Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 1 juli 2016

Off 26

Een nieuwe maand met nieuwe kansen. En die zien er op korte, maar ook voor de lange termijn niet slecht uit. De windgolven van vandaag, morgen en overmorgen zijn al superfun om te surfen bij het juiste getij (laagwater) en de juiste spot (zowel kansen in het zuiden als het noorden). En natuurlijk het juiste board, want met een gemiddeld shortboard ga je het niet redden. Daarom zijn de in de EU gemaakte boards van Torq zo fijn voor onze golven. Vooral de EPS/epoxy modellen met 16 Oz dik op het deck en 10 Oz aan de onderzijde zijn super top. Vraag naar de TEC range in de betere surfshop en je zult versteld staan van de shapes, het lage gewicht en de zeer goede afwerking. Daarnaast is de vanaf prijs van 499,– een koopje want met zo’n sterk board heb je makkelijk 5 tot 10 jaar surfplezier. Ben je meer op zoek naar een ijzersterk kortboard van Lost? Kijk dan even in onze eigen surfweer shop. Wellicht zit je niet te wachten op de aanbevelingen van hierboven. Het geeft wel mooi de garantie dat deze site het over 5 tot 10 jaar nog steeds pico bello doet!

Het surfweer van vandaag wordt bepaald door een golvend koufront dat vanmiddag langzaam overtrekt. Zo’n front dat golft is op de weerkaart altijd te herkennen aan de onderbroken blauwe gekartelde lijn door rode bolletjes in de tegenovergestelde richting (zie weerkaartje hier). Ze noemen dit ook wel een slepend front, omdat het trager overtrekt dan gebruikelijk is. Voor ons is het voordeel dat de wind voor en op het front krimpt naar een meer zuidelijke richting die de beschutting van de duinen zoekt. Tenminste, daar waar de duinen zuidwest georiënteerd liggen. Dat is vooral het geval in België, Zeeland en Zuid-Holland en in mindere mate Noord-Holland. Met het beetje beschutting worden de golven meteen al een stuk cleaner en zitter er langere lijnen tussen. Het positieve effect is in het begin van de middag al merkbaar en zal later op de middag steeds betere golven opleveren. Omdat het op zee wel hard blijft waaien, blijft de hoogte er overal goed in. Het getij wordt later op de dag weer gunstig in Zeeland, met de laagste waterstanden rond 18:00 uur. Alleen in België zijn de golven niet erg goed te noemen. Door de naar aflandig gedraaide wind worden die te veel naar het noorden geblazen.

Morgen (zaterdag 2 juli) is dat wel anders. Het koufront is al golvend & slepend richting Duitsland vertrokken waardoor de wind terug naar de WZW hoek is geruimd. De golven worden nu wel naar de kust toe geblazen. Let wel een beetje op het getij. Hoe vroeger hoe beter, zeker in Zeeland. Voor België kan juist het hogere water iets later in de ochtend zeker nog de moeite zijn. De wind draait tegen een uur of tien iets meer ZW en dat beetje stroming neem je dan op de koop toe, want het geeft in ieder geval meer hoogte, lijn en het is even ook cleaner. Tegen de middag neemt de wind weer toe en stroomt het overal te hard. Ook in Zuid-Holland.

In Noord-Holland is het nog tot begin van de middag prima te doen wat betreft de stroming. Wel is een WZW wind minder gunstig, omdat die richting pal onshore staat op veel stranden. Het geeft natuurlijk wel goede hoogte, ondanks de minder harde wind. Zaterdagmiddag nadert opnieuw een windveld met een harde wind (bijna 7 beaufort). Dit keer op nadering van een oude trog / occlusie die rond het middaguur nog boven midden Engeland ligt. Bij ons zijn de luchten in de middag nog strak blauw en dat verstrekt de wind alleen nog maar meer.

Veel wind geeft hoge golven dus met laagwater opnieuw mooie kansen, zaterdagmiddag als eerst in het zuiden, want daar komt de harde wind al na 15:00 uur opzetten. Later op de middag en vooral avond ook in midden en noorden. Dan wel met kans op de eerste regen vooruitlopend op de trog. Het zal de pret niet drukken zolang de hoogte er maar in zit. Daarnaast lijken de ergste buien vooral in het zuiden te zitten en trekken de buien in het noorden in een minder actief stadium over of zijn helemaal afwezig. Overigens kunnen die buien ook een variërend windprofiel geven met momenten van stormachtige wind en dan ineens afnemend naar matig. Vooral tijdens dat laatste is de surf dan uiteraard de moeite. Hoe later op de avond, hoe groter die kans.

Zondag zijn de kansen op golven een stuk kleiner geworden. Met een windkracht 4 tot 5 uit het zuidwesten is de swell uit die richting niet veel hoger dan een halve meter. Perfect voor beginners, helemaal als er nog een klein beetje noordwest swell doorheen komt. Deze swell staat niet in de forecast, maar je weet het nooit wanneer een trog/occlusie vanaf de Ierland-IJsland regio over komt waaien. Er zal vast wel iets van westnoordwest stuwing op de Noordzee zitten die voor een onverwacht leuke sessie kunnen zorgen met long- of funboard. Het is te hopen dat de wind niet al te veel westelijk blijft, want met iets meer zuid in de richting is het al snel veel cleaner.

De echt grotere noordwest swells staan pas op de kaarten voor het hierna volgende weekend. Plus de periode daarna, medio juli. De westcirculaties met lagedrukgebieden gaan de hele maand nog gewoon door. Alleen worden die met een veel meer slingerende beweging over de Atlantische oceaan uitgesmeerd. Standvastig zomerweer midden juli lijkt daarmee uitgesloten. De weg staat vrij voor wind uit het noord of westen  met af en toe hogere swells tijdens het uitdiepen van depressies boven Scandinavië. Volgende week valt het nog mee met de wind en golven. Daarna zul je voor het mooiere zomerweer (en tevens goede golven) in het het zuiden van Europa moeten kijken. Uiteraard is deze laatste verwachting behoorlijk ver vooruit en mogelijk nog aan enige vorm van verandering onderhevig.

Bron: Surfweer Vrijdag 1 juli 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts