Surf weer bericht

Surfweer van Zaterdag 6 juni 2015

Off 15

Vandaag is er geen swell en zijn de golven die er staan enkel het gevolg van wat wind. Deze is in de ochtend west/noordwest maar wordt later op de dag steeds meer zuidwest. In eerste instantie is de meer noordwestelijke richting wel gunstig voor het krijgen van een beetje hoogte. Hierdoor kunnen gelukkig alle surflessen goed doorgaan vandaag en valt er voor de beginnende surfer ook voldoende plezier te beleven. De naar zuidwest draaiende wind maakt de golven in het zuidwesten cleaner, maar ook kleiner. In het noorden zorgt de zuidwestenwind juist voor hogere golven. Wel met stroming die wordt veroorzaakt door hoogwater in de middag en avond. Die stroming gaat er in het noorden niet meer uit voor het einde van de avond. In het zuiden lukt dat wel, omdat daar het afgaande tij eerder komt. Genoeg hoogte wordt er in het zuiden bij deze windrichting en windkracht echter niet opgebouwd.

De wind blijft vandaag steken bij een gemiddelde van windkracht 4. Voor een exacte verwachting van de wind kijk je hier het best. Heel veel wind staat er op de Noordzee vooral in het uiterste noorden bij Schotland. Deze is vandaag nog te zuidwestelijk om swell te kunnen maken. Waarschijnlijk lukt dat vannacht wel met de doorkomst van een trog /front bij Scholand. Het duurt daarna nog ongeveer 15 tot 18 uur voordat de eerste sets de zuidelijke Noordzee weten te vinden. Vanwege de zomertijd is 00 utc bij ons reeds 02:00 in de nacht. Op z’n vroegst zien we die swell pas zondagmiddag. Als eerste in het noordwesten. Daarbij staat wel een klein beetje onshore wind, maar lang niet zo veel als zaterdagmiddag het geval is.

Meer zekerheid is er voor maandag. Dan is de swell uit het noorden er zeker wel met een gemiddelde hoogte van een meter (heup tot borsthoog). Het waait maandag in eerste instantie ook minder dan zondag het geval zal zijn en dus is het een stuk cleaner ook. In het uiterste zuiden (BE/Zeeland) werkt het getij niet helemaal mee, want daar is het al snel in de ochtend te veel laagwater. De wind neem in de middag toe en draait van noordoosten naar pal noord. In deze noordelijke aanvoer die de hele lengte van de Noordzee bestrijkt, zijn er nieuwe swells onderweg. Die bereiken ons pas dinsdag. Toch zal het aan golfhoogte maandagmiddag en avond niet ontbreken, omdat de wind behoorlijk toeneemt. Vooral in het zuidwesten waait het maandagavond hard. Dinsdag staat er minder wind en is de richting ook meer gunstig want die is minder aanlandig. De verdere vooruitzichten blijven gunstig door de wind die uit het noorden tot noordoosten komt. Swell van verder weg zit pas voor volgend weekend prematuur in de kaarten. Wat van dichterbij komt, hoeft echter niet per definitie kansloos te zijn.

Bron: Surfweer van Zaterdag 6 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts