Surf weer bericht

Surfweer voor Donderdag 18 mei 2017

Off 11

Tot donderdag is het nog flat. Vanaf dan slaat het weer om in een koeler weertype met af en toe ook meer wind. Wat dat betreft waren de afgelopen 7 dagen wel heel saai. Alleen zaterdag was natuurlijk genieten van de alle boards van de O ‘Neill Shape Off en de uitreiking van de eerste prijs. Ad Haasnoot gaat met zijn vriendin op reis naar Frankrijk waar twee O’Neill teamriders zijn board gaan testen. Omdat het board is uitgerust met FCS finboxes, hier een kleine tip om de juiste fin bij de rider uit te zoeken via een handig selectie-systeem.

En over Frankrijk gesproken, daar gaat het momenteel wel behoorlijk los. Er staan daar de hele week golven van 1,5m hoog met een periode van 10-12 seconden. Enige probleem is dat de onshore wind er vanaf donderdag inkickt. Voor het weekend is de lange rit er naar toe dan al niet meer de moeite waard. Na het weekend waarschijnlijk weer wel. Het invallen van de onshore wind heeft alles te maken met de verandering van het weer bij ons op donderdag. Een koufront dat loopt vanaf Noord-Afrika tot aan het bijbehorende lagedrukgebied boven IJsland komt heel langzaam dichterbij. Op woensdag komt er een knik in boven het kanaal, ook wel een ‘golf in het front’ genoemd. Van hieruit ontstaan een vlak lagedrukgebiedje dat donderdag de Noordzee optrekt. Dit soort weersystemen zijn altijd erg lastig exact te forecasten. Maar we doen hier een poging.

Donderdag 18 mei 2017
In de vroege ochtend draait de wind van zuidwest naar noordwest en neemt toe tot maximaal windkracht 5 op zee. Er kan dan meteen gesurft worden met long- & funboards vanwege het samenvallen van de wind het getij. Wel zijn de golven vrij slap door het ontbreken van echte wind. Iets meer periode komt na een tijdje pas, alleen is het getij dan alweer afnemend. Het blijft wel de hele dag te surfen. In de avond wordt er opnieuw een push verwacht met minder wind. Of dit moment beter is dan de ochtend is te betwijfelen.

Vrijdag 19 mei 2017
Geen swell. Of het lagedrukgebied moet zich meer uitgesproken ontwikkelen op donderdag. Er trekt wel weer nog zo’n klein lagedrukgebiedje over. Dit keer meer over het centrum van Nederland. Gevolg is wel dat de wind aan de kust uit het westen komt. Nu is het wel sowieso de avond dat de betere golven zouden kunnen arriveren. Weer geen shortboardgolven, maar prima met longboard, fun of sup-board.

Zaterdag 20 mei 2017
Het langzame koufront is eindelijk verder doorgetrokken over Duitsland richting Oost Europa. De kern van laag bij IJsland/Ierland komt nu een stuk dichterbij, wat met name voor wind zorgt uit het zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 6 gaat het niet waaien en dus blijven de golven nog vrij klein. In het noorden iets hoger, omdat daar de fetch langer is. Eindelijk zijn de temperaturen wel weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau. Hoewel schoentjes nog wel lekker zijn.

Aanbevolen wetsuitdikte per surfdag:

Woensdag: boardshort-dag!
Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm,
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!

Bron: Surfweer voor Donderdag 18 mei 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts