Surf weer bericht

Surfweer Maandag 28 september 2020

Off 4

De Noordzee was aan zet op een bijna niet ieder vertoonde reeks van goede surfdagen. En het is nog niet gedaan, want vandaag staat er nog altijd swell. Hoewel de wind het nu lijkt te verpesten, omdat het front net 10km westelijker ligt dan gisteren werd berekend door de weermodellen. Al dagen lukt het niet om een precieze wind forecast te maken op basis van de beschikbare weermodellen. Dit heeft alles te maken met het enorme gebied aan warme en doorweekte lucht in combinatie met het boterzachte Noordzeewater. Daarnaast was er ook de invloed van ex hurricane restanten in onze omgeving, die we waarschijnlijk vaker gaan zien ivm de veranderingen in het klimaat. Dus wie weet wordt het surfen in Nederland alleen maar beter, maar moeten we wel oppassen dat het land niet overstroomt. Dit weekend mocht men in België het water niet in, omdat de branding vol lag met de tijdelijke zomer bebouwing op het strand die met de storm van vrijdag en zaterdag de zee in was getrokken. We zullen rekening moeten houden met andere eisen, ook in het zomerseizoen. En zeker ook met betere veiligheidsvoorschriften. Dit is geen beginner-surf en geen zee om mee te experimenteren. Zo was er gisteren op de Maasvlakte een eenzame surfer met lange plank die ver op zee in de offshore steeds verder de zee op werd geblazen. Na 30 minuten constant peddelen en maar 2 keer een paar seconde te hebben gestaan, hebben de locals van de maasvlakte besloten te KRNM te bellen voor overleg. Die hebben zonder twijfel direct alle hulpdiensten ingeschakeld inclusief jetski’s. Uiteindelijk is de surfer zelf aan de kant gekomen, maar gaarne niet meer dit soort acties in je eentje op zo’n spot op volle zee bij harde offshore. Stel dat je leash breekt, dan kom je niet meer terug. Of je raakt na 30 minuten peddelen aan de limieten van je energie. Van de kant is moeilijk in te schatten hoe iemand zich op zo’n moment voelt. Is hij/zij in paniek of helemaal relaxed paddle modus? Mocht de persoon in kwestie nog willen reageren, ik ken de details van het verhaal dus stuur me een mailtje of post desnoods anoniem in de comments. Verder aan iedereen het advies om je te verdiepen in de veiligheid van het surfen (zie surfweer.nl/local ) en misschien nog wel belangrijker voor de veiligheid: je de surf-regels eigen te maken. Zie surfweer.nl/regels. Oefen ze in het water en ga gewoon eens in gesprek, ook als is het een onbekende anonieme mede-surfer.

Maandag 28 september
Weer een lastige forecast met de kern van een lagedrukgebied van 1006 HPa diep boven de provincie Noord-Holland. Ten westen van de kern is de wind onshore en in zuid Nederland en België zal dat ook de hele dag nog zo blijven. In Zuid- en Noord-Holland spant het er om, blijft het onshore of wordt het na het doortrekken van het eerste front gewoon weer windstil en later offshore. Het is een kwestie van nowcasten en een 10 kilometer naar het noorden kan al een compleet verschil maken in Zuid-Holland. In Noord-Holland lijkt het wel goed te gaan komen met nu al een meer noordoostelijk wind component, maar ik steek me handen er niet voor in het vuur. Soms zijn de verwachtingen voor 10 dagen vooruit beter betrouwbaar dan die voor 10 uur vooruit. Vandaag is zo’n dag (en vorige week waren een paar van die dagen). Het tij is in ieder geval het meest gunstig aan het einde van de ochtend, maar dat wil zeker niet zeggen dat het later op de dan niet meer oke kan zijn. Zeker in Noord-Holland, waar het langer hoogwater/ mid-tij blijft en zelfs vanavond nog genoeg door kan komen. Wel moet de wind dan gunstig zijn of worden, in de surf-reports het verlossende nowcasten.

Dinsdag 29 september
Er is nog wel wat swell, maar de golven zijn in eerste instantie klein en rommelig door de onshore wind. In de middag klaart het op en draait de wind zuidwest en wordt zwak (bijna windstil). Met het juiste tij kan er dan best nog wat binnen gepusht worden. Niet te surfen met een shortboard, maar voor surfoilen, suppen of loggen kan dit wel eens heel aangenaam zijn. Zeker in het noorden, waar die noordswell nog wat langer stand houdt. En op zich in het zuiden ook, want de kortere periode swell bereikt het zuiden natuurlijk als laatste en is dus langer surfbaar. Wel alleen met hoogwater einde ochtend tot halverwege de middag. Maar dan is het in het zuiden al (als eerste) weer windvrij.

De dagen na dinsdag
Woensdag een unicum met in een keer een flatte dag in deze september sessions. De wind wordt zuid, later zzw en is niet veel meer dan zwak tot matig. Donderdag lijkt de wind wat harder, maar levert eigenlijk nog geen enkele golf op. Het weekend kan wel weer van alles teweegbrengen, maar daar zit nog zo veel onzekerheid in de verwachting. Een groot lagedrukgebied ligt met kern boven het kanaal en zou in vroegere tijden als een kanaalrat kunnen worden bestempeld. Nu lijkt het ding maar heel traag onze kant op te bewegen, met mogelijk wel heel veel wind uit het zuiden of zuidoosten. Met toch enige zekerheid trekt de kern begin volgende week (maandag/dinsdag) de Noordzee op en zien de kaarten er kansrijk uit. Op zich valt er dan wel al iets te plannen. Vroeg je werkdag beginnen en vroeg afronden, want opkomend tij valt tijdens het tweede helft van de middag. Of beter gezegd, rijst. En het eb-getij valt tegen het donker worden aan.

Wetsuitadvies.. water rond 19 C.
Maandag: Een 4/3mm
Dinsdag : Op zich zou een goede 3/2 volstaan.
Woensdag: meest flat, maar surfles kan met 3/2mm
Donderdag: Wind, dus check jeoorbescherming!

Bron: Surfweer Maandag 28 september 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel