Surf weer bericht

Surfweer Storm Francis 26-08-2020

Off 1

Het lijkt wel herfst op het land, maar gelukkig verkeert het zeewater nog in tropische sferen met 20gr plus. En dat blijft nog wel 2 a 2,5 maand zo, want meestal zit er pas ergens halverwege november een moment dat je denkt ik het een nieuw wetsuit nodig. Tot die tijd dus nog genieten en daarna natuurlijk ook met schoentjes en uiteindelijk cap en handschoentjes ook. Het stormseizoen is in ieder geval begonnen. Woensdag komt de eerste langs.

Dinsdag 25 augustus
Eerst dinsdag nog, waarbij het laatste uurtje voor donker al kan gaan spoken na het passeren van het oorspronkelijke frontensysteem van de storm. De windrichting gaat dan van ZZO naar ZW en net na zonsondergang krijgen we te maken met windstoten van 100 km/u voor de kust van Zeeland en de Maasvlakte. Het mag duidelijk zijn dat dit geen surfweer is, ook niet om te kiten of windsurfen (muv de pro’s?). Voor het draaien van de wind omstreeks 18:30 is het nog wel ok om te golfsurfen, want de wind is dan nog aflandig en niet heel hard. Zeker in N-H, want daar komt dan ook alvast wat van de golven uit het zuiden binnen.

Woensdag 26 augustus
Het windveld met de storm passeert heel vroeg i/d ochtend. Na 9:30u is het ergste al gepasseerd en kunnen de waaghalzen in België op zoek gaan naar de protected spots achter de muur. In Z-H en N-H gaat dat niet echt lukken, want de wind draait naar west, tussen 12 en 14u naar westnoordwest en blijft met windkracht 7bft te veel onshore met te weinig opties op beschutting. Begin van de avond draait de wind iets meer NW-WNW, maar nog altijd niet echt genoeg NNW voor het beschutte. Toch kan er hier en daar dan een kansje onstaan. In Belgie neemt de wind af naar een windkracht 4 en in Zeeland een kleine 5bft. Zuid- en Noord-Holland blijven wel gewoon te maken houden met een te veel aan wind, NW 6 bft. Daar is het beter om nog 1 dagje te wachten op al het moois.

Donderdag 27 augustus
In het noorden komt de wind tot 8 uur nog uit zee, maar in het zuiden is de wind al offshore vanaf het eerste licht met een GO voor alle mid-tij en hoogwaterspots. Ook in BE en Zeeland, hoewel het daar al wat kleiner zal worden. In Z-H is het groot en in N-H nog groter. Daar kan ook best even gewacht worden tot een uur of 11:00 de wind ook naar offshore zuid is gedraaid. Op Texel begin het feestje pas rond 13:00 met minste wind en overige wadden echt pas ergens 2e helft vd middag als de wind offshore naar zuid gaat. Dan gaat het daar ook een keertje genadeloos af op Ameland, Terschelling, Schier etc. En ik weet hoe mooi het daar is, want afgelopen weekend maakte ik een surf-tocht met golfsurfboard en vlieger van Petten naar Ameland (zie @surfweer instagram voor foto’s). Donderdagavond nogmaals een push met cleane mooie golven en weinig wind, hoewel dat misschien nu nog te ver weg is om 100 % zeker te weten.

Vrijdag 28 augustus
Vrijdag niet heel veel bijzonders. Als het in de ochtend niet te hard waait is er nog kans op een mooie knie-heuphoge golf uit het noorden in Holland. Het zuidelijker gelegen Zeeland en Belgie zijn waarschijnlijk zo goed als flat. Ondertussen begint het aan de kust van Engeland alweer flink te waaien uit een noordelijke richting. De swellmotor komt opnieuw tot gang en brengt het volgende moois.

Zaterdag 29 augustus
Vooruitlopend op de stormachtige aanlandige wind kunnen de eerste swells zaterdagochtend al binnenkomen in Holland en mogelijk zelfs ook in Zeeland. Later op de dag gaat het te hard waaien, maar het lijkt er op dat de richting genoeg NNW wordt voor wat beschutte alternatieven in het zuiden en het midden van lands kustlijn.

Zondag 30 augustus
Zondag is de wind uit het noorden eerst ook nog fors maar wel gunstig pal noord of noordwest. Wachten tot het tij opkomt voor de golven ook in de beschutte baaien in komen rollen. Of wachten tot eind van de dag de wind er helemaal uit gaat. Of nog beter: wachten tot maandag, want dat lijkt dan weer een brute swelldag zonder al te veel wind te gaan worden.

Wetsuit advies, water is 20 gr C.
Woensdag: 3/2mm, maar 4/3 mag ook
Donderdag: 3/2mm fullsuit (goede kwaliteit)
Vrijdag : 3/2-tje is warm zat
Weekend: nieuwe 3/2mm of oude 4mm & ear-protectie want noorderwind!

Bron: Surfweer Storm Francis 26-08-2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel