Surf weer bericht

Surfweer maandag 22 oktober 2018

Off 5

Eindelijk weer een nieuw surfweer-bericht, na een tijdje afwezigheid van zowel de Noordzee swell als de auteur van dit stuk. Die laatste zat namelijk last-minute een lange week voor de mooie surf in Frankrijk. En was dus even “off the grid” met wat minder updates op deze site. Gelukkig is ie weer terug in de Noordzee en precies op tijd voor wat komen gaat! Met één van de beste surf-periodes van dit najaar!

Maandag 22 oktober
Het water voelt nog lekker zacht nu de eerste noordswells met de wind mee over het warme zeewater onze kant op komen. Vanmiddag stroomt het water vanuit de tegenovergestelde richting tegen de golven in, veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de bijna volle maan. Ideaal voor een surfsessie tot de avond, want dan gaat het zeewater weer met de golfrichting mee naar het zuiden. Pas op voor de uitgaande muien naar zee op spots die niet aan een ‘open’ strand liggen!

Voor de rest is het natuurlijk best nog wel goed te surfen tot het donker wordt, ondanks het ‘mindere’ getij en de stroming daarvan. De combinatie van beiden zorgt overigens wel voor meer lijn in de golven en geeft cleanere golven. Van de windrichting hoeven we niet per se veel schoonheid te verwachten, aangezien die de hele dag pal noord en dus side-onshore blijft. Er staat windkracht 5 met tweede helft van de middag afnemend windkracht 4. In het zuiden neigt de wind iets meer NNO, terwijl deze in het noorden meer NW draait. Beiden zijn nog altijd onshore, met op de wadden iets te veel klots en hoogte. Elders is de hoogte / wind verhouding zeker niet ongunstig met 1 tot 1,5m golfhoogte!

Dinsdag 23 oktober
Soms kan het ook te veel van het goede zijn. Dinsdag is zo’n dag met west tot westnoordwest windkracht 7. Een richting die bijna overal echt pal onshore is en daardoor meteen al te hoge golven geeft, en compleet ongeorganiseerd.

Toch zijn er een aantal uitzonderingen te vinden in het midden van het land met hoogwater en in het zuiden ook met laagwater, omdat de wind daar meer west is dan noordwest. Ook in België geven dit soort condities nog best goede surfkansen. Mede omdat het in het zuiden sowieso minder hard waait met een windkracht 6 in plaats van de volle 7 beaufort. Het voordeel van de Vlaamse kust is dan weer dat er ook met vol hoogwater mooi gesurft kan worden. Dankzij de bijna volledig bebouwde kustlijn zijn er genoeg spots te vinden waar dat kan.

Woensdag 24 oktober
Een uitloper van het hogedrukgebied op de Oceaan brengt even wat minder wind, maar de golfhoogte blijft bovengemiddeld hoog. Het wordt een beetje een lastige dag waarbij het zoeken is naar een enige beschutting, maar ook weer niet te veel. In principe kan er met vol hoogwater overal gesurft worden indien je over goede duck-dive skills beschikt. Op de wadden blijft het complete chaos met een te harde wind / te hoge golfslag.

Donderdag 25 oktober
De 12 tot 15 seconde periode swell, die maandag/dinsdag werden veroorzaakt door stormen op de Noors Zeeën, arriveren deze donderdag. Vooral in het noorden is de swell AAN, maar staat er ook nog een beetje wind uit zee. Niet veel en van 4bft verder afnemend naar 3 en later zelfs 2 beaufort. Dat is dus bijna geen wind of zwak. Ideaal surfweer, vooral in het zuiden en zuidwesten erg clean (maar wel kleiner rond 1m tot 1,3m). In het noorden is de hoogte 1,2 – 2m nog, dat is dus behoorlijk veel swell nog. Er kan de hele dage van al dit goeds genoten worden. Daarbij geldt wel hoe later, hoe minder wind en hoe cleaner de rollers zullen zijn.

Vrijdag 26 oktober
Vrijdag is de positieve invloed van de uitloper van hogedruk van de Oceaan uitgewerkt. Er ontstaat nieuw depressiegeweld vlakbij, in de Noordzee. Mogelijk dat de ochtend nog even windvrij kan zijn voor een uurtje mooi surfweer en swell. Die loopt namelijk gewoon door van donderdag op vrijdag. Verder wordt het een windrijk gebeuren in de middag na het passeren van een koufront. De richting is daarbij west tot zuidwest ruimend noordwest.

Weekend
Ook zaterdag en zondag verlopen windrijk met een windrichting uit het noorden. De golfhoogte bouwt op naar 4 meter vlak voor onze kust en is het hele weekend eigenlijk te veel van het goede. Richting België en Zeeland zitten wat lagere golven en is meer rust te vinden. Mocht je nog een surftripje willen maken, dan is die richting de meest logische. Na het weekend dooft het depressiegeweld uit en worden en overal weer beter te behappen condities verwacht 1 of 2 dagen lang. Dat komt omdat we in het ‘zadelgebied’ komen tussen de nieuwe depressie op de Oceaan en de depressie die we dan net hebben gehad. Nieuwe swell hoeven we dan niet meer te verwachten, maar de oude geven nog twee dagen lang meer dan genoeg. Later in de week gebeurt er wel weer van alles en blijft de herfst-trein actief! Mogelijk met een wind die meer zuidwest is dan noordwest, waarbij de kortere fetch minder lang durende swellperiodes geeft.

Wetsuit Advies
Deze hele week surf je het best in een 4/3mm wetsuit. Tot woensdag is het nog mogelijk zonder schoen, maar die van 3mm zijn nu eigenlijk al erg fijn. Na woensdag zitten schoenen van 3mm dik zeker in het advies. Vanaf donderdag daalt de dauwpunt-temperatuur naar waardes tussen tot slechts 2 graden boven nul. Dan is zelfs een 5/4mm aan te bevelen met iets van een cappie of oorbescherming. Het water is nu nog 16,5 gr Celcius, maar daalt naar onder de 15 graden een of twee dagen na een noordelijke fetch!

Bron: Surfweer maandag 22 oktober 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts