Surf weer bericht

Surfweer maandag 8 mei 2017

Off 8

De swell is aan en niet zo’n beetje ook! Klein probleempje is de toenemende wind, maar dat zal alleen op maandag voor ongemak zorgen. Dinsdag waait het alweer veel minder en ook woensdag staan er golven zonder wind. Telkens het best rond hoogwater, maar op dinsdag en woensdag ook met afgaand tij of eb.

Maandag 8 mei 2017
De golfhoogte van de golven met een hogere periode dan 10 seconden (dus in de range 30-100mhz) is inmiddels opgelopen boven de 100cm. Daarboven komt nog de 2 meter swell met periode tussen de 5-10s. Dit zijn geen condities voor beginners en ook voor de gevorderde surfer zal het behoorlijk werken zijn om naar buiten te komen. Eerst gaat dat nog zonder al te veel wind, later klaart het op en wordt de wind straf sideshore NNO. Eigenlijk staat er op de meeste stranden al meteen te veel wind, maar niet in Noord-Holland. De kustlijn loopt daar (muv Velsen-Noord) net iets meer pal N-Z waardoor de swell mooier binnenkomt. Gunstig is dat hoogwater ook wat langer aan blijft in het noorden. In het zuiden is het hoogste punt na 14:00 uur al geweest en is er daarna bijna geen beginnen meer aan. Tussen het uiterste zuiden en noorden natuurlijk wel een paar spots die goed te doen zijn als de stroming en wind niet te sterkt wordt.

Dinsdag 9 mei 2017
De swell blijft goed binnenkomen met golven tot 1,5 meter hoog. In de ochtend is de wind nog NNO of Noordoost en zijn de golven het meest clean. In tegenstelling tot vandaag kan er dan wel al goed gesurft worden met laagwater ondanks dat het wel wat zal stromen. Na 11u draait de wind naar NW maar neemt pas echt toe rond 14:00. Meer dan 3-4bft wordt het niet. Het is eigenlijk maar een hele lichte zeewind, omdat het ook weer zonnig zal zijn dinsdag. Kortom, hele dag surf. Combinatie meest clean en toch gunstig tij zit tussen 11-14u of heel vroeg met het eerste licht. Meest krachtig golven echter met vol hoogwater. In de avond is het met iets meer wind en afgaand tij minder de moeite om nog te gaan. Tenzij je natuurlijk nog geen nat pak hebt.

Woensdag 10 mei 2017
Woensdag wordt misschien wel de mooiste dag van de week. In ieder geval zien we dan golven met de mooiste vorm. De wind draait naar het zuiden op de wadden en naar het oosten in het zuiden dankzij het klein hogedrukgebied boven de Benelux. De BE pakken zijn echter uitzondering op de regel. De swell is waarschijnlijk niet hoog genoeg en de wind uit de oosthoek kan dankzij het mooie weer ook iets noordoost buigen. Dan is het kleine al snel weer te choppy. Qua getij is de vroege ochtend een optie met nog een restje hoog of in de middag met vloed. Het is dan inmiddels volle maan met eigenlijk te veel stroming de richting van de swell op. Het helpt dan even te wachten op helemaal hoogwater of om aan het begin van opkomend te gaan. Tijdens de O’Neill Shape off aanstaande zaterdag starten we met een korte lezing over het Surfweer in de lage landen. Hou de  event-page in de gaten voor de exacte tijden. Aanmelden mag door je facebook status ‘gaan of going’ aan te klikken. Vergeet ook niet om nog te stemmen op jouw favoriete board (max drie verschillende shapes).

Donderdag 11 mei 2017
In eerste instantie is het zo goed als flat of te klein om lekker te kunnen surfen. Maar de oostenwind trekt aan en wordt boven de wadden in de avond krachtig. Er kan iets van swell vanaf draaien, alleen deze zal met name in het uiterste zuiden of de wadden zelf een redelijke golf produceren. Uiteraard alleen met hoogwater, anders duwt de deining niet genoeg richting kust. Ook vrijdag een kans op dit soort golven, hoewel de wind al snel weer gaat liggen en naar het zuiden draait. Vrijdag verloopt dan verder gewoon zo goed als flat met uitzondering van de Noord-Hollandse kust waar de zuiderbries wel voor wat windgolven zorgt. Zaterdag en Zondag worden de kans op zuid-windgolven een stuk groter met een meer ZW component. Het is nu nog te onzeker en te ver weg voor exacte details.

Aanbevolen wetsuit diktes:

Maandag: 5/4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm,
Dinsdag:  5/4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm
Woensdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm, cap 2mm
Donderdag: 4/3mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!

Bron: Surfweer maandag 8 mei 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts