgt vanavond vanwege de onzekerheid op die termijn.

Vrijdag 24 maart 2017

Zaterdag 25 maart 2017

Zondag 26 maart 2017

 

Wetsuit-advies:

Vandaag: 6mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 5mm
Dinsdag : 5mm wetsuit, schoen 5mm, Cap en hand 4mm
Woensdag: 6mm wetsuit schoenen 5mm, hand 5mm, Cap
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 4mm, hand 4mm en Cap

Bron: Surfweer Maandag 20 maart 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts