Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 13 juli 2018

Off 9

Een nieuwe forecast voor de lage landen en de vooruitzichten voor een deel van Europa. Voor regio midden beginnen vandaag de vakanties dus kijken we ook even wat de golven in Frankrijk, Engeland en Spanje gaan doen de komende 10 dagen. Voor vandaag in Nederland is het in ieder geval aardig de moeite.

Vrijdag 13 juli
De swell is gearriveerd met een hoogte van 1m en een periode van 6 seconden. Omdat het vandaag nieuwe maan is en er binnen 48 uur springtij aankomt zijn de waterstanden al behoorlijk extreem te noemen. Hierdoor lijkt het vooral flat tijdens laagwater in de ochtend, terwijl er toch echt een ruime deining op de boeien staat. Het is dus gewoon een kwestie van wachten op de juiste waterstanden voordat er lekker gesurft kan worden. Ook gewoon met shortboard op de plekken waar het een beetje diep is voor de kust. Een nadeel van het naderende springtij is wel de stroming. Zodra het ruim hoogwater is geweest valt die stroming ook wel weer mee. En in de uren daarna keert deze ook weer om en ga je de andere kant op. De wind blijft zwakt tot een uur of vier. Eind van de middag staat er zeewind, maar met 3bft kun je dat eigenlijk ook geen wind noemen. In de avond neemt de wind al snel weer af, de golven ook en dat is vooral te wijten aan het afgaande tij. In N-H & Z-H blijft er nog wel wat staan, maar in BE en Zeeland is het echt zaak om een beetje op tijd te gaan. Op de wadden blijven de condities wel goed i/d avond (eigenlijk de hele dag wel).

Zaterdag 14 juli
Kijkend naar de boeimetingen dan zijn die al weer afgenomen in het Noordzeegebied waar de swell wordt geproduceerd. De A12 is gezakt van 150 naar 100cm hoogte. Dat betekent dat het zaterdag nog maar half zo hoog gaat zijn als vrijdag. De wind in die regio gaat nog weer toenemen, maar wordt te veel noordwest het Skagerak ik geblazen. Wel goede golven voor Denemarken en op de oostelijke wadden zwaait er ook wat af. Aan de kust van Holland lijkt de ochtend het best met een restje hoogwater en gunstige aflandige wind. Al snel ‘zuigt’ het afgaande tij alles weg en blijft er met laagwater enkel een beginnersgolf over. Mogelijk pikt het weer op in de middag met hoogwater. Alleen komt de zeewind er dan ook weer op staan met windkracht 3. Nog steeds zwak, maar als het zo klein is dan zijn de golven meestal meteen niet goed meer.

Zondag 15 juli
Zondag is de swell pas echt te klein om nog wat mee te kunnen. Op de wadden de laatste rimpels, goed voor een funboard en/of lesboard. Of als je een foil golfsurfboard hebt zijn de condities ineens wel super ver op zee! De wind laat het in ieder geval compleet afweten met overal een perfect licht aflandige bries. Hele cleane offshore pealers, maar te klein om te kunnen surfen.

Atlantische Oceaan
Ondertussen gaat het op de Oceaan los met ex Hurricane ‘CHRIS’ die wordt opgenomen in de straalstroom en een lagedrukgebied bij IJsland. Hoewel het tropische systeem ook al zeer lange periodeswell van oost naar west laat gaan, is het vooral de nieuwe depressie die golven gaat geven volgende week. Dit weekend in Frankrijk nog perfecte offshore op zaterdag tot eind van de middag (dan zeewind) en zondag ochtend (sneller zeewind en avond harde wind). De golfhoogte is in Les Landes 1 meter, maar niet zoals 1m Nederland. Op de oceaan geeft dit echt meer kracht en soms kan een magische zandbank er ineens 2 meter van maken door stuwing. Ook kan het flat zijn als het te diep is voor de kust en er geen zandbank ligt (bijvoorbeeld bij Hossegor).

Maandag komt de swell binnen van de depressie (ex ‘Chris’) bij IJsland met 1,4m en 12 seconden. Vanaf de ochtend staat er echter een stevige westenwind met regen. Regio Bretagne en Cornwall zitten dan gunstiger in een uitloper van het hogedrukgebied met zon en zonder wind.
Dinsdag klaart het weer op en zwakt de wind af naar nul, terwijl er dan nog hogere swells (2m bij 14 s) binnenkomen. Op de zandbanken van Les Landes is dit eigenlijk al te veel van het goede. Gelukkig neemt de swell in de dagen daarna al weer af naar een acceptabele 1,2m bij 10 seconde. Nog steeds pittig, maar super om te shortboarden natuurlijk. Donderdag en vrijdag rond 1 meter golven en perfect voor iedereen. De wind is dan ook steeds perfect oost in de morgen, offshore noordoost in de middag en pas richting de avond te veel NNW onshore.

wat er daarna gebeurd is eigenlijk een herhaling van zetten. Eerst is het in het weekend vrij klein en ook choppy met meer noordenwind. Een nieuwe depressie bij IJsland krijgt vorm, maar daar moet je dan 3 dagen bij optellen voor er swell is. Rond dinsdag komt deze binnen. Echter de wind komt er dan ook bij binnen met onshore en ws weer te hoge rommelbakken (Spanje en baaitjes Bretage/Cornwall) is dan wel goed). Daarna is het later in de week weer heel simpel met de uitloper van het hogedrukgebied die achter het lagedrukgebied aan loopt. De zon komt terug, windstil weer en afnemende golfhoogte. Rond 26 juli dus nogmaals perfecte condities voor de Frankrijkgangers.

Voor de thuisblijvers is het even afwachten op het oplossend vermogen van de Atmosfeer om de depressie met ex- Hurricane ‘Chris’ weg te werken. Lukt dat al op de Oceaan, dan is er ruimte voor wederom lagedrukactiviteit vanuit het oosten (Rusland/Baltische staten). Dit geeft dan na een hele flatte periode van aanstaande zondag tot woensdag, eind van de week weer kansen. Volgens het GFS model kan vrijdag 20 of zaterdag 21 juli een mooie dag worden. Echter wanneer ‘Chris’ in stand blijft dan lukt het de lagedruk vanuit het oosten het niet om richting de Noordzee te schuiven. In dat geval blijft het nog wel even flat. Sowieso is de invloed van ex Hurricanes in de forecasts altijd een punt van aandacht. Er schuilt altijd meer onzekerheid in de verwachting, vooral regionaal. De swell forecast voor de Atlantische Oceaan is minder onzeker. Die vakantieplannen kunnen nu dus zeker gemaakt worden!

Bron: Surfweer Vrijdag 13 juli 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts