Surf weer bericht

Surfweer update met leef- en surfregels 2020

Off 7

Tot en met 6 juni 2020 worden op deze site geen surfweerberichten meer gepost. Wel gaat het schrijven door, maar dan over andere onderwerpen die met surfen te maken hebben. Zoals bijvoorbeeld wat precies de geschreven en ongeschreven regels van het surfen zijn. Of welke weerkaarten je het beste kunt checken als je een trip naar een land als Brazilië maakt. Hoewel zoiets nu ver weg lijkt nu het Corona virus de wereld in haar greep houdt.

Dat dit tijdelijk is, begrijpt iedereen. Afgezien van de economische schade zitten we in de zomer van 2022 gewoon weer met op het strand, maar niet in Nederland. Tot het weer zover is zullen we het moeten doen met de Noordzee, welke eigenlijk de mooiste is van alle zeeën. Het zou slechts maar een minuscuul beetje jammer zijn als watersporten in zijn algemeen zouden worden verboden. Mocht het tot een verbod komen, dan is dat maar zo. Veel belangrijker is dat het aantal besmettingen op conto van jouw naam gewoon nul blijft, zodat er geen onnodige sterfgevallen zijn te incasseren. Hoe je dit doet is je eigen verantwoordelijkheid. Verdiep je in de materie en in je eigen gedrag van seconde tot seconde. En bedenk hierbij dat het virus zich verspreidt via de lucht, maar zeker ook via voorwerpen. Zoals een surfboard, blokje wax, bierflesje en de parkeermeter bij het strand.

Surfgeschiedenis
Zoals iedereen weet gaat de historie van het surfen terug naar de eilanden van Hawaii. Het had niet veel gescheeld of de hele surfcultuur was daar verdwenen (en misschien wel niet naar hier gekomen). Door het ontbreken van een collectieve immuniteit daalde het aantal bewoners van bijna een half miljoen naar 40.000! Het enorme verlies was het resultaat van nieuwe ziektes die de Europeanen bewust maar ook onbewust meebrachten op hun reis naar de eilandengroep.

Voor deze catastrofale gebeurtenissen was surfen iets wat de Hawaiianen als hoogste goed beschouwden. Iedereen deed het, van jong tot oud, man en vrouw en kind en opa/oma’s. Er waren surf-feesten, wedstrijden en heiligdommen. Dorpen liepen leeg als er goede golven op het programma stonden en er werden offers gebracht van strooikelp als het zomers te lang flat was. Surfen stond voor heling, goddelijkheid maar ook voor vruchtbaarheid en erotiek. Als je in het water met z’n tweetjes side by side een golf nam, dan betekende lichamelijke gemeenschap later die dag op het droge. Denk daar maar eens over na als de volgende keer in het water ligt en de golf met een ander meesurft! En dit was één van de redenen dat het surfen later door de Europese overheerser zou worden verboden.

Surfregels anno 2020: regel 1

Niet indroppen als je geen voorrang hebt. Wie heeft dan voorrang is dan de vraag? Eerste stap is het bepalen van het soort golf. De Hawaiianen hebben bijna net zo veel namen voor het aantal soorten als Eskimo’s voor sneeuw. In de Noordzee zijn er echter maar twee om te onthouden: links en rechts. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, maar tijdens iedere sessie zijn er door de combinatie van wind, tij en swell- en windrichting bijna alleen maar linkse golven (lefthanders of bijna alleen maar rechtse (righthanders). Welke kant op zou de golf hieronder gaan breken? Meestal is het het antwoord simpel: welke kant op brak de vorige golf? Kans van 90% dat ie weer dezelfde kant op rolt. En wie heeft voorrang, surfer A of surfer B?

Het is handig om alvorens je het water in gaat, of als je er al in ligt, de voorkeurskant van de rollende golven eens een tijdje nader te onderzoeken. Wanneer je dit weet dan zie je eigenlijk al wie van de dobberende surfers voorrang zal hebben als er een set aan komt. De surfer die als eerst met deze richting gaat meeglijden en staat, heeft in principe voorrang. Helemaal als die persoon van dieper komt, maar dat is geen vereiste (denk aan longboard of sup, waarbij je altijd al dieper ligt). Het gaat om de richting vanwaar het witte water als eerst zal of is omgevallen. Dus als je voorrang wilt, moet je positie houden zo dichtbij mogelijk het allereerste moment waar de golf begint te breken. Dat ziet er in een filmpje als volgt uit:

Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel en klein finesses. Op drukke spots en pointbreaks moet je een nummertje trekken om op de voorrangspositie terecht te komen. Soms is dat 1 of 2 uur wachten en als het echt druk is met surfers die daar dagelijks surfen, dan kom je er helemaal niet aan de beurt. Spanje staat daar bekend om. Gelukkig komen ze daar niet voor 10:00u het bed uit, dus zijn er nog altijd kansen over om wel eens zo’n classic pointbreak te surfen.

Surfregel 2: de surf-leash
De grootste irritatie, maar ook het grootste gevaar in de line up zijn surfers die weinig waarde hechten aan hun surfplank. Voor ervaren surfers is het een vanzelfsprekendheid, maar het gros van de Nederlandse surfers beschouwd zijn sup, longboard of shortboard als zijn of haar huisdier. En daarmee wordt bedoeld een hond die aan de lijn zit. In dit geval de leash die 3 meter lang is en zowel aan het board als een van de voeten van de surfer vast zit. Wel superhandig, want je raakt je board zo nooit kwijt. Echter de voortand van je medemens ligt wel op de bodem van de ze met dit gedrag. Natuurlijk kan je een keer gespoeld worden en is je board zoek. Maar in principe geld de leash als uiterste life-line en niet als ‘laat je hond uit principe’. Maar hoe kom ik dan door de golven zul je vragen? Door het board vast te houden middels de ‘turtle roll’ of de duckdive. En heb je een golf uit gesurft, pak je board meteen vast en ga er met je buik op liggen. Hetzelfde geldt voor als je valt. Direct board naar je toe halen en op gaan zitten of vasthouden. Zo voorkomen we een hoop snijwonden in het gezicht, oogballen waar een prothese moet worden gezet en heel veel minder irritatie in de line-ups. En het geldt ook voor als er niemand anders in het water ligt, misschien nog wel meer zelfs. Je leash is niet eeuwig velcro-proof en kan losschieten of breken. Er zijn spots waar niet meer terug op het strand kunt komen zonder board, vanwege het grote aantal muien of rips.

Surfregel 3: peddle out, hou afstand
Om terug achter de golven in de line-up te komen moet je in Nederland eigenlijk altijd wel een stukje peddelen. Houdt daarbij een ruime afstand tot de andere surfer en kijk ook over tegemoetkomende surfers zijn dichtbij het brekende gedeelte van een golf. Is dat laatste het geval, dan zul je nu voor de moeilijkste optie moeten gaan, namelijk vol in het meest krachtige gedeelte van de golf een turtle-rol of duckdive doen. Dat ziet er dan zo uit:

Ook te zien is dat de beste manier om de line-up te bereiken niet de snelste manier lijkt of is. Nee, ga met een grote boog om de zandbank waar golven breken heen en laat je daarna naar de zandbank toestromen. Het stroomt altijd, dus wel even de juiste keuze maken linksom of rechts. En als het niet stroomt, is het maar een klein stukje en heel makkelijk te peddelen. Maak deze verplaatsing wel in een onafgebroken beweging. Even onderweg naar de line-up uitrusten op je board gaat voor irritatie en ongevallen zorgen. En kost een hoop extra energie, want halverwege komen er meer al gebroken golven op je af en stroomt harder. Zowel terug naar de kant als parallel aan de kust. En grote kans dat je een andere surfer tegenkomt die een wipe-out maakt of mooie golf surft.

Samenvatting
In dit zeer duidelijke filmpje op youtube staan de 9 belangrijkste surfregels opgesomd. Uiteraard zijn daar nog wel een stuk of vijf extra bij te bedenken. De ervaring leert dat je dingen niet moeilijker moet maken dan nodig. Zeker in het geval van regels anno 2020. Daarom in deze uitleg slechts 3 regels die cruciaal zijn. De eerste is voorrang bij de take off, de surfer dichterbij het brekende gedeelte heeft voorrang. De tweede is de leash, doe alsof die nog niet was uitgevonden door O’Neill. En als laatste regel, probeer afstand te bewaren! Exact de vraag van onze overheid in deze immuniteits crisis die op het spel staat. Eigenlijk zou je helemaal niet moeten gaan surfen tot het water weer lekker zonder schoenen en handschoenen te doen is. Mocht je er toch voor kiezen om grote risico’s te nemen dan is vooral regel 3 de allerbelangrijkste. En die geldt dan niet alleen voor in het water, maar begint al met het inladen van je auto op de parkeerplaats thuis. En onderweg bij het benzinestation, maar misschien wel het allerbelangrijkste de parkeerplaats op het strand. Stranden in Zuid-Holland en Noord-Holland zijn voor een groot deel al gesloten (incl parkeerplaats). Maar misschien is het wel beter om geen parkeerplaats te willen, maar gewoon ergens langs de weg te gaan staan en het laatste stukje door het bos of duinen te lopen (waar dat mag). Parkeervakken kunnen dodelijk zijn. Dan kun je nog beter dubbel parkeren op de streep. Zit er nog net 1,25m tussen jou en de volgende geparkeerde auto in. Misschien overbodig om te zeggen, maar spreek met niemand af en rij niet samen. Deze adviezen zijn absoluut niet bedoeld om mogelijkheden te faciliteren, maar geen adviezen zijn ook slechte adviezen. Kost voor kost die ene besmetting voorkomen, waar dan ook. Stay safe, stay solo, act single!

Uiteraard is hier beneden in de surf-reports de mogelijkheid om het te hebben over het weer, informatie uit te wisselen over de situatie in Nederland mbt sporten (zo is hardlopen of wandelen nog te doen in de buurt waar je woont). Daarnaast is het natuurlijk altijd fun om webcams van de stranden te bekijken en mooie golven met elkaar te delen. Mocht er momenteel iemand die dit nu leest ziek zijn en de besmetting hebben, van harte beterschap en stay strong!

Bron: Surfweer update met leef- en surfregels 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts