Surf weer bericht

Surfweer op Koningsdag 2019

Off 7

Op koningsdag komt eindelijk de verlossing van het hogedrukgebied dat ons land in wekenlange flatness heeft gevangen. Een lagedrukgebied met een kerndruk van 991 hPa op de Oceaan steekt het Verenigd Koninkrijk over en ligt zaterdagochtend al opvullend op de Noordzee. Inmiddels is de kerndruk dan al opgelopen tot 1000 hPa (1 bar) waarbij de kracht er snel uit gaat. Zondag is er nog maar 1015 hPa van over. Juist dit biedt kansen op een mooie cleane sessie.

Zaterdag 27 April 2019
In de vroege ochtend ligt de kern van het laag nog boven Engeland waardoor de wind uit het ZZW-en komt en het in Zuid-Holland en Zeeland nog niet veel is. In N-H kan al wel gesurft worden, met hoogwater na 10u even een goed moment tot de kern de Noordzee op trekt. Dan wordt de richting te veel ZW, waardoor het meer gaat stromen. Het zal dan even wachten zijn tot het tij keert en de eb-stroom voldoende tegenstroming geeft. In Zeeland is dit al vrij snel, begin van de middag. Daar zal het eind van de middag al afgelopen zijn met inkomend en te veel stroming. In België en omgeving Cadzand kan juist nog wel een poging worden gewaagd met hoogwater om 20:00 uur. Terwijl in Noord-Holland het laagwater aan het begin van de avond nog kansen biedt. Laagwater Den Helder om 20:00u. Zo veel scheelt het dus per locatie in de Benelux. De wind wordt na 14:00 overigens pas echt hard genoeg voor hoge lijnen. De richting is de hele middag overal nog sideshore, terwijl het in de avond meer WZW draait en dus rommeliger wordt. Wel steeds hoger en hoger. Ook zullen er meer buien komen wanneer de ingedraaide occlusie dichterbij komt. Toch hoef je dan geen bescherming te zoeken voor de regen, alleen tegen de stroming. Na 20:00 neemt de wind iets af en zijn de hoogste bakken te surfen. Ook in zuidelijk Noord-Holland gaat het dan langzaam toch richting hoogwater.

Zondag 28 april 2019
De kern van het laag komt niet verder westelijk dan de Doggersbank alvorens over Noord-Holland richting Limburg te zakken. Dat betekent cleane condities daar waar de kern overtrekt in Noord-Holland. Alleen wel veel minder swell, want vanaf de Doggersbank komt niks. Alle wind blijft zitten in het gedeelte van de Noordzee waar de swell voor België en Zeeland vandaan moet komen. Daar dus nog goed hoge golven zondag, maar ook een rommelige aanblik vanwege de onshore WNW richting. De richting is zodanig tussen WZW en WNW dat je niet direct vloed nodig hebt, maar het beter is om de anderhalf uur na vloed te pakken. Dan dooft de stroming uit, terwijl de swell nog wel mooi over de banken blijft komen. In Zuid-Holland is het tij minder gevoelig en kan het juist mooier worden als de wind er een beetje uit gaat later op de dag. In Noord-Holland valt hoogwater pas begin middag, maar de kans is aanwezig dat het water te hoog komt voor de korte deining. Dan helpt daar het afgaande tij ook weer om te laten breken op de banken. Overigens is de ochtend dan natuurlijk ook een optie, zeker omdat de swell dan nog meer aanwezig is. Als het laag snel genoeg opvult zal het zondagochtend al windstil zijn in Noord-Holland. In Zeeland en België is de avond pas rustiger qua wind. En het getij wordt nog gunstig vlak voor donker. Daar is geduld hebben een schone zaak voor het vinden van cleanere golven.

Verdere vooruitzichten
Maandag dreigt weer helemaal flat te worden. Er zit nul komma nul swell in de noordelijke Noordzee en het laag is te klein om de batterij genoeg op te laden. Later in de week komt er wel een noordelijke fetch op gang. Bijna alle modellen geven vanaf vrijdag 3 mei een periode met elke dag swell (en wind) uit het noorden. Het enige zinnige wat we daar nu al over kunnen zeggen is dat er steeds met hoogwater midden op de middag (rond 15:00) het beste gescoord kan worden. Heel vroeg heeft minder de voorkeur en in de avond met afgaand zal er steeds te veel stroming staan. Het getij valt dus eigenlijk super gunstig midden op de dag. Over de hoogte valt niet zo veel te zeggen. Dat is nog te ver weg. Volgende update op maandag.

Wetsuit advies Water +-10 gr C
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 2mm
Zondag: 5mm wetsuit (of goede 4mm), 4mm schoen, 2mm hand
Maandag: 4/3mm wetsuit, schoen 3mm

Bron: Surfweer op Koningsdag 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts