Surf weer bericht

Surfweer van Dinsdag 8 Juli 2014

Off 11

Met uitzondering van wat rommelige lesgolfjes met daarbij een aanlandige wind is het vandaag eerst nog zo goed als flat. Wat zou het gaaf zijn als er in Nederland een manier wordt gevonden om toch normaal golven te kunnen surfen in periode van flatness. Het eerste initiatief is dichtbij, maar moet nog wel voor aanstaande donderdag 12:00 uur alle stemmen van de in Rotterdam woonachtige watersporters krijgen. Het tweede initiatief is van een ander kaliber en is in een meer voorbereidende fase wat betreft de uitvoering. Daarom graag deze vragenlijst invullen zodat er met zo veel mogelijk details rekening kan worden gehouden.

Tegen de brute golven die van woensdag tot zaterdag in de Noordzee zullen staan, kan geen golvenmachine op. Waarschijnlijk wordt het voor de helft van alle surfers te veel van het goede. Op woensdag staat er eerst te veel wind en niet veel later staat er een te hoge branding om doorheen te peddelen. De wind komt woensdag recht uit zee, maar draait rond een klein lagedrukgebied waar het in de kern nul komma nul waait. Het zou zo maar kunnen dat die kern in Noord-Holland komt te liggen tegen de avond. Het getij is dan niet helemaal gunstig en het stroomt sideshore, maar dat is altijd nog beter dan de harde onshore in Zeeland en Zuid-Holland. Overigens is het nog steeds onzeker wat er exact gaat gebeuren met de wind. Het scenario van de betere Europese modellen laten de wind veel eerder en veel meer wegvallen dan de weermodellen van Amerikaanse bodem. Ten noorden van het front aangegeven met deze grote pijl zal de wind behoorlijk afnemen. Ten zuiden daarvan blijft hij hard en aanlandig (west tot westnoordwest).

De wind gaat donderdag in het zuiden wel iets minder worden, maar blijft ook dan aanlandig. Pas na de middag is de kans op offshore ook in het zuiden aanwezig. De beste papieren zijn donderdag dus alweer voor de kop van Noord-Holland en Texel. Ondertussen blijft het bij Engeland voldoende waaien om de golvenmachine draaiende te houden tot en met vrijdag. In het weekend neemt de deining langzaam in betekenis af.

Related Posts