Surf weer bericht

Surfweer maandag 8 juni 2015

Off 6

Een krachtig hogedrukgebied boven de Britse Eilanden zorgt de hele week voor golven die in de Noordzee ontstaan. Vandaag komt bovenop deze Noordzee-swell een extra deining binnen uit de zee bij Noorwegen. De spectra zijn wat vertroebeld door een software-bug bij Rijkswaterstaat. Dat neemt niet weg dat het betreffende swellfront goed te herkennen is aan de stijging in de linkerhoek onderin het plaatje van de Anasuria-boei. Verder is te zien dat de golfhoogte op die boei ook toeneemt door een hardere wind in de noordelijke Noordzee zelf. Beide swells zullen vandaag nog arriveren en natuurlijk als eerste in het noorden gezien de oorsprong. Hier bovenop komt nog een derde soort swell, namelijk die van wind vlak voor onze kust. Vanochtend is die nog niet voldoende voor opstuwing, maar met de zeewind van vanmiddag lukt dat wel.

De getijden zijn vandaag en deze week erg gunstig. Zoals altijd met halve maan valt het hoogwater overal langs de westkust in de loop van de ochtend en ergens in de avond. Bij volle en nieuwe maan is dat overigens altijd midden op de middag en aan het einde van de nacht. Daar hoef je geen getijdengrafieken voor te raadplegen. De stroming uit het zuiden met hoogwater duwt de golven vanavond de juiste richting op naar het strand ondanks de zeer onstuimige wind uit het noorden. Het is overigens wel raadzaam om uit de buurt te blijven van havenhoofden tenzij je zin hebt in een reddingsactie zoals eerder dit jaar. Het is ook nog eens zo dat daar de meest choppy en klotsende golven te vinden zijn. Dus ook in dat opzicht is het niet verstandig om daar te gaan surfen.

Dinsdag en woensdag blijft het patroon van minder wind in de ochtend en veel meer wind in de avond zich herhalen. Eerst is er ook nog swell bij van ver weg, maar later neemt die extra golvenverdubbelaar af naar nul. Voor het uiterste zuidwesten is dat niet erg. Donderdag waait het hard op zee uit het oost tot noordoosten terwijl de wind aan de kust juist wegvalt. Juist België kan zich dan opmaken voor een supermooie surfavond ondanks de wolken en regen uit het zuiden. Uiteraard geldt dit ook voor Zeeland en Zuid-Holland. De wadden komen pas vrijdag aan de beurt met de windafname en cleanere golven door offshore wind.

Het slechtere weer brengt komend weekend gewoon opnieuw mooie golven. Onzeker is het verloop van het eerste lagedrukgebiedje dat op zaterdag voor redelijk wat wind uit het zuidwesten zou kunnen zorgen. Na deze wind komt de swell uit het noorden op gang en die kan wel twee of drie dagen blijven aanhouden. Het is dan nieuwe maan met dus de beste getijden aan het einde van de nacht of midden op middag. Dat geeft alvast mogelijkheden voor aanpassingen in het werkschema van volgende week.

Bron: Surfweer maandag 8 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts