Surf weer bericht

Surfweer voor Donderdag 18 juni 2015

Off 8

Donderdag eindelijk weer eens golven met een goede hoogte. Woensdag is het eerst nog zo goed als flat. Er loopt een minimale swell uit het noorden die door een zuidenwind wordt weggeblazen. De straalstroom op zo’n 8-9km hoogte komt deze dagen voor de verandering eens recht over de Noordzee te liggen. Dat zorgt voor een nogal onstuimige doortocht van lagedrukgebieden met veel wind. Waar de wind woensdagavond al flink gaat huishouden is in de buurt van Het Kanaal. Daardoor zou er met laagwater in Zeeland en België al redelijk wat hoogte kunnen staan deze woensdag. Richting het noordwesten nadert een front met meerdere occlusiepunten. De wind is daardoor een stuk minder en de golven ook. Wel kan er in de regen best een golfje gescoord worden. Het zal echter niet te vergelijken zijn met de swell en de periode van de golven op donderdag.

Donderdag komt de wind de hele dag uit het noordwesten. In de tweede helft van de middag een toename van de wind. Voor deze toename zijn de eerste krachtige swells al gearriveerd. Een sessie midden op de dag is dus geen slecht idee. Donderdagochtend staan er ook al golven maar minder hoog en met een overheersende noordwestelijke wind. Later in de ochtend wordt de wind ene tikkeltje westnoordwest. Dat geeft al iets meer lijn. Samen met de lange periode swell komt de totale lijn er dan al beter uit. In België waait het veel minder hard dan langs de Hollandse kust. Daar sowieso meer lijn, echter de eerste swell valt daar wel kleiner uit. De tweede swell die in de avond arriveert heeft als nadeel de lage waterstanden. Omdat de verwachting meer is dan 1,5 meter is het eb-probleem nog te overzien. De Hollandse spots hebben sowieso geen probleem behalve dan de lange peddel naar buiten. Daar kun je voor trainen, bijvoorbeeld met deze raad en daad. Het is donderdagavond absoluut ook weer oppassen in de buurt van de havenhoofden en strekdammen. Omdat het water daar niet vrij langs voorbij kan, zal het naar buiten gaan. Pas een paar kilometer verder op zee stopt deze uitgaande stroming.

Vrijdag staat er eveneens wind en heerlijk hoge golven uit het noordwesten. De swell is daarbij gelijkmatiger over de dag verdeeld en niet zo fluctuerend als donderdag. Een klein minpunt is wel de hardere wind die er in de loop van de ochtend niet echt uit wil gaan. Ook zal de stroming langs de kust met laagwater later op de dag veel harder zijn. Dat komt omdat de swell niet meer uit het WNW-en komt, maar uit het NW-en. Die kleine verschillen in de windrichting maken altijd een groot verschil in de uiteindelijk surf. Enige voordeel is wel dat België en Zeeland ook de volle laag krijgen. In de harde wind blijft het daar bijna altijd nog goed surfbaar dankzij de vele zandbanken die voor de kust liggen. Zaterdag gaat de wind liggen. De golven uit het noorden blijven binnen komen met een hoogte van een tot anderhalve meter hoog. Het dooft wel snel uit en zondag is er alleen nog voldoende branding voor de eerste beginnerslessen.

Bron: Surfweer voor Donderdag 18 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts