Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 16 September 2016

Off 13

Deze vrijdag is het nog vrijwel flat. Zaterdag wordt golfrijk en windarm en is het surfweer bovengemiddeld goed te noemen! Dit komt door de vorming van een tijdelijk lagedrukgebied op de grens van warme lucht uit het zuidoosten en koudere lucht uit het zuidwesten. Een unieke situatie, want in de regel ontstaan de lagedrukgebieden juist door een tegenstelling van de koude lucht uit het noorden en de warme lucht uit het zuidwesten. Nu komt die koude lucht dus uit het zuidwesten en komen de golven vanzelf zonder dat het daarvoor eerst gaat waaien aan onze kust. Dat is een tegennatuurlijk verschijnsel voor de Noordzee surfer. Die ziet vaak eerst een aantal dagen wind en daarna neemt de wind af en komen de mooiste golven pas binnenrollen. Natuurlijk is het in landen langs de Oceaan wel eerder regel dan uitzondering dat de golven komen zonder eerst wind. De lagedrukgebieden liggen daar ook mijlenver van het surfgebied vandaan. In de Noordzee is echter het speelveld het lagedrukgebied zelf en soms in combinatie met een lagedrukgebied op een paar duizend kilometer her vandaan. Dat laatste is nu niet het geval. Een lagedrukgebied boven de kust is wel de situatie waar we nu mee te maken krijgen dit weekend.

In de kern van een laag waait het niet en dat is dan ook de reden waarom er niet eerst wind is, maar er wel golven binnenrollen. Zaterdag is het meteen al in de vroege ochtend raak met een mooie swell tot 1 meter hoog in Noord-Holland en tot 1,5 m hoog in Zuid-Holland. Ook in België en Zeeland komt er swell binnen, enkel is het tij nog niet helemaal gunstig en is de kans dat er ook nog wat wind staat aan de randen van het laag. Overigens is de swell daar wel het hoogst mits bij juiste tij gesurft. Maar waarschijnlijk is het dankzij de grotere hoogtes in het zuiden ook prima in de vroege ochtend met laagwater. Let wel op, het is volle maan en bijna springtij. Daarbij komt het water lager dan normaal en wordt er op de Zeeuwse en Vlaamse banken ook meer swell tegengehouden dan normaal. Langs de Hollandse kust speelt dit fenomeen een minder grote impact en zijn de diepste banken juist supergoed te surfen met extreem laagwater. Dan moet het wel clean zijn, maar dat wordt het ook dankzij de zuidelijke ligging van het mini lagedrukgebiedje. Tegen de wijzers van de klokt draait de luchtstroom daar netjes omheen en geeft wind uit een aflandige richting.

Of de wind zaterdagmiddag ook nog aflandig is, zal moeten blijken uit de snelheid waarmee het laagje zicht naar het zuiden verplaatst. Vooralsnog blijft de wind lang genoeg oost of noordoost tot het volgende getij van de middag. Overigens is het in Noord-Holland in de vroege ochtend gewoon nog (deels) hoogwater en komt de eerste swell al door. Het tweede hoogwater komt laat op de middag, als daar de lichte onshore bries al opsteekt. In het zuiden komt die onshore zeewind van 3 bft pas veel later, tijdens of aan het einde van de tweede helft van de middag. Mogelijk dat de wind begin van de avond even aantrekt tot 5-6 bft pal noord op de Zuid-Hollandse stranden. Het mooiste is er dan al vanaf hoewel de kans bestaat dat de windrichting ook weer een beetje NNO gaat en het toch weer clean wordt vanuit het noorden. In ieder geval wordt het zaterdag de hele dag goed surfweer. En belangrijk te vermelden is dat het niet op de bekende spots het beste gaat breken. Omdat de wind zo lang heel lichtjes aflandig zijn, halen juist de afgelegen zandbanken, waar nooit iemand surft, het beste naar boven bij dit soort swells. Mocht je toch niet kunnen uitwijken van die drukke weekend-spot, bijvoorbeeld omdat je een board moet huren, hou dan in ieder geval de geschreven en ongeschreven regels. Die zijn overal geldig en op wereldwijd op alle spots hetzelfde. Maar een beetje slimme surfer heeft natuurlijk zijn eigen board en is niet afhankelijk van de verhuur. Dit zal ook nog niet om 7:30 open zijn, als de golven het beste zijn (per locatie verschillend natuurlijk).

Bron: Surfweer Vrijdag 16 September 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts