Surf weer bericht

Surfweer maandag 5 augustus 2019

Off 3

De week begint rustig met een matige, later vrij krachtige zuidwester. Echte golven levert dit in eerste instantie niet op, maar helemaal flat kun je het ook niet noemen. Een echte zuidwester is natuurlijk pas een wind vanaf windkracht 7. Iets wat dit weekend staat te gebeuren als we de weerkaarten aandachtig inspecteren. De herfst lijkt wel heel vroeg te beginnen dit jaar?!

Maandag 5 augustus
Het grootste deel van de dag niet meer dan kniehoog door of de ZW 4-5bft of de 20-25cm swell uit het noorden die er nog loopt. Perfect dus voor de beginnerslesjes in Zuid-Holland en vooral N-H en wadden. In BE zal de wind en de swell te weinig zijn. In Zeeland is het wel voldoende. Daarna gaat het in de avond vooral in het zuidwesten harder waaien, windkracht 6 vanaf het kanaal. Dat geeft tegen donker overal toch iets meer te surfen (met longboard). Om de shortboarden is het echt nog te klein.

Dinsdag 6 augustus
In de ochtend zijn de golven op dinsdag wel hoger dan maandag-ochtend, maar de wind neemt naarmate de dag en avond vordert niet meer toe. Dus eigenlijk is dit weer een iets mindere dag om te longboarden. Voor beginners maakt het allemaal niet uit. Er staat 20-40cm golfhoogte door de vrij krachtige zuidwestenwind. Zowel in het zuiden al het noorden wat golven, maar uiteraard in de laatste wel de hogere golfslag.

Woensdag 7 augustus
Van de drie dagen lijkt woensdag de beste kansen te geven op heuphoge zuidwest-surf. Vooral dan de avond, ook als is het dan hoogwater met stroming met de wind mee. Stukje terug lopen of taxi nemen kan uitkomst bieden. En anders wat beschutting zoeken voor de wind, hoewel het dan ook meteen flink kleiner is. In het uiterste zuiden zal de stroming na 21u wel afnemen dankzij een gunstig begin van de eb-stroom

Donderdag 8 augustus
De swell komt nu meer uit west vanaf Engeland, in plaats vanaf het Franse deel van het kanaal (nauw van Calais). Ook als is de wind dan minder, de golven zijn wel hoger. Vooral in de ochtend, want dan waait het nog wat meer. In de middag neigt de wind minder te worden en wordt het laagwater met mindere golven. Hoewel later het tij toch weer wat push kan geven. De kans op heuphoge golfjes is dan vooral in N-H dan nog wel aanwezig. De echte noord-swell staat dan nog ver weg en zal pas vrijdag arriveren. Het is vrijdag verder windstil of zelfs licht offshore. Wat er binnen komt zal dus heel clean zijn. De vraag is echter hoeveel swell er gaat arriveren. De modellen wisselen nu nog wat tussen 30cm of 1m swell uit het noorden. Veel hoger dan dat zal het sowieso niet worden, dus vooral longboard klaar houden voor deze dag.

Weekend en daarna
Kijkend naar de weermodellen van het GFS en UKMO dan zou het zaterdag al los moeten gaan met een harde zuidwest. Andere modellen, inclusief het doorgaans meer betrouwbare ECMWF, geven pas zondag de harde wind met de hoogste golven. Sowieso wordt het herfstachtig en mogen de fullsuits weer aan. Nog tot en met 14 augustus kun je zo’n nieuw fullsuit winnen bij het liken van deze foto en het volgen van het Srface account op isntagram. De winnaar wordt 3e week van augustus bekend gemaakt. Mogelijk knapt dan het weer ook een beetje op, want het wordt echt herfstachtig met de ene na de andere diepe depressie. Na zondag geeft maandag wel een moment met wat minder wind en wat meer lijn in de golven uit het westen. Pas wanneer de depressie echt verder trekt krijgen we ook de noordwest swells er bij vanaf midden volgende week. Alleen zouden die wel meteen weer gepaard kunnen gaan met nieuwe zuidwesters.

In ieder geval kan je hele quiver aan surf-attributen weer van stal gehaald worden voor een frisse zoute plons. Hoewel, fris? Het water is zo’n 19-20gr, dus echt fris is dit natuurlijk niet te noemen. Officieel is het natuurlijk nog gewoon hoogzomer!

Wetsuit advies Water is 20 gr C
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is warm zat
Woensdag: 3/2mm wetsuit (overdag ook shorty)
Weekend: 4/3mm -tje is fijn voor lange sessie

Bron: Surfweer maandag 5 augustus 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts