Surf weer bericht

Surfweer vrijdag 15 november 2019

Off 4

Vandaag nog flat, maar vanaf morgen volgen een aantal dagen met goede surf en soms wat wind. Deze komt hoofdzakelijk uit het noordoosten waardoor het wintersurfgevoel al even zal opleven. Niet voor lang, want na volgende week woensdag aan de temperaturen omhoog bij een onafwendbare zuidstroming. Voor die tijd gaat de wind aan het begin van de week nog een keer uit het noordwesten toenemen en is er nog een mooie dag te verwachten. Wanneer de wind naar zuid draait, wordt het een tijdje wat minder met de surf in de zuidelijke lage landen. De noordelijke landen krijgen dan wel af en toe wat cleanere golven te zien, als de wind maar hard genoeg is en offshore zuid blijft.

Vrijdag 15 november
De ochtend is eerst nog helemaal flat. Niet alleen vanwege laagwater, maar ook omdat de noordoosten wind pas met zonsopkomst een beetje goed begint door te blazen boven de wadden. Daar zullen de golven dan ook als eerste aan de kust verschijnen en met een restje hoogwater kan er eind van de ochtend al gesurft worden. Elders is het wachten tot het begin van hoogwater aanbreekt later in de middag. Klein probleem: in Noord-Holland is dat pas echt helemaal eind van de middag wanneer het al te donker wordt. In het zuiden zien de verwachtingen er dus beter uit, want daar komt het getij gewoon veel eerder opzetten. Ook is de wind daar veel minder hard dan in het noorden dankzij de regen die uit het zuiden binnentrekt. Voor België en Zeeland ziet het er nog een meest gunstig uit met het naar oostzuidoost krimpen van de wind. In Zuid-Holland zal de wind ook niet echt een probleem zijn, alleen swell uit het noordoosten komt vaak wel wat lastiger binnen. Zeker richting katwijk en alle spots ten noorden daarvan. Wat betreft N-H is dan ook het enige advies, webcams in de gaten. Wellicht kan de swell bij de eerste push toch nog richting kust geduwd worden, maar eigenlijk is de oorsprong te aflandig en van te dichtbij.

Zaterdag 16 november
Zaterdag is de swell van verder weg, maar nog steeds van oostelijke richting die naar noordoost afbuigt. In de vroege ochtend zijn de windcondities nog het meest gunstig, dat wil zeggen zuidelijk en zwak aflandig. Met uitzondering van de wadden is het tij echter niet gunstig te noemen. Wellicht dat een deel van N-H wel net aan clean te surfen is van hoog naar midtij. Later op de dag worden de getijden weer gunstig in het zuiden. De vraag alleen is of de kleine swell het houdt in de wind die er mogelijk vanuit het zuidwesten nog bijkomt. Uiteraard is deze wind in Zeeland en deels Zuid-Holland weer genoeg aflandig om het niet meteen een grote rommel te maken op de meeste spots. Eigenlijk blijft het dan gewoon goed clean. Wat de hoogte betreft is het wel even zoeken naar waar de swell vandaan komt. Dit is meestal niet heel duidelijk zichtbaar als de wind in de Noordzee uit het oosten komt.

Zondag 17 november
Inmiddels is de bron van de swell nog wat verder weg gaan liggen, net ten zuiden van Noorwegen. Dat de afstand wat verder ligt is nadelig, maar de richting van de wind onder Noorwegen is nu wel meer noordoostelijk dan oostelijk. Zelfs meer NNO als het even meezit. Binnen zo’n 24 uur zal de swell van deze NNO hier arriveren. Dat is zondag-ochtend al mogelijk, hoewel de getijden nog steeds beter staan voor de lage middag sessie. Wel is het zo dat die langere periode van de deining, omdat het swellveld nu eenmaal verder weg ligt, in de regel ook met laagwater voor goede golven kan zorgen in Zuid en Noord-Holland. Van de wind zijn in ieder geval geen nadelige effecten te verwachten, want het waait niet. Pas in de avond steekt er een vrij krachtige noord-wind op, maar dan is het al donker

Maandag 18 november
Het lagedrukgebied die deze noordenwind aanzwengelt heeft als vertrekpunt de zuidelijke Middellandse zee. Een vrij unieke situatie die waarschijnlijk ook vrij unieke surf-condities kan gaan opleveren. Ook heel veel regen vanwege de warme mediterrane oorsprong. Het laag ligt kortdurend boven Nederland, maar trekt al snel verder nog noordelijker. Daardoor gaat de wind van NO naar noord en maandagmiddag al naar NW of zelfs west. Voor het zuiden van het land ziet dat er dan nog best aardig uit met een cross-on shore wind. Voor Noord-Holland is het allemaal te onshore, maar wel met lekker hoge golven natuurlijk.

Dinsdag 19 november
De rust keert terug met het opvullen van het laagje bovenin de noordelijke Noordzee. Het is altijd wat onzeker hoe snel dat gaat, dus of die rust er al is voor de ochtend of voor de middag is nu niet te zeggen. Het zou ook zo maar eens een dag langer kunnen duren en pas op woensdag clean offshore zijn. Enige uitzondering is België/Zeeland, want daar neemt de swell vaak te snel af. En het tij is nog gewoon goed genoeg met bijna hoogwater eind van de middag. Natuurlijk is woensdag wel cleaner, dus als dat de absolute voorkeur heeft en de hoogte niet zo veel uitmaakt is woensdag de betere dag. Ook voor het zuiden.

———————————————-
Wetsuit-advies water 11 graden C
Vrijdag: Een 5/4mm met losse cap, schoen5mm en hand 3mm.
Zaterdag: ZW, 5/3mm, schoentjes 5mm + 2mm hand
Zondag: Een 5/3mm met 5mm schoen en hand 2mm
Maandag: Wetsuit 5/3mm & schoen-5mm , hand-2mm
———————————————-

Bron: Surfweer vrijdag 15 november 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts