Surf weer bericht

Surfweer voor vrijdag 19 mei 2017

Off 12

Wind brengt golven. Na de eerste tropische dag van dit jaar komt de wind wel uit de goede richting om golven te brengen. De windkracht is echter niet voldoende. Perfect voor de surflessen in vooral Noord-Holland omdat het daar net iets meer gewaaid heeft. Verder is er geen swell op de Noordzee. Die wordt wel verwacht voor vrijdag en mogelijk ook zaterdag. Daarna is het weer een tijdje flat. Tot medio volgende week de noordwestelijke stroming er weer in komt!

Vrijdag 19 mei 2017
Een mooi klein laag met de duitse naam “Dankmar” trekt van Spanje via Frankrijk en over Nederland de Noordzee in. In het zuiden staat er in de ochtend al een sterk windveld pal op de kust. In België en Zeeland geeft dat meteen al golven en wanneer de wind en golven naar ZW draaien is het zeker de moeite om met laagwater een surfje te pakken. Dat is dus eigenlijk al tijdens het tweede deel van de ochtend. In Zuid-Holland vanaf dan ook de eerste hogere windgolven van 1m+, hoewel het waarschijnlijk beter wordt als de wind later weer wat gaat liggen. Gunstig aan de kleine vorm van het laag is dat er een meer westelijke richting van de golven wordt verwacht terwijl de wind gewoon zuidwest is (of wordt). Dat maakt het dan meestal toch even wat cleaner, hoewel echt clean het niet zal zijn. De golfperiode is heel kort, dus de ritten zijn dat waarschijnlijk ook. In Noord-Holland komt de windswell nog een aantal uren later. De wind gaat daar pas luwen na 18u (kop van N-H zelfs pas na 20u). Voordeel is dan wel dat het ook in de avond nog de moeite is. Mogelijk komt er voor Zeeland/België ook nog een staartje NW-swell opkomen wanneer de vloed er in komt ’s avonds laat. Ook in Zuid-Holland is die kans aanwezig. Ofwel, de hele dag goed in de gaten houden. Het is was onzeker, maar gesurft wordt er!

Zaterdag 20 mei 2017
Met hoogwater in de ochtend kunnen er nog een paar golven uit het noordwesten binnen komen rollen. Dat zou mooi zijn voor het surf-project, op diverse locaties in Nederland. Het project heeft als doel kinderen met down, autisme en adhd de stoke van het surfen mee te geven.
Er staat zaterdag ook een beetje wind uit zuidwesten. Heel veel harder dan windkracht 5 gaat het niet waaien en dus blijven de windgolven vrij klein. Als de noordwest restjes in de middag op zijn, kunnen die windgolven in het noorden wel iets hoger zijn omdat daar de fetch wat langer is. En eindelijk zijn de watertemperaturen weer terug op een handschoen/cap/schoenloos niveau! Ps: schoentjes kunnen nog wel lekker zijn.

Lange termijn
Zondag en maandag flat. Dinsdag draait de wind alweer naar west en geeft in het zuiden al de eerste windchop. De wind hoort bij een lagedrukgebied dat nu al in wording is op de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada. Dat geeft al iets meer zekerheid op de lange termijn. Dat blijkt uit ook de laatste pluim voor volgende week. Vanaf woensdag dus een aantal dagen west of noordwest met steeds hogere golven. Als de wind later in de week eenmaal gaat liggen, wordt het helemaal mooi. Dat zou ook pas in het weekend van hemelvaart kunnen gebeuren.

Aanbevolen wetsuit per surfdag:

Donderdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm
Vrijdag:  4/3 wetsuit, schoen 3mm
Zaterdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren
Woensdag: 4/3 wetsuit (3/2 nog net iets te fris met water 14gr).

Bron: Surfweer voor vrijdag 19 mei 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts