Surf weer bericht

Surfweer maandag 6 mei 2019

Off 5

De vijfde dag op rij met goede golven in de Noordzee. Het was de afgelopen dagen wel even zoeken naar beschutting tegen de wind, maar dat is vandaag en morgen niet meer nodig. Het is nu compleet windstil met een mooie laag schuimende algen op het oppervlaktewater. Zodra het een beetje waait, worden die er afgeblazen richting de strand of zee. Vandaag zal dat richting strand zijn, morgen richting zee!

Maandag 6 mei
De swell kickt al weer binnen op de spectra in het noorden (zie overzicht). Het zal niet lang meer duren voor het tij de hoogte ook in Zeeland en België op een acceptabel niveau brengt. Dat is rond 1m of net iets daaronder voor België. Het is een klein beetje gissen wat de wind doet, want een kort windveld uit ZW dat bij een frontje uit het noorden hoort geeft even wat extra push. Eigenlijk stelt het niet veel voor, dus zeker niet voor laten afschrikken. De wind dooft later weer uit, maar het getij glipt er ook weer onderdoor. In het zuiden is het in de avond heel klein en in België waarschijnlijk niet meer de moeite. In Holland wel, daar maakt het afgaand tij de golven niet eens zo veel slechter. Wel gaat de wind naar NNW, zodat er op de wadden wat te veel chop zou kunnen staan. Wel blijft het getij daar langer goed, met tot 20u hoogwater op Texel.

Dinsdag 7 mei
De swell-motor draait tot dinsdagochtend nog op volle toeren op de noordelijke Noordzee en de Noorse Zee. Dat betekent dus feest op dinsdag, want de hoogte is nog voldoende en de wind is nu echt helemaal picture perfect offshore. In het zuiden zul je even moeten wachten tot het tij opkomt. In heel Holland kun je al vanaf de vroege ochtend het water in voor een mooie dawn patrol. In de loop van de dag neemt de swell misschien af, maar het tij duwt de hoogte aan de kust juist weer omhoog. Wel heb je met helemaal hoogwater altijd kans dat de mooie mid-tij banken ineens te diep komen te liggen. Juist nu het bijna springtij van nieuwe maan is. Het is op dit spots dan gewoon even wachten tot het water weer wat zakt net na hoog. Dan opnieuw een dik uur een goede break. Overigens zijn de banken na de heftige zee van zaterdag behoorlijk gladgestreken. Dan loopt het wat langer mooi door bij helemaal hoog.

Woensdag 8 mei
Woensdag nadert het gebied met lagedruk vanaf de Oceaan, de oorzaak van de offshore op dinsdag. Alleen nu wordt de offshore al snel te hard. Wellicht valt er in het noorden nog wat swellrestant te scoren. In het zuiden is het al flat. Als het niet zo had gewaaid, was de swell nog wel wat langer door blijven rollen. Na de intense regen van het occlusiefront draait de wind naar zuidwest en klaart het op. Mogelijk geeft dat nog even wat mooiere ZW winddeining in de zuidelijke regio’s. Het getij is daarvoor iig gunstig.

De dagen na woensdag
De onzekerheid loopt op vanwege de verwerking van de depressie van woensdag. Wordt deze met voldoende lucht gevuld of gaat het rondtollen nog even door op de Noordzee zelf. Dat laatste zou heel gunstig zijn met opnieuw een flinke dosis swell op vrijdag. Op donderdag zelf staat er dan een vrij krachtige zuidwest die zelf nog niet echt voor indrukwekkende golven zal zorgen. Eind van de dag is het wel te proberen, maar voor de echte golven wacht je dan op vrijdag. Of het weekend, want dan komen er ook weer sets binnen vanaf de verre zeeën, zoals de Barentszee een de Noorse Zee. Daarbij lijkt de wind op zaterdag fel uit te pakken later op de dag met ruimend Noordwest. Zondag 12 mei is het dan alvast een stuk beter te doen met een matig briesje uit het noorden. Aan de EC pluim te zien is dat al wel een stuk meer zeker te forecasten dan wat er precies op donderdag en vrijdag gaat gebeuren. Stay tuned & keep the stoke alive!

Wetsuit advies Water +-10 gr C
Vandaag: 5mm wetsuit (of goede 4mm), 4mm schoen, 2mm hand
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 2mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 4mm schoen, 2mm hand
Donderdag: nieuwe 4/3mm, schoen 5mm

Bron: Surfweer maandag 6 mei 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts