Surf weer bericht

Surfweer van Maandag 22 juni 2015

Off 9

Vandaag ligt een lagedrukgebied in het midden van de Noordzee met een vrij grote windstille kern. Het is daarom dat de reguliere swell-foreacsts nog niets van swells berekenen in de Noordzee. De swell wordt gemaakt net voor de noordkust van Oost Engeland en daar hebben de meeste modelberekeningen moeite mee. De swells zijn nu al aan het vormen en worden steeds hoger in de loop van de dag en avond. Arriveren doen ze vandaag nog niet waardoor de golven nog slap en krachteloos breken. Dat beetje wind tussen Zuid-Engeland en de Benelux is net voldoende voor heuphoge schuimvegers vanmiddag en avond. Daarbij lijkt het einde van de middag beter te zijn dan eerder op de dag vanwege de windafname. Ondertussen is in volle gang de verwachte windtoename in een strook van 150km breed langs de gehele Engelse oostkust. Vooral achter het occlusiefront komt de wind met forse windstoten vol op het Engelse Noordzeewater terecht en creëert hoge golven met een middellange periode.

Dit gebeurt allemaal ruim op tijd voor het krieken van de dag op dinsdagmorgen. Daarbij is het getij het meest gunstig in de allervroegste uren. Echter is de wind dan ook nog vrij krachtig, omdat het eerder genoemde occlusiefront passeert. Direct achter dit front is de wind even iets gunstiger, namelijk noord tot noordwestelijke van richting. In de loop van de ochtend neemt de wind iets af en is het beste moment van de dag aangebroken voor de unprotected spots. Aan het einde van de ochtend neemt de wind alweer toe en stijgt de verwachte swellhoogte zoals deze op de meeste forecast staan. Natuurlijk is het bij het juiste getij dan weer dik aan. Alleen staat er veel meer stroming en de wind neemt niet meer af voor het einde van de avond. Een uitzondering daarin is wel te vinden in België en misschien ook Zeeland. Daar gaat de wind dinsdagavond echt wel heel veel minderen.

De fetch is de lengte van de zee waarover de wind vrij spel heeft om golven te creëren. Die loopt dinsdag van Spitsbergen tot het Kanaal en is dus meer dan 2000 kilometer lang! Met zo’n lange fetch kan de swell dagenlang aanhouden. Dus woensdag, donderdag en vrijdag blijft er meer dan voldoende te surfen bij ons. Uiteraard staat er af en toe een beetje wind, maar lang niet meer zo veel als dinsdag. Er zijn genoeg momenten dat de wind even wat minder is of uit de juiste hoek waait voor een bepaalde strandligging.

Bron: Surfweer van Maandag 22 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts