Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 2 oktober 2020

Off 10

Vrijdag staat de wind nog te aflandig oost te blazen om voor enige golfvorming te zorgen langs de Nederlandse kust. Heel misschien dat er in Belgie rond hoogwater al wele en golfje te zien is, maar eigenlijk komt het tij iets te vroeg op de middag. Aankomende nacht draait de richting een tijd lang meer oost tot noordoost. Dat geeft net de juiste hoek om wat swell onze kant op te sturen. De wind op de stranden zwakt dan af en draait naar zuid, iets dat eigenlijk best gunstig is. Zondag is de wind ook zuid maar dan behoorlijk hard in de middag!

Zaterdag 3 oktober
Het is een lastig in te schatten setting met golven en wind uit deze richting. In eerste instantie is de wind dus ONO of zelfs NO over de zuidelijke Noordzee in de nacht. Dat geeft zeker de juiste fetch richting, echter gaat de wind eind van de nacht afnemen en in de loop van de ochtend boven de wadden weer flink toenemen. In die toename zit dan nog een paar uur de juist richting, maar dan blijkt het later in de ochtend toch weer naar OZO te ruimen en wordt de swell de pas afgesneden. Uiteraard is de deining dan nog wel een uur of 4 aan het nadeinen, dus wellicht is het dan toch prima op tijd voor het juiste getijde. Want een beetje hoogwater is wel handig om de refractie is beter tot stand te laten komen. In België en Zeeland is dat al aan het begin van de middag. In Zuid-Holland wat later, hoewel het tij daar niet per se echt helemaal hoogwater hoeft te zijn. In N-H gaat er met deze richting niet veel gebeuren. Echter zit het tij daar wel van 7-9u nog gunstig met gedeeltelijk hoogwater (mid-tij) en eigenlijk nog de beste richting (noordoost). Mocht je dus in N-H een nat pak willen halen, dan beter vroeg dan laat!

Zondag 4 oktober
Zondag is de wind in de ochtend eigenlijk al te hard zuid op zee om die swell uit noordoost nog een goede kans te geven. De windrichting is en blijft mogelijk wel mooi offshore de eerste 1,5 uur na het eerste licht. Dus helemaal uit te sluiten dat het niet nog even leuk clean kan zijn is het niet. Mogelijk valt de windsterkte mee en wordt het pas na 10 uur echt harder. Dat geeft uiteindelijk ook wel goede (wind)surf later op de dag, hoewel de getijden dan natuurlijk niet echt goed zijn met hoogwater. Uitzonderingen daargelaten. Tijdens eerste helft van de middag wordt de wind tijdelijk iets meer ZZW en neemt toe op passage van een langstrekkend occlusiefront. Dat geeft de aanwezige golven op zee de juiste swing om wat beter aan land te komen. Als het allemaal op tijd komt kan er in Zeeland van laag naar 1/3e hoog ook nog gesurft worden. Echter het afgaande tij is pas na 19:30u voldoende afgaand en geeft dus voor donker geen echte surfmogelijkheden meer. Wel is het zo dat de wind weer naar zuid draait en de stroming daarmee enigszins kan meevallen. Dus wie weet dat laatste uurtje voor donker nog mogelijkheden. In België kan er ook gesuft worden met hoogwater en zuidswell. Echter deze is nu wel te zuid en dus blijft het daar zo goed als flat in de middag en avond. De beste kansen zitten in Noord-Holland met een stevige stroming. Afhankelijk van de windrichting kan het wat meevallen en toch de moeite kunnen zijn. Op zich is het gunstig dat de wind eerst ZZW is in de middag en later weer terug naar zuid of ZZO gaat. Door de offshore blijven de golven clean en is de stroming minder hard.

Maandag 5 oktober
Maandag blijft de wind de hele dag offshore uit het zuiden tot zuidoosten komen. Dit geeft op de meeste spots totale flatness, ook al waait het. In het noorden kan er wel een redelijke goede windlijn binnen deinen. Zeker wanneer later op de dag het tij wat inkomt en de wind wat afneemt. De stroming valt wel mee, zeker als de wind voldoende afneemt. In het zuiden op een enkele spot na geen mogelijkheden. Die zijn er woensdag of donderdag waarschijnlijk pas. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe dat gaat uitpakken. Hoogstwaarschijnlijk zijn het golven van een lokale westzuidwesten wind. Niet hoog, maar wel iets van golven (en wind). In het noorden geeft de wind uit WZW wel flink wat hoogte. Het is dan niet meer clean, maar met onshore vette bakken surfen bij deze temperatuur in het najaar is ook geen straf!

Wetsuit Advies. Water is 17,5 graden C
Zaterdag: Alleen 4/3mm wetsuit
Zondag: Wind, dus check oorbescherming!
Maandag : Nieuwe 3/2mm kan nog steeds
Daarna : Frisser, dus 4/3mm is wel aanraden

Bron: Surfweer Vrijdag 2 oktober 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel