Surf weer bericht

Surfweer van 18 t/m 21 september 2019

Off 33

Wat een lekkere golven de afgelopen dagen. Gisteren was er nog vrij veel wind, maar desondanks goed te surfen. Deze woensdag 18 september is een dag zonder wind, hoewel die later op de dag toch een beetje toe zal nemen. In ieder geval is de swell nog in orde met een goede voorraad noord in het noorden van de Noordzee. Surfen zal dus overal gaan met de kleine boards die je ziet in de nieuwe win-actie van Natural High. Daarbij is 1 van de boards helemaal zwart gemaakt en als jij raad welk type model en size dit is, kun je hem winnen. Je mag daarbij het board niet naast andere boards in de shop zetten of opmeten, maar wel vasthouden. Breng dus een bezoekje aan de shop en doe mee met deze leuk verzonnen actie!

Woensdag 18 september
De wind gaat naar een ruime 4 bft vanavond waardoor het vandaag lastig is om een keuze te maken tussen het ‘juiste’ getij en de ‘juiste wind’. In het zuiden is deze keuze vrij eenvoudig, want daar is sowieso meer water nodig voor de swell om overheen te lopen. Maar dat is al vrij vroeg op de middag, wanneer het nog niet eens zo veel meer waait. In Zuid-Holland doen bijna alle spots het nog goed met laagwater. En met hoogwater uiteraard ook, maar wel met de nodige chop. Overigens wordt de wind wel steeds meer noordelijk ipv noordwest, dus op zich valt het mee met de echte onshore. Na 19:00 uur is het mooiste er wel van af. De hoogte blijft er overigens wel goed in tot donker. Op de A12 meetboei in het midden van de Noordzee staat een swellhoogte van 2m met een periode van 8 sec. Bij ons blijft daar dan zo’n 1 a 1,5m van over. Alleen in het zuiden zal het wel iets kleiner zijn dan deze ochtend.

Donderdag 19 september
De de koude nachten (minima van 5 gr celsius) zal er donderdagochtend een omgekeerd zeewind effect onstaan met offshore condities als gevolg. Ook als is de luchtstroom boven zee in de basis aanlandig, het verschil in temperatuur maakt het toch mooi aflandig. En de swell is nog aanwezig van het verre laag bij Noorwegen. Er staan uiteraard geen dikke bakken, maar met hoogwater kan het toch nog mooi krachtig zijn. Zeker in het midden en noorden. De meer lange periode swells doen het in het zuiden wel minder goed. Maar omdat het zo mooi clean blijft, is het misschien toch de moeite. Wel vroeg, want met eb breekt er niet veel meer in Zeeland en België. Terwijl het dan in Noord- en Zuid-Holland wel gewoon blijft staan met heuphoge lijntjes. En de wind blijft daarbij gewoon afwezig. Heel even licht aanlandig west 2 of 3 bft en dan met name in het uiterste noorden en het zuiden. Dus op de wadden zal de avond niet echt mooi meer zijn en in België geeft de onshore uit NNO ook wat chop. Richting Zeeland en helemaal richting Zuid-Holland blijft de wind nihil. Dat komt mooi uit voor de longboard wedstrijd op Scheveningen eind van de middag!

Vrijdag 20 september
Zelfs vrijdag staat er nog een kleine swell van ver in de forecast. Dat klopt ook wel, want het waait deze woensdag-ochtend nog vrij stevig langs de kust van Noorwegen (ter hoogte van IJsland). In de regel heeft swell vanuit dit deel van de Noorse zee ongeveer 2 dagen tijd nodig om naar ons toe reizen. Hoe snel het gaat ligt overigens ook aan de intensiteit van de wind of de storm. Die van afgelopen zondag op het snijvlak van de Noordzee en de Noorse Zee, had er maar 1 enkele dag voor nodig om te arriveren op maandag. Maar daar waren ook wel golven van 9m bij 12 sec periode bij, terwijl dat nu max 2m bij 7 sec is. Hier blijft niet veel van over an twee dagen reistijd, maar toch nog altijd erg leuk om te longboarden of het surfen te leren. Zeker in de ochtend met hoogwater. En in een groot deel van Holland ook met laagwater in de middag. De wind neemt toe uit een aflandige richting, dus het blijft clean. Tot eind van de middag blijven de golfjes wel doorkomen. In de avond wordt het flat. Dat is het in het zuiden van Zeeland en in België al de hele dag.

Weekend en vervolg
Zaterdag een compleet vlakke zee en een vrij krachtige pal aflandige wind (zuidoost). Helaas is er voor de surflessen ook helemaal niets bij. Beter die verplaatsen naar zondag, met kans op wat wind uit ZZW of WZW. Ook maar voor een kort moment, dus een beetje normaal surfen zit er die weekend gewoon niet in. Volgende week gaat dat wel lukken op dinsdag-avond met een harde ZZW of ZW. En op woensdag de hele dag zuidwest met in de avond een toename. Donderdag weer meer ZZW, wel nog hard. Het wordt een week van minder swell, maar meer wind. En toch ook wel hele mooi golven af en toe. Zeker op woensdag en donderdag.

Wetsuit-advies water is 19C
Woensdag: 4/3mm ochtend en 3/2mm middag
Donderdag: Een 3/2mm hele dag goed
Vrijdag: een gare 3/2mm is warm zat
Volgende week: 4/3mm fullsuit ivm wind!

Bron: Surfweer van 18 t/m 21 september 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts