Surf weer bericht

Surfweer maandag 8 juli 2019

Off 9

Een mooi begin van de week met op zondag dikke swell uit het noorden en een super mooie contest op Texel. Bij de Open men shortboarden ging Kaspar Hamminga er vandoor met de 1e prijs. Hoe die dat toch elke keer flikt is geen groot geheim. Hij verteld het je graag tijdens de surf coaching weken in Peniche begin oktober. Overigens is de schrijver van dit stuk daar ook bij aanwezig om daarbij de tips en tricks van het surf-forecasten in een aantal lessen uit te leggen. Allemaal niet zo moeilijk als je er even wat tijd voor uittrekt. Hoewel je natuurlijk liever zo veel mogelijk tijd in het water doorbrengt dan achter een beeldscherm met allerlei kaartjes en tabellen moet zitten.

Deze week is het in ieder geval nog twee dagen goed, op maandag en dinsdag. En mogelijk dat woensdag ook nog wat moois doorkomt. Daarna is het een aantal dagen wat minder. In het weekend leeft de noordelijke stroming met wind en golven weer wat op, maar zal het zeker tot zondag duren alvorens er echt wat binnenkomt. En het beste komt eigenlijk daarna pas. In ieder geval hieronder per dag het surfweer van de komende dagen:

Maandag 8 juli
In de middag stroomt het nog pittig met de wind mee richting het zuiden. Na 17u neemt de wind iets af en draait meer side-on noord ipv recht aanlandig noordwest. In België en Zeeland begint het alweer wat beter te lopen en dat blijft het dankzij de swell toename de hele avond doen. Ook met afgaand tij nog de moeite. Er is een verschil in hoogte met 160cm op dit moment en 120cm zondagavond. Dus dat het minstens zo goed gaat worden, staat wel vast. Alleen die wind maakt het wel wat meer choppy. Vooral in het noorden en midden merk je dat. Daar blijft de wind ook eigenlijk tot laat in de avond doorstaan met een goede windkracht 3. Voor sommigen net te weinig om te kitesurfen en net te veel om te suppen. De short- en longboarders maakt het allemaal niets uit en halen het beste uit deze condities.

Dinsdag 9 juli
Dinsdag is het wel beter weer voor wie geen wind wil. Al vanaf het eerste uur is het in het zuiden en in Zuid-Holland windstil of zelfs lichtjes offshore. Dat maakt het lekker clean en hoogte is er nog zat. In het uiterste noorden is de wind nog licht aanlandig. Dat maakt niet zo veel uit, want het tij blijft ook iets langer goed tot aan het begin van de middag. Alleen op de wadden is die onshore vervelend. Vooral op de oostelijke wadden blijft het met 3-4bft gewoon te veel waaien voor een mooie cleane sessie. Later op de middag gaat het overal ook weer een heel klein beetje waaien uit zee (zeer zwakke zeewind circulatie). Eigenlijk niet eens zo storend, maar met de laagstaande zon eind van de dag kun je dan niet meer echt een call maken op basis van de webcams. Beter is dan de gemeten golfhoogte nog eens te checken hier of hier. De wind dooft later op de avond weer helemaal uit en het tij komt er later weer in. Let op elkaar in de line-up en hou je alsjeblieft aan de surf-regels. Dankzij de wind en de weinige stroming is het eigenlijk zonde om op een drukke spot te gaan surfen. Het is gewoon overal goed. Ook op spots als Wassenaar of Langevelderslag, waar bijna nooit iemand te vinden is. En op de drukke spots loop je 200 meter naar links of naar rechts en je hebt ws ook weer de ruimte alleen!

Woensdag 10 juli
Omdat het dus dinsdag nog de hele dag onshore blijft waaien op de wadden is de swell uit het noorden nog niet helemaal uitgedoofd op woensdag. Zeker in de ochtend met niet al te hoogwater moet er nog wat doorkomen. Eigenlijk geldt bijna op alle spots dat kleine swell met hoogwater te weinig zandbanken tegenkomen om op te breken. De uitzonderingen op deze regel zijn de stranden in België en Zeeland, maar daar is het woensdag al flat. En spots die meer geleidelijke zand-oploop hebben, blijven beter breken met helemaal hoogwater. Dat zijn meestal de spots in de buurt van de grote havens van Nederland. Het heeft ook wel weer en nadeel, al dat zand. Vooral als je een beetje een krachtig brekende barrelgolf zoekt is een steiler oplopende zandbank meer gewenst. Tot zover het stukje surf forecasting. De rest volgt tijdens de surf-coachings-weken begin oktober 2019 in Portugal! Overigens is er ook eentje in Frankrijk op hetzelfde moment, maar die is er alleen voor de vrouwen!

Wetsuit advies Water is 18 gr C
Maandag: Een 3/2 fullsuit overdag, avond kan ook met 4/3mm
Dinsdag: Een 3/2mm fullsuit is perfect
Woensdag: 3/2 mm, shorty of in boardshorts!

Foil surf clinics
De eerste keer foilsurfen achter een boot is de beste manier om het foilen onder de knie te krijgen. F-One is het enige foil-surfmerk in Nederland die dit soort foil-clinics organiseert op de Westeinder plassen. Achter een bootje is de ideale manier om het te leren en er daarna in de golven mee aan de slag te gaan. Meer info en jezelf opgeven kan met het formulier op de site of mail naar h2osportstech4@gmail.com. Op de volgende dagen staat er nu een clinic ingepland: Dinsdag 9 juli vanaf 10:00, Woensdag 10 juli vanaf 10:00, Donderdag 11 juli vanaf 09:30, Vrijdag 12 juli vanaf 09:30. Vooral die van woensdag, donderdag en vrijdag zijn interessant, omdat het dan helemaal flat wordt op de Noordzee.

Bron: Surfweer maandag 8 juli 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts