Surf weer bericht

Surfweer van Zondag 26 April 2015

Off 4

De swell bleef gisteren al de hele dag goed door de zuidenwind heen komen op de Noordzee. Ook aan de kust had de deining geen enkele moeite om voor mooie golven te zorgen in Zuid- en Noord-Holland. Verder naar het zuiden was het nog flat. Vandaag komt er iets meer energie in de swell waardoor het zuiden net wel wordt bereikt. De beste golven bevinden zich uiteraard nog steeds in het midden en noorden. Een koufront dat in de ochtend overtrekt zorgt wel voor tijdelijk wat wind. Rond de lunch neemt die wind weer af en wordt het overal weer clean. De windrichting wordt dan noordoost, wat in het noorden het meest aflandig is. Gedurende de tweede helft van de middag en avond neemt de wind wel weer toe en is het beste er vanaf. De swell loopt wel nog gewoon door dus de stranden die nog uit de wind liggen kunnen nog wel surfbaar zijn. De golfhoogte varieert van een halve meter in het zuiden tot anderhalve meter in het noorden. Soms is het lang wachten op de sets en dat komt door de lange periode. Ook zorgt die lange periode voor close-out tijdens hoogwater. Beter surfbaar is het dan meestal ook met mid en laagtij met uitzondering van alle spots ten zuiden van het Haringvliet. Daar is hoogwater een must om swell uit deze richting en periode voldoende door te laten komen.

De oorsprong van de swell is te danken aan de lage druk die al dagen boven de Noorse Zee hangt. In de Duitse weerkaarten heeft het laag de naam Waldemar meegekregen en is de komende week zo goed te volgen. Vooral maandag en dinsdag krijgen we nog meer nieuwe swells afkomstig van de wind rond dit laag. Daarna volgt Waldemar een bijzondere koers rond de Britse Eilanden en komt vervolgens via het Engelse vaste land onze kant op. Maandag staat er meer wind dan vandaag en de richting is daarbij ook veel meer aanlandig. Omdat de swell hoger is dan vandaag kan de surf toch erg goed worden op een aantal plaatsen. In de avond neemt de wind af dus dan overal. Eindelijk zijn de golven in België en Zeeland nu ook voldoende hoog om bijvoorbeeld te kunnen shortboarden.

Dinsdag is de kern van het lagedrukgbied aangekomen op de Atlantische Oceaan en ligt tussen IJsland en Schotland. Het ligt dan dus niet meer zo mooi als swellmotor boven de ingang van de Noorse Zee. Wel komen er dinsdag nog steeds nieuwe swells, omdat de reisafstand vanaf die plek zo ongeveer twee dagen bedraagt. Doordat de kern iets naar het zuiden is verplaatst krijgen wij aan onze kust wel weer wind uit het westen. De windsterkte valt dan nog mee en het wordt wederom een heerlijke surfdag in het midden en zuiden. In het noorden waait het waarschijnlijk te hard voor een cleane sessie. Woensdag en donderdag trekt de kern van het laag over de Britse Eilanden heen en belandt midden in de Noordzee. Het gevolg is eerst slecht weer met af en toe veel wind. Op vrijdag ligt de kern weer zo perfect als nu met opnieuw dezelfde swellmotor, maar dan dichterbij. In de regel levert dit in de dagen daarna hogere golven op, maar met een kortere periode.

Bron: Surfweer van Zondag 26 April 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts