Surf weer bericht

Surfweer van Woensdag 3 juni 2015

Off 5

Afgelopen nacht stond er nog veel wind uit west tot zuidwest. Daar moeten ze het in België en Zeeland vandaag van hebben. Meer naar het noorden toe komt later op de dag ook surf te staan zonder wind. Het kustgebied tot waar de westelijke swell vanmiddag en vanavond gaat binnen komen ligt ongeveer bij de provinciegrens van Zuid-Holland en Zeeland. Het noordelijke deel van Zuid-Holland pakt al veel meer dan het zuidelijke deel. Sowieso is het bij dit soort swell raadzaam om een stuk kust op te zoeken die anders nauwelijks beschermd is tegen wind. Hier een voorbeeld. Zo vaak komt het niet voor dat een zuidwester midden op de dag gaat liggen en wordt gevolgd door een windarm gebied boven zee. Hoewel, vorige week donderdag was dit ook het geval.. Alleen in zuidelijk België gaat de wind wel weer toenemen begin avond, maar dat was ook de regio die niet in het bereik van de  WNW swell lag. Voor de oostelijke waddeneilanden draait de wind pas gunstig na 21:00 uur. Voor de meeste regio’s is het dus al goed genoeg in de middag, omdat dan de wind dan al afneemt en het getij de swell uit het westen binnen duwt. Helemaal afnemen doet de wind pas in de avond. De swellrichting draait uiteindelijk ook naar meer noordwest zodat er golven blijven binnen komen en het steeds cleaner wordt.

Helaas komt de echte piek in deze kleine leftover-swell van de storm van gisteren midden in de nacht naar donderdag. Donderdagochtend is het daardoor vrij klein maar wel heel clean te surfen. Aan de temperatuur en het weer zal het in ieder geval niet liggen. De wind staat de hele dag aflandig, waardoor het ook op het strand behoorlijk warm blijft. Midden op de middag komt er in de meest zuidwestelijk regio wat sideshore zeewind te staan. Maar eigenlijk was dat sowieso al niet de plek om golven te vinden donderdag. Daarvoor zijn de swells uit het noorden te klein. Dat er swells na donderdag blijven binnenkomen is overigens wel te verwachten. Er ligt immers een lagedrukbied boven de Noorse Zee. Of het groot genoeg gaat zijn hangt af van de exacte richting. Of het clean gaat worden dit weekend hangt af van de eventueel te verwachten zeewind. Voor het ‘Surfen is er voor iedereen project’ in Zandvoort zijn de golven op zaterdag sowieso meer dan voldoende.

Zaterdagavond komt er weer een nieuwe depressie aanzetten met een onzeker verwachtingspatroon. De kans bestaat dat het systeem bij ons de wind op zondag meer naar een noordelijke koers doet draaien. Ook de eerste swell zouden dan al binnen moeten komen. Meer zeker is de doorkomst van die swells voor maandag, ook al is de hoogte dan nog steeds onzeker. Een ontwikkeling om in de gaten te houden dit weekend, maar om er nu al vrij voor te vragen is misschien wat overdreven. Wel kan worden gezegd dat het laag maandag uit onze regio is verdwenen en  een hogedrukgebied weer bepalend is voor het surfweer in de Noordzee. Soms weet de noordelijke of noordoostelijke stroming langs de oostkant van dit soort hogedrukgbieden voor goede windgolven te zorgen van dichtbij. Vooral dinsdag t/m donderdag zijn deze kansen nu vrij hoog.

Bron: Surfweer van Woensdag 3 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts