Surf weer bericht

Surfweer van 12 t/m 17 september 2019

Off 12

Met veel water en wind gaven de restanten van Hurricane Dorian gisteren een hele leuke surfdag met hoge golven. Een tweede ex-orkaan (Gabrielle) trekt vannacht over, waardoor er vrijdag weer golven zullen staan. Vandaag (donderdag) is het wat erg rustig, maar gaat het wel vrij stevig waaien in de avond. In het weekend is het ook vrij rustig met uitzondering van een klein beetje wind in het uiterste noorden zondagochtend. Volgende week gaat het los met dikke swells uit het noorden die drie dagen lang feest beloven in de Noordzee.

Donderdag 12 september
Het is zo goed als flat. Er loopt nog wel een deining uit het zuiden, maar die geeft alleen in de kop van N-H wat beweging in de branding. Met opkomend kan er ook in het zuiden van N-H wel gesurft worden, vooral tweede helft van de middag of vanavond heel laat. De wind trekt dan in België en Zeeland aan tot ZW 6, terwijl het elders rond de windkracht 5 blijft. Voor Belgie nogo, maar in Zeeland kan er prima gelangplankt worden dankzij de eb-stroom. In Z-H lukt dat op sommige plaatsen ook, maar eigenlijk is het gewoon wind zonder golven vandaag.

Vrijdag 13 september
Na het koufront van ex-Gabrielle gaat de wind om naar Noordwest en is even windkracht 6 op zee vrijdagochtend. Het is even wachten tot die swell aankomt, maar in principe kan er met de wind in de ochtend ook al wel even gesurft worden. Er staat wel veel stroming naar het zuiden vanwege het naderende springtij van dit weekend. Dus het beste is om even te wachten tot de stroming weer om is naar noord en de wind er ook wat uitgaat. Die draait dan in de avond van NNW naar NNO, maar op de meeste spots is het dan alweer afgaand. Met uitzondering van de spots in de kop van N-H (incl Texel), waar het langer vloed blijft en die NNO windrichting ook mooi schuin aflandig kan zijn. Daar dus geen haast, elders is het wel slim om er eerder op de dag al bij te zijn.

Zaterdag 14 september
Het is vrij lastig om in te schatten wat er nog van swell wil doorkomen van die ex storm Dorian die nog ergens bij IJsland en Spitsbergen aan het rondtollen is. Dat komt omdat de windfetch eigenlijk net te veel westelijk ligt en op Schotland botst. En ook omdat het zaterdag en zondag op nadering van een nieuw laag veel te hard gaat waaien uit het zuidwesten. De swell gaat het daar heel lastig krijgen om doorheen te komen. Waarschijnlijk is de kleine van vrijdag alweer te veel uitgedoofd om op zaterdag nog iets van golven te geven. In het zuiden is het sowieso flat. In N-H en vooral op de wadden kan er nog wel wat kleins doorkomen.

Zondag 15 september
Voor de spots in het oosten van Engeland staan voor zondag golfhoogtes van 0,6m bij 17 sec. in de forecast tabellen. Als het nog niet te veel waait, komt deze swell zonder al te veel verlies ook rechtstreeks binnen op de wadden zondagmiddag. Verder zijn spots in N-H kansrijk, zeker die in het uiterste zuiden en die in het noorden. Het enige jammere is dat het daarbij ook vrij stevig kan gaan waaien uit het westen. Eigenlijk heb je dan niets meer aan die swell, hoewel opstaan en de golf afsurfen natuurlijk nog steeds mogelijk is. Hopelijk valt de wind in zuidelijk
N-H mee en is de swell net wat groter zodat Z-H ook iets oppikt. Daar blijft de wind namelijk wel gewoon vrijwel afwezig. Het is overigens wel echt wachten tot later op de middag het getij wat van die swell naar binnen duwt. Met laagwater zal het allemaal nog praktisch onsurfbaar blijven. Zeeland en België blijven helemaal onsurfable, daar komt niets van deze swell aan wa.

Volgende week
Het gaat dus los, op maandag al de eerst combinatie van verre N-swells en meer WNW swell met wat wind. Hoe later hoe beter. Dat zal ook in de dagen daarna gelden, want het tij is telkens pas later op de dag gunstig met stroming van zuid naar noord. De peak van de swell met gemiddeld 2 meter hoogte wordt verwacht op dinsdag. Dat is dan afkomstig van die nieuwe depressie die zondag zo veel zuidwesten wind op de Noordzee geeft. Verder naar het noorden is de wind rond deze depressie noordwestelijk in de Noorse Zee. De swell hiervan heeft twee dagen nodig om de reisafstand naar de zuidelijke Noordzee af te leggen.
Woensdag zal de swell iets minder zijn, maar nog steeds 1,5 meter hoog gemiddeld. Gunstig is dat daarbij de wind verder naar Noord of zelfs NNO draait en in de middag zal afnemen. De hoogte is echter in de ochtend beter en ook dan is het getij op sommige spots nog gunstig. Uiteraard is het nog allemaal veel te ver weg voor details, maar de swell blijft iig t/m donderdag. Daarna volgt een hogedrukgebied met mooier nazomerweer.

Wetsuit-advies water is 18,7gr Celsius
Vrijdag: 3/2mm of 4/3mm id ochtend
Zaterdag: 3/2mm tje is warm zat.
Zondag: Kan weer met een shorty!
Volgende week: een 4/3mm fullsuit met de NW-er

Bron: Surfweer van 12 t/m 17 september 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts