Surf weer bericht

Surfweer maandag 8 augustus 2016

Off 31

Zo heftig als de golven deze week zijn zie je niet vaak in augustus. Weerkaarten met uitgesproken depressie boven het noordwesten van Europa zie je normaal gesproken eerder in oktober tot december. De uitdaging gaat er vooral in zitten om de laagste golven met de minste wind te zoeken om een goede sessie te scoren. Dat is dus precies het tegenovergestelde van wat we de afgelopen maanden hebben gedaan. Dit gaat zeker lukken want er zitten een scala aan leuke frontjes, troggen, hogedrukruggen en slepende polaire fronten op de forecast-timeline van deze week. Eigenlijk is het vandaag meteen al raak met een inactiever wordende occlusieband aan het einde van middag en avond. Die komt wat regen brengen en verdeeld daarbij Holland in een zuidelijk deel waar de wind naar het zuidwesten draait en een noordelijk deel waar de wind meer noordwest blijft. De grens ligt toevallig precies op de provinciegrens tussen de Noord- en Zuid-Holland. Positief is vooral dat de wind gaat afnemen op nadering van de zone met regen. Eigenlijk wordt het dan overal de moeite met de hoogte (te hoge?) golven in Noord-Holland en een stuk kleinere golven richting de Zeeuws/Belgische grens.

De reden van de grote verschillen in golfhoogte is dat de swell vandaag nog vooral west tot noordwest van oorsprong is. Met een golfhoogte van 4 tot 5 meter op de centrale Noordzee komt de deiningsrefractie sneller op gang. Zuid-Holland en Zeeland krijgen dus ook zeker de nodige swell binnen voor het te laat, en donker is. Het tij geeft daarbij het laatste zetje in de rug en de start van een mooie swellweek is definitief.

Dinsdag diept het laag boven Scandinavië nog verder uit naar winterse luchtdrukwaardes. Het verschil in barometerstanden tussen het zeegebied west Ierland (1038 hPa) en oost daar van (984 hPa) is meer dan 50! Nog tot volgende weekend zal te merken zijn dat de golven vanaf de Noordpoolcirkel onze Noordzeekust zullen bereiken. Over het algemeen te wilde condities met in het zuiden (BE en Zeeland) de grootste kans op een surfbare branding voor een ieder. Overigens wordt dinsdag vooruitlopend op de vrij krachtige wind met buien en opklaringen van de middag, in de vroege ochtend een wat meer uitzakkend troglijntje over. Daardoor is de wind in de vroege ochtend nog niet al te hard en misschien zelfs zwak in de momenten met neerslag. Later in de ochtend gaat het harder waaien en flink stromen. Pas aan het einde van de dag verbeteren de condities.

Woensdag nemen de luchtdrukverschillen tussen het hoog bij Ierland en het laag bij Scandinavië snel af. Er slaat een ‘golf’ in het polaire front bij IJsland dat op grote hoogte in de atmosfeer binnen 1 dag 1200 kilometer weet af te leggen. Een stuk sneller dan de golven in het water afstanden afleggen. De voortplantingssnelheid van swell is meestal maar zo’n 500 kilometer per dag. Zeker in de Noordzee, waarbij de vele banken afremmend werken. In dit geval is dat alleen maar gunstig. Uiteindelijk zorgen al die ondieptes voor veel beter surfbare onshore windgolven. Veel beter dan wanneer de Noordzee een halve kilometer diep was geweest.

Bron: Surfweer maandag 8 augustus 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts