Surf weer bericht

Surfweer vrijdag 24 augustus 2018

Off 6

De maand augustus loopt tegen een climax aan met nog een paar hele goede dagen in het verschiet. Surfen zonder wind kan op zondag, maar ook volgende week dinsdag en vrijdag. Met wind kan dat vandaag en morgen en dat hoeft niet eens zo slecht te zijn, zoals velen soms denken. Telkens wanneer de wind krimpt van west naar zuidwest worden de condities weer cleaner en de golfritten langer.

Vrijdag 24 augustus
In de middag draait de wind en neemt tijdelijk af naar 4 beaufort in Zeeland, om eind van de middag weer aan te trekken tot windkracht 6. Precies om dat moment de mooiste condities, hoewel er met die toename uit zuidwest ook weer dikkere lijnen worden gevormd. Vooral de zuidelijke regio’s profiteren hiervan, want in N-H komt deze wind veel later en levert geen ZW swell. Dat maakt qua golfhoogte niet zoveel uit, want in N-H zit ook nog de WNW swell die eerder is ontstaan. Wel kunnen er tegen zonsondergang een paar flinke buien de kust aan doen (vooral noorden). De golfhoogte is in ieder geval top, met 1-1,4m in het zuiden en 1,5 tot 2m in het noorden.

Zaterdag 25 augustus
De wind heeft een kwartslag gedraaid en komt nu uit het noordwesten met windkracht 6 langs de zuidwestkust. Of eigenlijk is de wind WNW, want al minder gunstig is om een beschutte plek te vinden. Als het niet waait is dat ook niet nodig, en dat lijkt mogelijk te zijn in de hele noordelijke provincie van Holland. Alleen de eerste 3 uurtjes van de ochtend, want daarna gaat het daar ook harder waaien. De golven zitten dicht op elkaar en breken flink krachtig met 1,5m hoogte. Best lastig om naar buiten te peddelen, maar absoluut nog niet blown-out zoals dat in de herfst en winter vaak wel is te zien. Qua getij is de ochtend niet echt gunstig in het zuiden. In het noorden nog wel met een restje hoogwater en met laagtij is het daar juist ook prima. Glassy en clean zal het natuurlijk niet zijn, want verder op zee waait het voor de kust natuurlijk wel gewoon flink onshore. Het zijn de buien die de wind in de ochtend tegenhouden.
Voor België en Zeeland geldt het omgekeerde. Daar zal de wind in de ochtend spelbreker zijn. Eind van de middag neemt de wind juist af en kan het behoorlijk goed zijn in zuidelijk Zeeland of België. Ook een spot als Ouddorp is prima te doen als de wind uit west voor wat problemen zorgt.

Zondag 26 augustus
Het aantal golven en de golfhoogte wordt zondag minder dan zaterdag het geval zal zijn. Dat komt door de langere golfperiode en het arriveren van swell uit een verder gelegen stuk Noordzee. Dit resulteert in golven die flink krachtig zullen zijn af en toe. Met de wind uit het zuiden is het vooral in Zeeland en Zuid-Holland mooi clean, hoewel N-H ook nog lang clean gaat zijn met een zwak zuidenbriesje. Wel is het zuidelijke deel vooral goed in de tijd dat het tij weer op komt. Met laagwater kan daar in de regel wat minder hoogte staan. Zuid-Holland heeft dat vanaf het midden al snel niet meer. Daar dus in de ochtend al gaan en 2e x in de middag. De wind blijft tot bijna eind van de middag nog zwakt tot matig en voldoende ZZW voor cleane golven. En de swell is hoog genoeg met 1m in het zuiden 2m op de wadden. Overigens blijft het op Ameland en Terschelling tot en met de avond clean offshore. Wat een feest daar!

Maandag 27 augustus
De toename van de ZZW op zondag heeft te maken met het naderen van de eerste herfstachtige depressie van het (na)seizoen. Op de weerkaarten zien we een systeem met meerdere warm- en koufronten en een occlusie. Dat gaat dus een hoop regen geven de eerste helft van de dag. En een flinke wind, met dikke bakken uit het zuidwesten. We worden toch wel nat, dus waarom niet gaan? Wellicht vanwege het onweer, even in de gaten houden dus. De warmtefronten zullen in de bovenlucht op zondag overigens al te zien zijn aan de vaagheid waarin de zon achter de hoge bewolking doorschijnt. Dan weet je dat het gaat waaien!

Achter de passage van de fronten neemt de wind tijdelijk af naar minder krachtig en zijn de vette bakken het meest vet. Dat is dus heel vroeg in de ochtend waarschijnlijk. Daarna verloopt de dag verder prima met stevige bries uit WZW en dus later weer een opbouw van golven uit die richting. Telkens in het zuidwesten beter dan het noordwesten, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

Dinsdag 28 augustus
Stiller weer na de storm. Hoe stil is nog wat onzeker en met welke golfhoogte er gesurft kan worden ook. Omdat de swell meer WNW is, zal de hoogte in het zuiden in ieder geval heel erg tegenvallen, terwijl er op de wadden sowieso een flinke deining gaat staan. Daar wel meer kans op wat choppy wind. Tussenin het uiterste zuiden en noorden zijn de mooiste condities te vinden. Zoekgebied: hele regio Zuid- en Noord-Holland. In het noorden gunstig tij in de hele vroege ochtend. Meeste swell sowieso ook in de vroege ochtend, maar waarschijnlijk compenseert het latere tij van de dag het hoogteverlies in deining.

Verdere vooruitzichten
Heel lang zal de rust in het weer nooit duren als de straalstroom op 12km hoogte zo actief is. Een lagedrukgebied ontspringt op niet al te verre afstand en tolt 1 a 2 dagen rond in de Noordzee. Op woensdag regent het lekker door, maar staat er nog weinig wind. De golven komen uit het verre noorden en zijn clean daar waar de wind offshore is. De hoogste swells zitten in het noorden vanwege de lange golfperiode. Op de wadden is het waarschijnlijk nogmaals raak. In België en in de zuidwest regio’s is het wachten op donderdag de wind naar krachtig onshore draait. Niet al te mooie golven, want die komen pas als de wind wegvalt op vrijdag. De laatste dag van de maand zou je wat dat betreft nu al vrij moeten hebben gepland!

Wetsuit advies (water 19 graden)

Vrijdag: 3/2mmm, oorsafety ivm wind!
Zaterdag: 3/2mm (4/3mm ochtend ivm NW wind)
Zondag iets met 2 mm begin middag.
Maandag: minimaal 3 mm wetsuit, veel wind.

Bron: Surfweer vrijdag 24 augustus 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts