Surf weer bericht

Surfweer update Zaterdag 1 feb 2020

Off 2

Een nieuwe maand met nieuwe kansen en weer heel veel wind en golven in de verwachting! Dat klinkt natuurlijk goed, maar of dat ook zo is moeten we eerst nog maar eens zien. Dit weekend lijken er op zondag in ieder geval zowel windstille als hele windrijke golfcondities te gaan komen. Daarna waait het 3 x 24u vrij stevig, maar op de woensdag zou het rustiger kunnen worden met een hele hoge swell. Maar eerst nog de forecast van vandaag:

Zaterdag 1 februari
De wind komt maar langzaam op gang, dus de golven ook een keer (is niet altijd zo). Swell uit het noorden wordt niet gemeten op de boeien. En dus is het wachten tot de wind genoeg in beweging heeft gezet vanmiddag. Met het opkomende tij komt er dan wat meer binnen. Alleen wacht niet te lang, want het kan ook weer flink gaan stroming. Uiteraard hoeft dat niet altijd en niet overal een probleem te zijn. Als je van Zandvoort naar Bloemendaal stroomt kom je eigenlijk niets gevaarlijks tegen en pak je de bus terug naar het beginpunt in Zandvoort. Hoe verder naar het noorden, hoe later het opkomende tij pas problemen geeft. In Zeeland doet dat het echter al om 15:00 uur.

Zondag 2 februari
Een occlusie schuift van ZW naar NO over de Benelux en geeft een continue stroom aan regen in de ochtend. Ook werkt het als een windscherm, waarbij alle luchtverplaatsing wordt tegengehouden en het mooi windstil en clean surfweer is tot het moment dat de regen begint te minderen. Dat is in België al veel te snel, om een uur of 9:30u. Maar goed, tij is dan toch al afgaand. Gelukkig is het wel al om 8:00 licht, dus heb je nog 1,5 uur om te surfen. Zeeland hetzelfde verhaal, met nog een uurtje meer tijd. Overigens is de zuidwester die achter de occlusie aanzwengelt ook niet verkeerd voor een dikke windsessie met laagwater. Zeker in het zuiden, omdat daar de wind snel opkomt en met windkracht 7 veel harder is. Overigens is nog wel de vraag hoe laat die wind er precies in beukt. De verwachting blijft onzeker tot het moment van de verwachting. Dus mogelijk blijft noordelijke Zeeland iets langer uit de luwte, hoewel het tij na 11u al minder goed is. In Zuid-Holland zuid is dat euvel ook aan de hand, maar in Zuid-Holland midden blijven de golven ook met laagwater nog mooi. Zeker omdat de swell met een langere periode (8 sec ipv de 6s bij 1,35m in de ochtend) eigenlijk nog moet arriveren. In Noord-Holland kun je gewoon nog uitslapen, want de wind blijft daar nog zo lang afwezig. Of komt zelfs helemaal niet (kop N-H en Texel). Kanttekening daarbij is nog wel steeds de onzekerheid van occluderen. Het is alsof je een ritssluiting dichttrekt (koufront stuit en sluit op warmtefront) en je moet maar afwachten hoe soepel die rits loopt. In ieder geval staat er een mooie weekenddag op de kaarten, dus enjoy!

Maandag 3 februari
Maandag is het hoofdzakelijk wind. Die komt uit zuidwesten en is al snel krachtig, windkracht 6. In de middag neemt de wind iets af en kan de overgebleven noordswell van maandag er weer wat makkelijker doorheen komen. Wel is het tij dan laag, dus alleen in Z-H en vooral N-H. In het zuiden (BE en Zeeland) is de golfslag alleen door wind. Dat zal daar niet heel veel zijn. Met laagwater de windswell pakken is ws nog de beste optie. Muv van BE, want daar pikt het nog wat op in de vroegste ochtend met hoogwater.

Dinsdag 4 februari
Na de relatieve rust van maandag gaat het op dinsdag compleet los met een keiharde onshore wind uit west-noordwesten. Dat wordt een lastig verhaal, hoewel er altijd wel een paar opties te verzinnen zijn waar je het surfen wel de moeite waard is van het proberen. Eind van de middag draait de wind iets meer WNW-NW georienteerd, maar eigenlijk zet dat nog niet veel zoden aan de dijk. Ook omdat het dan gewoon helemaal nog laagwater is (en niet meer opkomt voor donker). Welke mogelijkheden er dan nog overblijven is te vinden in het betaalde bericht van deze site en wordt persoonlijk aan je bericht. Zie meer info op de surfweer.nl/sms pagina.

Woensdag 5 februari
De rust keert terug, de wind draait door naar NNW en neemt heel sterk af. Dit zijn de dagen dat je een goede peddelconditie moet hebben, want de zee kan woensdag nog echt vol binnen blijven komen na al het geweld van dinsdag. Verspreid over de dag is het overal wel lekker surfen, waarbij minste wind in de namiddag is maar dan ook veel minder water (eb-getij). Eerder op de dag zitten dus de momenten. Zeker in België en Zeeland, want daar wordt het al snel clean met wind minder dan een lage vijf (bft). En het is daar vroeg hoogwater. In Holland zijn de getijden iets anders en gelden dus weer andere tijden.

Donderdag 6 februari
Donderdag nog een dag met swell, op sommige spots toch nog 1 goede meter hoogte. Vooral id ochtend en daarbij waait het niet of zwak uit ZW. In de middag staat er iets meer wind, maar eigenlijk ook maar weinig. Dus blijft een leuke dag om te surf foilen of longboarden / suppen met laagwater (alleen in Zuid en N-Holland). De dagen daarna worden afzien met even geen swell voor en alleen maar lichte zuidwesters. Dat geeft wel even mooi weertype met 10 graden en zon, maar vorst aan de grond in de nachten. Heel lang gaat dit regime niet duren, want tegen het weekend komt de depressietrein weer op gang. Met 99% zekerheid is de periode 10-15 februari er weer gewoon eentje met veel wind, regen en surf uit west- tot zuidwestelijke richtingen. Die verwachting is vreemd genoeg veel betrouwbaarder dan die van dit weekend op zondag (02-02-2020).

Wetsuit-advies water is 6,6 gr Celcius :

Zaterdag: 5/4mm losse cap, hand 3mm, schoen 6mm
Zondag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
Maandag: 5mm met losse cap, hand 4mm, schoen 6mm
Dinsdag: Een 6/5mm vaste cap, schoen 7mm hand 4mm
———————————————-

Bron: Surfweer update Zaterdag 1 feb 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts