Surf weer bericht

Surfweer Vrijdag 21 augustus 2020

Off 4

Bij Ierland ligt een storm met 9/10bft wind uit een zuidwestelijke richting. Daarbij worden golven van 6 tot 8 meter hoog het kanaal in geperst. Helaas is de doorgang bij Calais zo nauw, anders hadden wij hier ook nog wat moois van meegekregen. Gelukkig is de fetch van een paar honderd kilometer wel lang genoeg om opnieuw de golfhoogte op te bouwen naar 1,5 tot 2 meter op vrijdag en zaterdag. Daarna trekt de kern v/h laag door naar de Noordzee en komt er met een fetch van 1000km Noord-swell op gang die volgende week onze kusten zal gaan bereiken!

Vrijdag 21 augustus
Het is even wachten tot de wind, maar op zee kan het flink gaan blazen. De uitkomsten van het NWW3 rekenmodel zijn 1,4m golfhoogte bij 6 sec. Dat is minder dan zaterdag, maar toch prima te surfen op spots die alweer wat aan het afgaan zijn (in het tij). En anders neem je gewoon een taxi met de stroming terug (bijv van het stuk zandvoort-zuid – bloemendaal). Verder naar het noorden waait het met 6-7bft wel harder en onstuimig. Beetje protectie is dan wel fijn. Gaat einde middag heel hard stromen, dus hopelijk zijn de zwemmers zich daarvan bewust. Check surfweer.nl/local wat je moet doen om veilig de zee in te gaan als je surft.

Zaterdag 22 augustus
De uitvoer van de golfmodellen gaat nu naar 2m bij 7sec. Dat is dus een flink stuk meer, maar de wind is ook een flink stuk harder. En daarbij ook meer ZW/WZW en dus al meer naar het onshore neigende. Muv van de zuidwestkust. Eindelijk is er dus in België en Zeeland ook wat te surfen (want vrijdag valt daar tegen). Dezelfde problemen dienen zich aan wat stroming betreft, maar de hoogte is er al vroeg en dus kan er geprofiteerd worden van de extra tegengas wat stroming betreft van die nieuwe mooie maan. Dat wil zeggen, springtij en dus beide kanten op extra veel stroming vergeleken bij halve maan. Met vloed stroomt het naar noordoost of noord en met eb stroomt het naar het zuidzuidwesten toe langs de Nederlandse kust. Die laatste wil je dus hebben met swell/golven uit zuidwest. Ook wordt er nu iets van swell door het kanaal heen geperst, hoe nauw die ook is.

Zondag 23 augustus
Zondag is de wind minder hard, maar rechter onshore. Er komt daarbij wel een leuke WNW swell binnen die i/h noorden vrij hoog is. Pas aan het eind van de dag, maar dan zit het tij ineens wel goed (want de golven komen uit meer NW). De wind zal id avond afnemen. Dat is ook maandag het geval, swell uit noordwest en weinig. De bakens verzetten, want het is de moeite!

Wetsuit advies, water is 20 gr C.
Vrijdag: 3/2mm short-arm
Zaterdag: 3/2mm fullsuit & ear-protectie!
Zondag: 3/2mm (kids al 4/3mm id ocht). Blijf smeren!
Maandag: 3/2mm want temps gaan onder of rond 20gr

Bron: Surfweer Vrijdag 21 augustus 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel