Surf weer bericht

Surfweer maandag 29 mei 2017

Off 13

Na een lange periode van flatness en hittegolven zijn er vanaf vandaag eindelijk weer echte golven te vinden in de Noordzee. Allereerst kwam er vanochtend een uiterst zeldzame vloedgolf over de stranden van Katwijk naar Zandvoort rollen. Veroorzaakt door luchtdrukverschillen voor en na de onweerszone die op zee lag. Van de video’s die er van gemaakt zijn zou je zeggen dat het de langste rit in Nederland ooit gesurft had kunnen opleveren. Ook was er veel schade zo te zien.

Dit soort golven zijn natuurlijk praktisch onmogelijk te surfen. Het is er maar een (en een tweede kleinere) en ze komen altijd compleet onverwachts. Ook is het niet verstandig om met onweer de zee in te gaan. Gelukkig is normale deining wel goed te forecasten, hoewel dat voor vandaag nog best een lastige is!

Maandag 29 mei 2017
De kleine swell die onderweg is, komt volgens de berekeningen aan het eind van laagwater aan in Noord-Holland en heeft daarna nog een paar uur nodig om door te komen tot in Zuid-Holland. De metingen op de A12 boei geven een periode van ruim 6 seconden (150 mhz) en een hoogte van 100cm significant. De J6 boei die al een heel stuk dichter bij de Nederlandse kust ligt, geeft een waarde van 80cm met dezelfde frequentie. Haal daar nog 20cm van af en je hebt ongeveer de swellhoogte die bij ons aan de kust wordt verwacht vanavond. Alles hangt nu verder af van het getij en de wind. Op de meeste spots lijkt dat wel gunstig te gaan verlopen. Er komt wel iets van zeewind te staan, maar die neemt vanavond al snel af. In de avond trekt een buienlijn weer van zuid naar noord, maar verwacht wordt dat de meeste buien over land zullen trekken. Wel geeft dit een uurtje meer ZW wind aan de kust, waardoor de golven minder clean zijn. Als het slechte weer eenmaal gepasseerd is, wordt de wind meer zuid en zal het ook weer cleaner worden. Overigens waait het rond Texel en in de kop van Noord-Holland vanmiddag tot windkracht 6 uit noordoost. Het windveld is vrij lokaal, dus heeft niet direct invloed op de swell. In principe zou het zelfs kunnen helpen de golven sneller onze kant op te krijgen. Helaas voor de wadden is deze wind gewoon schuin aanlandig, met de nodige rommel. Uitzondering is Texel, waar de noordooster genoeg aflandig staat. Maar ook nog te hard, pas vanavond laat kan er daar een beetje gesurft worden. Verder is het vooral een kwestie van afwachten vandaag. Webcams in de gaten houden en gaan als ze staan!

Dinsdag 30 mei 2017
Er is een kleine kans dat de noordswell er in de vroege ochtend nog even wat moois geeft, maar waarschijnlijk gaat de zuidwestenwind al te snel voor problemen zorgen. Gevolgd door golven uit het zuidwesten, maar die zijn klein en niet zo krachtig. Perfect beginners-surfweer, met de beste condities in Noord-Holland. In de avond is de wind vrij krachtig windkracht 5, maar in de regel moet het minimaal 6 bft waaien om bij zuidwest wat hoogte te krijgen. Dat doet het verder op zee wel, voor de kust van Noorwegen en Denemarken!

Woensdag 31 mei 2017
In de loop van de middag worden de golven steeds beter en wordt de wind minder. Deze swell is een stuk makkelijk te forecasten dan die van deze maandag. Getijden vallen gunstig, d.w.z. opkomend en hoogwater in de middag en avond. In Zeeland en België wel een heel stuk kleiner dan langs de Noord Hollandse kust (en deel Z-H). Dat komt omdat de swell nu veel meer westelijk is en de Noordzee naar het zuiden toe steeds smaller wordt. Dat scheelt toch snel meer dan de helft aan golfhoogte. In het noorden wordt het woensdag zeker 1,5m hoog terwijl er in het zuiden golven van 0,5 tot 0,75m hoog worden verwacht. Wel veer cleaner, want in het zuiden gaat de wind eerder liggen dan in het noorden.

Donderdag 1 juni 2017
De maand juni gaat goed van start met goede golven zonder dat het waait. Eigenlijk loopt er de hele dag wel voldoende swell. In het zuiden moet je echter al met hoogwater zijn, zo vroeg mogelijk op de dag. Het tweede hoogwater kan ook, dat valt ergens in de avond. Hoewel er dan altijd kans is op wat zeewind, vooral in het zuidwesten. Op de wadden staat er in de ochtend ook nog een onshore wind. Daar kan ook beter nog even gewacht worden tot de middag. Ook kan er in de kop van Noord-Holland in de ochtend nog wat wind staan, maar dat neemt daar in de loop van de ochtend al snel af. Uiteindelijk zijn er overal cleane golven met weer dezelfde verschillen in hoogte als op woensdag.

Lange termijn:
Vrijdag weinig swell en weinig wind. Dat laatste is wel gunstig mocht er toch nog een restje van de noord-swell over zijn. Voor de surflessen is het waarschijnlijk prachtig. In het weekend is het onrustig op de Noordzee met meerdere lagedrukgebieden boven zee. Zondag lijkt de beste dag, omdat het dan eerst vrij krachtig waait. Zondag waait het minder, maar dan is er juist wel een kans op cleanere golven.

Aanbevolen wetsuit-diktes (zeewater 14-16 gr):
Maandag: 3/2 mm wetsuit zonder schoentjes
Dinsdag: 3/2 mm wetsuit (schoen optioneel)
Woensdag: 4/3 wetsuit, schoen 3mm
Donderdag: 4/3 mm schoentjes 3mm (middag 3/2 mm)
Weekend : 4/3 mm wetsuit bescherm oren ivm wind

Bron: Surfweer maandag 29 mei 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts